Assalamualaikum.
Antara koleksi sambal yang Mas gemar.....kali ni letak bawang yg digoreng banyak sikit dan masak sambal tu kering2....memang sangat best dimakan ngan nasi panas....meh layan resepinya...boleh juga guna ikan lain @ ayam jika suka.... :)
Sambal Keli Bawang Goreng
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
3 ekor ikan keli - bersihkan dengan asam jawa @ air limau
5 biji cili masak merah - dikisar
4 biji cili padi merah - ikut pedas yerk - dikisar
10 biji bawang kecik - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
6 biji bawang kecik - hiris2 halus
1 sudu besar sos tomato
garam dan gula secukup rasa
sedikit pati ikan bilis
Cara memasak :
- Keli dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis ( boleh letak daun dan batang kesum @ daun pisang yang diramas2 dalam rendaman keli tu sekali ) dan sedikit garam selama 5 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 5 minit dan cuci kembali dan toskan. Lumurkan ikan keli dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing, angkat dan toskan, ketepikan.
- Tuang minyak secukupnya dan tumis bawang kecik yg dihiris halus2 hingga garing dan masukkan bahan - bahan kisar dan masak hingga wangi , masukkan sos tomato, kacau rata.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa, letakkan juga sedikit kiub ikan bilis, seimbangkan rasa. Masak hingga sambal garing.
- Kemudian masukkan ikan keli yang digoreng garing dan kacau rata.
- Angkat dan boleh dihidangkan.
Meh cuci2 mata...
TQ pada yg mengorder ^_^
Pavlova
Durian Crepe
Coklat Moist Cupcake with buttercream
Red Vetvet Cupcake with cream cheese frosting
Kek Lapis Kukus Cream Cheese
Puding Roti Sos Kastard
Untuk yg berminat, boleh email Mas @ pm Mas kat fb...
no tel 013 4242505
delivery sekitar shah alam ^_^
wah hebat lah Mas dah jadi busines women ya tahniah semoga terus berjaya dan menjadi saudagar yg kaya raya nnt aminnnnnnnnnnn
ReplyDeleteSalam mas.Semuanya sedap...
ReplyDeleteSaam Maal Hijrah buat Mas cayang! Woo... lauk fevret Along ni... melelh air liur tengok ikan keli...hehe.
ReplyDeletesemoga terus sukses kak mas...hehehe
ReplyDeleteassalamualaikum mas...
ReplyDeletetahniah mas.. 4 sahabat baik (mas, izah, anna & noorsha) telah menjadi business women yg berjaya... asal ada kerajinan & usaha disitu ada kejayaan kan... tahniah dari akak..
biz bertambah maju mas..semuanya sedap2..:)
ReplyDeletebetul2 cuci mata kat blog kak mas :)) moga sama2 kita bertambah maju..hihi..
ReplyDeleteting tong! beruntung akak dpt besan tokey makan2 nih... leh dpt pree selalu..... kikikikiki
ReplyDeletesalam kak mas cayangg!! tun suka mkn sambal ikan keli!! tp xberani nk masak sendiri. hihi
ReplyDeleteSemoga success selalu ya Mas..
ReplyDelete