Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, December 9, 2013

Donut ....gebu , ringan dan sangat sedappp...






Assalamualaikum.
First time buat donut yang menggunakan minyak...alhamdulillah....sangat gebuuuu kejadiannya....kalah donut big apple ...donut tu pun tak berminyak...ringan dan gebu...rasanya ini resepi donut terbaik yang Mas pernah buat....TQ banyak2 pada Isma Maisara fb atas perkongsian resepi yang sangat mabeles ni...Mas share disini pulak yerk..


Donut Gebu
Resepi : Isma Maisara fb

Bahan : 
250 gm tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis segera
2 biji kuning telur
50 gm gula
2 sudu besar water roux
50 - 60 ml air dari peti sejuk
50 ml minyak masak
Sedikit garam


Caranya :
Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata. Masukkan gula, kuning telur dan water roux. Gaul rata.
Kemudian masukkan minyak dan garam. Akhir sekali masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga doh lembut. Tambahkan tepung sedikit kalau doh lembik. Uli hingga doh lembut, x melekat di tangan dan mangkuk.
Rehatkan doh 30 minit hingga kembang atau naik sekali ganda. Setelah doh naik tumbuk2 doh, canai dan terap. Rehat doh 30 minit lagi. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan minyak yg panas dgn api yg perlahan.


WATER ROUX

1/4 cwn tepung gandum + 250ml air. Satukan bahan2 dan masak di atas dapur dgn api yg kecil hingga pekat. Kacau sentiasa agar x berketul. Sejukkan baru boleh digunakan. Boleh simpan dlm peti ais tahan hingga 2-3 hari.


10 comments:

  1. keliurnya kak mas....dh lama xuli donut buatan sdiri

    ReplyDelete
  2. Salam kak mas.. mmg nmpk gebu donat akak nih.. tun dh lama x buat donat, asyik meroti je.. nnti blh buat byk2 utk buat stok frozen :)

    ReplyDelete
  3. tengok pun dah berkenan..tq ya atas resepi, try nak buat wiken nie

    http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/12/ohsenyum-ajak-tukar-link-2014.html

    ReplyDelete
  4. Salam Mas..saya pon dah cuba..mmg sedap dan senang resepi nie..

    ReplyDelete
  5. Mantep mass boleh di coba... hy kunbalnya dong mas taufiksipemimpi.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. lebih kurang resepi donut rima cume tambah water roux kan. kalau tak tambah pun gebu dah ni.. hehe..

    ReplyDelete
  7. Assallamualaikum Mas..
    Donat ni kan, anak2 akak suka juga makan. Kalau buat bulat2 kecil2 tu senang je dia org nak ngap tapi akk jew yg tak berapa rajin nk menguli..huhuuuu...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...