Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, September 12, 2013

Apam Polkadot Gebu





Assalamualaikum.
Terajin lak mengupdate blog kan.....he3 ...meh Mas share satu resepi Apam Polkadot yang gebu ....kelainannya resepi ini menggunakan minyak masak...TQVM pada Cida De'Nuanza yang sudi berkongsi resepi Apam Polkadot diwall fbnya...Mas share disini pulak yerk...sila2 la mencuba ...kalau nak order ngan Mas pun boleh, sila3 ....


Apam Polkadot 
Sumber Resepi : Cida De'Nuanza 


Bahan A :

3 biji telur
2 sudu teh ovalete
3 sudu besar minyak masak
200 gram gula castor


Bahan B: 
250 g tepung naik sendiri + 1 sudu teh baking powder
150 ml susu segar (sy guna susu tin f&n)



Cara :

Pukul bahan A kat atas sampai kembang n gebu...adunan akan jadi berganda2 dan keputihan)
Lepas adunan tadi kembang, masukkan tepung selang seli dengan susu sampai habis dan pukul sebati.

Lepas tu bahagi la ikut berapa kaler yg nak

Sediakan acuan (bekas lompang kaca atau plastik), isikan cup kertas di dalamnya, masukkan sedikit adunan
(lebih mudah kalo masukkan adunan dlm plastik, just paipkan)
paipkan separuh je, pastu leh la letak filling (inti) yg di sukai..
kemudian paipkan baki lg separuh hingga memenuhi cup

ambik kaler lain, dot2 kan atasnya (masa dot2 ni, gunting bucu plastik lubang kecik je)

kemudian panaskan kukusan hingga airnya mendidih
kemudian kecilkan api 
kukus selama 9-10 mnt (sy kukus 9 mnt)

dlm resepi asal, 15 mnt, tp nti habis pecah apamnya
jgn terlalu sekejap, nti dlmnya x masak...bab ni kena la try error sendiri ye berapa mnt yg sesuai...test 2-3 cup dulu...
sbb lain dapur, lain pengukus, lain hasilnya







9 comments:

  1. gebusnyaaaaa.... rasa nk cubit2 apam dia... hihihi

    ReplyDelete
  2. mesti gebu kan kak mas.. sbb guna ovelet :D

    ReplyDelete
  3. mmg ovelet ni buat cake gebu sgt
    memula ms buat resepi snow cheesecake tu mcm cuak je
    tpi alhamdulillah
    nak buat apam ni
    bkn tak nak
    tpinya itulah
    pengukus takde
    ehehhe

    ReplyDelete
  4. cantiknyer apam...akak dh stop apam seminggu sbb projek lain..rasa rindu plak nk mengapam...hehehe

    ReplyDelete
  5. salam..nk tanya..
    berapa harga cik mas jual apam satu bekas tu n berapa biji?

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum..saya mohon untuk share blog ni boleh? :D

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum...ada buat lagi ke apam ni....brapa rm yer bekas besar tu...??

    ReplyDelete
  8. Klu sy nk order apm polkadot ni blh x...huhu

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...