Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Sunday, June 9, 2013

Kek Marble Trio - sedap sangat




Assalamualaikum
Tetiba terasa nak mengupdate blog dimalam hari he3....tak de salahnya kan....Mas kongsikan resepi Kek Marble Trio resepi dari Che Mat Gebu. Kek yang sangat2 berbaloi untuk dicuba....tekstur kek yang lembab, lembut gebu ni memang sangat best....asyikk jerk bila dimakan....Mas sharekan disini pulak yerk Che Mat....tima kasih banyak2 atas perkongsian resepi kek marble yang sangat memikat hati ni....tengpk respon diMyResepi....ramaiiii yang dah mencubanya  ^_^


Kek Marble Trio


Bahan  :
300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
280 g tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A
1 camca besar ovallate
250 g gula halus
30 g gliserin*
20 ml air**disatukan )
1 1/2 camca teh coklat emulco
1 camca teh strawberry emulco
1 /2 camca teh rose essence

Cara membuatnya :

Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.
Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar).
Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.

CATATAN MAT GEBU :- 
Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.


18 comments:

  1. salam..

    penah buat kek ni beberapa kali..memang betul kek ni sedap dan gebu ja..puas hati dgn hasilnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...
      resepi kek marble yamg paling mabeless kan..
      mas pun suka sangat resepi ni....tak jemu2 dimakan kek ni...

      Delete
  2. Replies
    1. wsalam....
      alhamdulillah....memang sedapp kek ni...ramai yg suka

      Delete
  3. cantik kek trio kak mas..zila suka tgk belang dia kak..sedap ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah zila...
      sentiasa menjadi dgn jayanya kek marble ni

      Delete
  4. cantik warna & coraknya mas.. teringat kek zaman budak2 dulu selalu jumpa bila raya...
    akak pun ada simpan resepi ni dengan resepi kek neopolitan tu.. tp tak terbuat2 jugak.. selalunya bila tgk ramai org buat baru laju sikit nak cuba.. hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek yg penuh nostalgia kan kak..
      tak jemu2 dimakan..

      Delete
  5. Haisy! Mas ni buat k.gee terlior tau... mmg dah lama tak membaking ni... compem kena buat ptg ni...

    ReplyDelete
  6. Assalamualikum...mas aduh gebu gebas keknyer...kaler pun lawo...=)

    ReplyDelete
  7. Assalam mas,
    kek marble trio ni akak dah pernah buat tapi time belum ada blog dulu....memang
    sedap ..cantik warna kek mas tu..:)

    ReplyDelete
  8. cheq da pun pernah buat jgk kek ni tp colour pucat jd tak cantik...tp rasa meme sedap..

    ReplyDelete
  9. Assallamualaikum mas..

    Akk pun pernah buat kek ni dulu masa x de blog lagi.. mmg sedap dan cantik kejadiannya.. Adam wat pe tu Mas..

    ReplyDelete
  10. Tumpang tanya - mcm mana nk makesure kek tak bantat
    *masa dlm oven kek kembang elok bila dh disejukkan dia jadi kecut dan bantat di bawah

    Minta tunjuk ajar
    Tq

    ReplyDelete
  11. assalam,

    nampak sedap sangat, cantek pulak tu...

    salam ramadhan dari bunda

    ReplyDelete
  12. Sedap Cikgu sekolah anak belajar pun suka

    ReplyDelete
  13. nampak sedap resepi ni..terliur plak nampak..heheeh..=)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...