Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, March 13, 2013

Daging Palembang - sedap dan senang dibuat




Assalamualaikum.
Menu lunch hari ni.... tengok kat fb ngan blog, ramai yang dah mencuba Daging Palembang ni....yummyy...sedappp sangat dan mudah disediakan...bahan2nya pun ringkas jerk..dan Mas gantikan santan dengan kerisik...hmmm...memang mabeless Daging Palembang  ni, selain makan dengan nasi, colek dengan roti pun sedappp...tak percaya...cuba la dulu...he3


Daging Palembang 
Sumber : Kak Madihaa

Bahan :
700 gram daging - potong lebar dan nipis
2 batang serai - dititik
500ml santan pekat  - (boleh gantikan dengan kerisik) ~ Mas ikut kak MaDiHaA, tak gunakan santan tapi masukkan kerisik homemade anggaran 3 sudu besar
1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang (Habhals)
minyak

Bahan kisar:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering

Rempah penumis:
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga



Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.
2. Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.
3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.
4. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat.


P/S:
 Menurut Kak Maria Hakem, jika tidak mahu masukkan santan, dan rajin buat kerisik, eloklah masukkan kerisik.




11 comments:

  1. cptnyer menu ni tersebar.. nak buat gak la.. nak gi smelih kobau dulu :)

    ReplyDelete
  2. gi sembelih kerbau cepat kak..kikikiki
    nmpk kerbau dah lari tu..kejarrrr

    ReplyDelete
  3. Wiiwiit.aku da lama xmakan daging.sejak laki aku bepantang neh..eh aku ke laki aku yg pantang ni ek.hahaha..sedap tu mas.aku kagom tol ngan ko.mana nak masak..mana nak amik order mana nak main ngan adam..aku asik xnyempat je mas..sian kan aku kan..meh bagi semangkuk lauk meh mas

    ReplyDelete
  4. amboiiii...wiiiiwiittt yek jah..
    haaa..cepat try masak daging palembang ni...
    kejap jerk nak buat, lepas tu ko biar jerk masak sampai kering...
    sambil2 tu, boleh ko main2 ngan al fateh....ala tomei2..lama tak tengok fateh..
    uiisshh...ko tak tengok rupa aku mcm mana..mcm tak cukup 24 pun ada...wakakaka
    aku selalu buat mlm jah order2 ni..time tu adam tido ngan nyenyaknya ^_^

    ReplyDelete
  5. As'salam Mas, cepat betul tersebar macam wabak mengidam makan daging kan hehehe. Kak ct nak ganti ayam, sebab anak2 tak gemar sangat daging ni. kalau ayam laju aje makan.

    Nor tu kalau nak sembelih kobau tu bagi2lah sikit daging nya hahaha

    ReplyDelete
  6. akak pun tak puas buat yg aritu mas.. mmg nak buat lagi.. mmg best & yg penting nak msk & bhn2nya mudah kan mas.. kalau bhn yg byk songeh tu mulalah dok delay manjang... hehehe..

    ReplyDelete
  7. Tgok je tau mesti sedapp ni..nnti nk buat gak le...simpan resepi dulu ye mas...:-D

    ReplyDelete
  8. Assalam mas, wah dah ramai juga yang cuba menu ni..akak nak tanya..menu ni manis tak mas?..sebab akak tengok kicap manis 1 cawan tu..kalau dikurangkan pun rasa2nya masih manis juga kot?..

    ReplyDelete
  9. Tgk pun dh mengancam..
    Copy dulu ye kak mas..mg ni masak memasak kelaut semuanya....mood malas bertahta..hehehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...