Assalamualaikum.
Menu lunch hari ni.... tengok kat fb ngan blog, ramai yang dah mencuba Daging Palembang ni....yummyy...sedappp sangat dan mudah disediakan...bahan2nya pun ringkas jerk..dan Mas gantikan santan dengan kerisik...hmmm...memang mabeless Daging Palembang ni, selain makan dengan nasi, colek dengan roti pun sedappp...tak percaya...cuba la dulu...he3
Daging Palembang
Sumber : Kak Madihaa
Bahan :
700 gram daging - potong lebar dan nipis
2 batang serai - dititik
500ml santan pekat - (boleh gantikan dengan kerisik) ~ Mas ikut kak MaDiHaA, tak gunakan santan tapi masukkan kerisik homemade anggaran 3 sudu besar
1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang (Habhals)
minyak
Bahan kisar:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering
Rempah penumis:
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.
2. Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.
3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.
4. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat.
P/S:
Menurut Kak Maria Hakem, jika tidak mahu masukkan santan, dan rajin buat kerisik, eloklah masukkan kerisik.
cptnyer menu ni tersebar.. nak buat gak la.. nak gi smelih kobau dulu :)
ReplyDeletegi sembelih kerbau cepat kak..kikikiki
ReplyDeletenmpk kerbau dah lari tu..kejarrrr
Wiiwiit.aku da lama xmakan daging.sejak laki aku bepantang neh..eh aku ke laki aku yg pantang ni ek.hahaha..sedap tu mas.aku kagom tol ngan ko.mana nak masak..mana nak amik order mana nak main ngan adam..aku asik xnyempat je mas..sian kan aku kan..meh bagi semangkuk lauk meh mas
ReplyDeleteamboiiii...wiiiiwiittt yek jah..
ReplyDeletehaaa..cepat try masak daging palembang ni...
kejap jerk nak buat, lepas tu ko biar jerk masak sampai kering...
sambil2 tu, boleh ko main2 ngan al fateh....ala tomei2..lama tak tengok fateh..
uiisshh...ko tak tengok rupa aku mcm mana..mcm tak cukup 24 pun ada...wakakaka
aku selalu buat mlm jah order2 ni..time tu adam tido ngan nyenyaknya ^_^
As'salam Mas, cepat betul tersebar macam wabak mengidam makan daging kan hehehe. Kak ct nak ganti ayam, sebab anak2 tak gemar sangat daging ni. kalau ayam laju aje makan.
ReplyDeleteNor tu kalau nak sembelih kobau tu bagi2lah sikit daging nya hahaha
sedapnya... bleh cuba lepas ni
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeleteakak pun tak puas buat yg aritu mas.. mmg nak buat lagi.. mmg best & yg penting nak msk & bhn2nya mudah kan mas.. kalau bhn yg byk songeh tu mulalah dok delay manjang... hehehe..
ReplyDeleteTgok je tau mesti sedapp ni..nnti nk buat gak le...simpan resepi dulu ye mas...:-D
ReplyDeleteAssalam mas, wah dah ramai juga yang cuba menu ni..akak nak tanya..menu ni manis tak mas?..sebab akak tengok kicap manis 1 cawan tu..kalau dikurangkan pun rasa2nya masih manis juga kot?..
ReplyDeleteTgk pun dh mengancam..
ReplyDeleteCopy dulu ye kak mas..mg ni masak memasak kelaut semuanya....mood malas bertahta..hehehe
Saya nak tya klu daging kerbau msk mcm ni ok ke
ReplyDelete