Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, December 29, 2012

Durian Crepe & Filling Cream Kastard - Resepi II




Assalamualaikum.
Fenomena Durian Crepe yang tak kebah2 lagi..masih larisss dipasaran..
Untuk jualan, Mas guna resepi lebih kurang gini...filling cream kastard yang sangat sedappp...atas permintaan kawan2 yang nak mencuba sendiri..lebih kurang gini resepinya yerk....Mas kongsikan disini..


Durian Crepe & Filling Cream Kastard

Bahan ( 70 biji )
Bahan2 Crepe :

Bahan A :
 ayak 15gm tpg hongkong
 25 gm tpg jagung
 13gm tpg ubi kentang
 13gm tepung ubi kayu
 8 gm tepung kastard 
20 gm gula aicing 
1/8 teh garam

 Bahan B :
15gm butter cair @ minyak biasa @jagung 
250gm air 
1 sudu essen vanilla 
6 biji telor gred A
 pewarna kuning 
 kesemua bahan ini disebatikan

Caranya : 
Utk buat kulit masukkan kesemua bahan2 tepung dlm bowl..buat lubang di tengah..masukkan bahan cecair sikit demi sikit..kacau sampai sebati dan tapis baru masukkan pewarna
tuang sesenduk dlm nonstick pan..lenggang kasi nipis......tak perlu terbalikkan....bila dh siap..letakkan dlm pinggan, bertindih2 tak pe..




Cream Kastard :
Bahan A :

200ml fresh milk 
100 ml fresh cream 
 ( Double boil bahan ini hingga suam )

Bahan B :
25gm tpg kastard
 50 gm gula castor
 2 biji kuning telur
25ml fresh milk 
( sebatikan )

Sebatikan Bahan B dan tuang ke dalam bahan A, kacau sehingga adunan ini pekat..lepas tuh sejukkan semalaman

Bahan C :
200gm fresh cream  - dipukul hingga bertanduk.

 Sebatikan dengan custard yang dah sejuk baru dan simpan lagi dlm peti ais.


Caranya :
Ambil sekeping crepe, letakkan cream kastard ditengah2, letakkan isi durian, tutup isi durian dengan cream kastard dan balut kemas. Simpan dalam freeze baru sedap dimakan.





Durian Crepe yang siap tuk didelivery......
Berminatttttt tuk order....
cont Mas no 013 4242505



Order2 sampingan :



Kek Puding Karemel dari Hasanah KPJ



Rainbow Cake dari Jia Klang



Pavlova dari Sal PKNS




Durian Crepe yang sentiasa mendapat permintaan. 
TQ pada semua yang telah order....   ^_^


Untuk yang berminat,
cont Mas no 013 4242505




10 comments:

  1. Salam mas...subang lom habis musim mengerepe ek...:-)
    Montok2 je,beso.....

    ReplyDelete
  2. salam mas, anak2 akk suka ni, tp ari tu akk buat filling kastrd resepi lain, nnt akk nk try pulak resepi mas ni...thnx ye mas sbb sudi berkongsi...

    ReplyDelete
  3. Salam kak Mas,
    :D Meriah dapur kak Mas sekarang. Alhamdulillah.
    Terima kasih atas resipinya. Sampai sekarang saya belum merasa durian crepes. Payah tul nak cari sekitar rumah saya.
    Moga terus sukses,kak . caiyok!

    ReplyDelete
  4. salam mas... adam wat apa? nengok gambo adam kat pesbuk tuh kiut sungguh.. dah makin bam bammm.. geramm!! moga terus maju jaya mas.... nipis melayang kulit tuh... nampak aurat! kekekeke

    ReplyDelete
  5. Aslmkm Mas. Lama nya tak jln2 cari makan kat sini... wah, nipis nya kulit crepe ni... hebat! Tumpang gembira dgn rezki yg tak putus2.

    ReplyDelete
  6. KSalam Mas...byk mas dapat order...rajin! Semoga mas terus maju!

    ReplyDelete
  7. salam mas...

    terima kasih...dah cuba jugak buat resepi nhi..memamng meleteoppp

    ReplyDelete
  8. mas nak tanya tahan berapa lama cream kastard ni?mmg kena letak dalam peti ais (tempat sejuk beku)?

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...