Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, November 12, 2012

Blueberry Slice Cheese Cake




Assalamualaikum.
Sape yang suka cheese kek, harus try resepi ni.....memang sangat sedapppp..tekstur kek yang halus, gebu dan moist memang sangat sedap dan mengasyikkan bila dimakan.
Dah lama nampak kat dapur Izahdaut, baru minggu lepas Mas buat atas permintaan seseorang, dapat juga family Mas kat kampung merasa....Alhamdulillah, memang laku kek nie....walaupun dah 2 hari, teksturnya tetap sama...janji masukkan dalam freeze yerk..sebab kek ni sangat sedapp bila dimasukkan dalam freeze....klu ada yang rasa malas nak buat...boleh jerk order ngan Mas...he3.....TQ pada Izahdaut dan tuan resepi HaSue.... ^_^


Blueberry Slice Cheese Cake
Resepi :  HaSue
Sumber : Izahdaut

Bahan2:
300ml susu segar
6 keping keju kraft
3 biji telur gred A
90 g gula halus
110 g tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
110 g mentega @ marjerin
Blueberry filling secukupnya




Cara2:
Panaskan oven pada suhu 180c, gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. 
Kacau sehingga cair dan masukkan mentega @ marjerin.
Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
Asingkan putih dan kuning telur (kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan)
Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue (adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah).
Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.
Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan, picitkan blueberry filling * yang telah dikisar halus (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya) dengan cara bulatan di sekeliling adunan.

Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis
Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie (letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven).
untuk lihat step by step...klik  SINI. 




Tempahan dibuka untuk Blueberry Slice Cheese Cake, sila email @ pm Mas difb jika berminat... :) boleh juga contect Mas, 0134242505




12 comments:

  1. Assalamualaikum Mas hemmm betul npk sdp...gebus tp basah2 ye...terliuq akk...mcm ni kena beli cheese dulu gan susu lah heee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikum salam kak sheilla...
      memang bestkan kek nie...
      terbaik...
      try la buat yerk..

      Delete
  2. assalamualaikum kak mas ku cayangggg~~~~~ ni antara kek yg palingggg sedap kan.. tun mmg suka2 sgt2 kek ni. selembut kapas. hihi

    ReplyDelete
  3. salam mas..... lahaiii sedapnyer kek nih... berzaman akak tak membuatnyer.. tp yg nih lg sedap ada beri beri tuhhh... sok suh nantu antokan ye! hihihihi

    ReplyDelete
  4. compem sedap ni, tgklah yg Mas pegang tu..moist je..

    ReplyDelete
  5. salam mas...apesallah akak tak terbuat2 kek nih...nanti kena buatlah...kitaorang memang minat cheese kek ni..terliur tengok mas punya!!

    ReplyDelete
  6. kak mas..kalo gram tukar ke cawan cm ne..xda penimbang la kak kt umah..nak buat tp slalu sukat gna cwan dan sudu je..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...