Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, January 30, 2012

Ayam Mentega Rangup



Assalamualaikum.
Entry bertangguh lagi...he3....Ayam Mentega Rangup ni Mas buat masa Izahdaut tayang Rabu lepas...kebetulan memang bercadang nak masak dada ayam, jadi terus try resepi Ayam Mentega Rangup ni. Sedapppp dimakan begitu jerk tau..he3...Ayam Mentega Rangup ni Mas buat lauk sampingan sebab Ain ngan Daniel tu suka klu ayam dimasak ala2 goreng gini sambil dimakan ngan lauk2 lain....last2 dia ratah gitu jerk sebab katanya sedap...maceh pada tuan resepi yang cantik manis tu Kak DianaKak Nor pun dah try kan dan baru2 ni nampak Kak Ct Delima pun dah mencubanya. Untuk yang tak tahu nak masak apa dengan dada ayam tu...cuba try Ayam Mentega Rangup ni....memang best...

Ayam Mentega Rangup
Resepi : Kak Diana
Sumber : Kak Ct DelimaKak Nor dan Izahdaut

Bahan :
2 keping dada ayam _ d hiris
2 tangkai daun kari _ d hiris
4 biji cili padi _ d cincang
60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
1/2 biji bawang besar _ d cincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula

Bhn² Perap :
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa


Cara memasak :
Ayam di gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
Angkat dan hidang.




22 comments:

  1. Assalamualaikum mas cayang..
    terima kasih kerana sudi mencuba resipi akak nie yer... akak pun baru jer masak beberapa hari yg lepas atas permintaan anak akak... :)

    ReplyDelete
  2. Masssss...jengjengjeng! Bes kan ayam mentega ni...class! I liked it very much. I just added sos cili ngan cili hijau..
    Nak buat lagik this weekend...hehe

    ReplyDelete
  3. As'salam Mas

    k.ct jap lagi sampai, nak tumpang meratah gak ayam mentega ni. memang sedapkan Mas. Hubby k.ct dok ratah jer yang banyak dari makan dengan nasi..hihi

    ReplyDelete
  4. mas/....aku rasa cam nak buat tp isi ayam tak bnyk nih..kaut ko punya lak..hhee

    ReplyDelete
  5. Mas, makan ngan nasi panas2 sedapkan, cicah sos cili Thai.. nyum nyum

    ReplyDelete
  6. Yang ini kena dengan sayur asparagus akak cukup ngam..pulak nasi panas..mak aiii....ya ampun sedap banget

    ReplyDelete
  7. semput aku nak datang blog ko. lappy aku slow betulloading nye. huh nyampah. nak masuk blog sendiri pun berkurun.. kena penyakit berjangkit hasue ke ni. hehehe..

    mas.. gi buat lagi. aku nak ngunyah ngan ain

    ReplyDelete
  8. Assallamualaikum Mas..
    Sihat ker? Yang di dalam tu menendang2 tak? hehehe... Semoga Mas dan baby dikurniakan kesihatan yg baik ye.

    Mas ni kan, kalau shoot gambar, suka dekat2 dgn makanan tu tau!. Tergoda kak Naz tgk.. Macam nak amik jer kat skrin lappy ni..nyummm...

    ReplyDelete
  9. sedapnya la hai butter chicken ni..kalau ina wat, ina tak letak planta byk sgt, huby cepat muak..letak ada rasa lite2 je..

    cheese tart kak mas berapa RM eh? min order berapa?

    *salam ziarah dari adlina putrajaya*

    ReplyDelete
  10. Diana @ Melley Mey ,

    kak diana cayang..
    maceh atas resepi ayam yang sedapp ni..
    anak2 mas suka tau...

    ReplyDelete
  11. ♥LOVE2COOK MALAYSIA♥,

    love...
    gime me 5...
    sambil laga2 montot ngan love..
    lagi resepi ayam yg sedapp..
    i like...

    ReplyDelete
  12. CT Delima ,

    kak ct..
    ayam udah piniss la..he3
    sedappkan akak ayam ni...
    mas sekeluarga suka..

    ReplyDelete
  13. Anna Qawina,

    haaa..tunggu isi ayam ko banyak dulu anna..
    baru ko buat..
    nanti lekat celah gigi jerk..kikikiki

    wehhhh...dah abiss la

    ReplyDelete
  14. Sari Yusa Ibrahim,

    kak yus...
    hmmmm...yummy

    ReplyDelete
  15. Paty's Kitchen - Cook with passion.

    aduhhh kak..
    ngam sangat tu..
    dah terliur ni..he3

    ReplyDelete
  16. izahdaut,

    muahahaha....
    mujarab jampi hasue tu..

    jahhhh..amboiiii
    gi buat sendiri....
    sebat montot tu kang malas2...

    ReplyDelete
  17. Naz / Nadz COSK,

    waalaikum salam kak naz..
    alhamdulillah..mas dan baby sihat2 ajerk..
    aduhai kak naz...
    aktif bebenor baby mas kali ni...
    sekarang ni makin ligat menendang walaupun tak kuat lagi...
    amin...atas doa2 akak tu..

    haaaaa...udah tergoda
    nanti buat tau...he3

    ReplyDelete
  18. Adlina Husaini .

    ina....yerk la..
    klu letak butter banyak sangat..
    memang muak..
    kena pandai ajust ngan ayam la kan..he3


    klu pasal cheese tart tu..
    ina pm akak yerk..
    kat fb pun boleh..he3

    ReplyDelete
  19. Kak Sam,

    kak sam...
    cepat2 buat tau....

    ReplyDelete
  20. Sedapnya nampak ayam tu Mas,sihat ke Mas?? Kak Nur pun nk cuba aah nanti.

    ReplyDelete
  21. Ramai dah org masak menu ni...akak je yang belu try buat...mesti sedap ni kan..:)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...