Search This Blog

Sunday, February 11, 2018

Resepi Keladi Masak Asam Rebus yang simple dan sedap






Assalamualaikum.
Mas nak share satu resepi tradisi yang sangat sedap, enak dimakan dengan ikan goreng , cukup dah lauk untuk satu dihidangan, Keladi Masak Asam Rebus .



Bahan2 
3 tangkai batang keladi bersama isinya
 segenggam ikan bilis - diblend
 3 ulas cili merah - diblend
 cili kering @ cili merah  ikut pedas - diblend
2 biji bawang merah - diblend
sedikit belacan - diblend
1 batang serai - di titik
 2 tangkai daun kesum 
3 keping asam keping 
garam secukup rasa 
Air secukupnya 






Cara 
siang keladi dengan cara buang kulit dibatang keladi ( tarik saja kulit keladi tu dari batang keladi menggunakan pisau )  dan potong2 , cuci bersih dan masukkan dalam periuk, letak air agak2 keladi tenggelam, masukkan juga asam keping dalam 2 keping
Rebus keladi hingga empuk. 
Toskan airnya dan ketepikan ( mas buang air rebusan sbb fobia dgn gatal2 keladi ) 
Rebus air baru agak2 melepasi kandungan keladi di dalam periuk 
Masukkan bahan2 kisar,asam keping,daun kesum dan garam secukup rasa, masak hingga mendidih 
Akhir sekali masukkan keladi yang sudah di rebus tadi.. 
Mudah je nak buat kan?..




sangat enak dimakan dengan nasi kerabu utara 



2 comments:

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.