Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, April 24, 2014

Kek Gula Hangus @ Sarang Lebah ...





Assalamualaikum.
Satu lagi resepi Kek Gula Hangus yang simple... tak payah peram baru bakar ...
lepas buat, boleh bakar terus... yang mencabar nak membuat kek ni masa nak membuat gula hangus tu... step2 yang lain ... mudah..
Untuk resepi Mas guna resepi dari blog kak  Norshalieda dr blog Pesona Cinta Cida de'Nuanza. TQ yerk kak.. Mas share resepinya disini pulak yerk..



Kek Gula Hangus @ Kek Sarang Semut
cida de'nuanza


Bahan2 :
ni utk wat gula hangus- buat yg ni dulu sblm bancuh adunan

2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega


Cara:
masukkan gula dlm kuali atau periuk
bukak api sederhana kecil...
sentiasa kacau2 gula sampai larut
sampai warna jadi keemasan macam madu..
kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik
nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula tu hangit

pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...
AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2
sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air...
cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan


Bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila


Cara:
pukul telur sampai kembang
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je)
pastu masukkan susu pekat
kasi blend lagi sampai sebati
masukkan pulak esen vanila

pastu ayak tpg gandum + soda + baking powder
masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td...
blend lagi!

bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius
5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
biarkan sejuk sblm potong

(utk dapatkan potongan yg cantik dan berlubang, belah kek di tgh, kemudian tgk arah urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut)



16 comments:

  1. pernah cuba resepi nie..mmg sedap.

    ReplyDelete
  2. pernah cuba resepi nie..mmg sedap.

    ReplyDelete
  3. pernah cuba resepi nie..mmg sedap.

    ReplyDelete
  4. pernah cuba resepi nie..mmg sedap.

    ReplyDelete
  5. pernah cuba resepi nie..mmg sedap.

    ReplyDelete
  6. pernah cuba resepi nie..mmg sedap.

    ReplyDelete
  7. pernah cuba resepi nie..mmg sedap.

    ReplyDelete
  8. Salam Mas....teruja tenguk kek gula hangus Mas...mesti dicuba nie...
    Izinkan mama CnP resipinya yerr....
    Muaaahh....sayaaangg Mas

    ReplyDelete
  9. Kak mas guno loyang saiz brp nie..manis ke kek ni?

    ReplyDelete
  10. saya kak mas.. sy dah cuba resipi ni... menjadi 1st try buat... hubby pon suka sgt..
    sy nak mtk kebenaran kak nak share this resipi dalam blog sya... tq

    ReplyDelete
  11. Sedang buat resepi ini sekarang...harap2 jadik;)

    ReplyDelete
  12. Saya tengah buat ni... Mintak2 jadi la sarang2 tu... Bismillahirahmanirahin

    ReplyDelete
  13. Saya try buat tapi tak mnjadi. Tak tahu dimana silapnye...huhu

    ReplyDelete
  14. Menarik resepi...mohon share yer...

    Jom lawat blog saya...

    www.sihatnatural.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. Alahmdulillah. resepi yang mudah dan hasilnya memuaskan.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...