Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, January 10, 2014

Roti Lembut Gebu yang simple




Assalamualaikum.
Salah satu terapi diri....meroti...
Alhamdulillah....kali ini Mas mencuba resepi di fb .. TQ Anie Japri dan tuan resepi ....
Bahan2nya cukup simple ....yang penting.. doh diuli hingga licin dan kental....insyaAllah..roti yang dihasilkan akan lembut dan gebu...


Roti Lembut Gebu
Sumber :  Anie Japri FB

Bahan :
 500 G TEPUNG HIGH PROTIEN
250 ML AIR SEJUK PETI
1 BIJI TELUR
30G G SUSU TEPUNG
80 G BUTTER @MAJERIN
1 SUDU KECIL GARAM
85GM GULA
1 PAKET YIS(11GM)



CARA:
MASUKKAN SEMU BAHAN CECAIR KE DLM BREAD MAKER.
MASUKKAN BAHAN2 KERING.SET NO 8 UTK DOUGH.
DAH SIAP KELUARKAN DOH DAN BENTUKKAN.
BIAR DOH NAIK SEKALI GANDA.BAKAR SUHU 160C-15-20 MINIT..
MASA MEMBAKAR IKUT KEADAAN SUHU OVEN MASING2

Cara Mas ( Guna Mixer )  :
Mas satukan semua bhn2 kering kecuali garam dalam bowl.
Masukan butter / marjerin, putar perlahan sambil masukkan telur, garam dan air sejuk..
Tukar speed laju dan putar lagi hingga doh licin, kental seperti gmbr dibawah...



Masukkan doh kedalam mangkuk besar, tutup dengan kain bersih lembab dan biar doh naik lebih kurang 45 minit...
Kluarkan, tumbuk2 dan uli doh sebentar menggunakan tangan dan terus bentukkan doh itu.
Biarkan naik sekali lagi dan sapu kuning telur dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Kluarkan roti dan sapu marjerin..
Sedia dimakan..














Pelbagai jenis roti boleh dihasilkan dari 1 adunan resepi...
Selamat mencuba..



8 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. yatie pon minat meroti...tgk roti yang mas buat ermmm...amat menyelerakan.... ;)

    ReplyDelete
  3. baru je cuba buat tadi...tk sabar tunggu hasilnya.... ;-)

    ReplyDelete
  4. Hi assalamualaikum, nk tnya kalau pakai tepung gandum biasa agak mnjadi tak? Sebb roti yg mas buat sgt aummmmmm,, gebu gebassss

    ReplyDelete
  5. Semalam baru g kursus buat roti, tengok gambar roti ni terliur la pulak! kene buat balik nie!
    JOM SINGGAH BLOG SAYA

    ReplyDelete
  6. Salam, selamat berkenalan semua. Saya ada buat kelas roti dari rumah ke rumah.
    Whatsapp 011 12391595 saya untuk set appointment meroti dirumah anda.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...