Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Sunday, June 16, 2013

Puding Kasih Bertaut.




Assalamualaikum.
Puding Kasih Bertaut ni Mas buat minggu lepas untuk seorang kawan sempena anaknya bertunang....Alhamdulillah...menjadi seperti yang Mas inginkan...dah lama nak buat puding ni...cuma tak terbuat2 jerk lagi...Alhamdulillah...buat juga akhirnya...TQ Kak Naz resepinya...Mas kongsikan disini pulak yerk..



Puding Kasih Bertaut.
Resepi : Kak Naz


Bahan A :
1/2 paket @ 2 tsp serbuk agar-agar (dari sepeket 10 gm serbuk agar-agar)
300 ml air
200 ml santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
2 atau 3 jenis pewarna dan perisa (kalau tak nak letak perisa pun tak pe, just pewarna)


Cara :
Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut. Kecilkan api.
Pecahkan telur ke dalam santan dan kocok sikit dengan garfu. Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar tadi dan kacau sebati dan masak hingga mendidih (beware! atas api perlahan tau!). Setelah mendidih, tutup api.
Bahagikan larutan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna dan perisa. Kacau sebati setiap bahagian dan tuangkan ke dalam mould yang anda suka. Biarkan ia keras di dalam peti sejuk.
Setelah keras, keluarkan agar-agar dari mould atau kalau guna bekas yang besar sebagai mould tadi, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil dan masukkan semua agar-agar ini ke dalam satu bekas lain yang lebih besar.




Bahan B :
1 paket serbuk agar-agar 10 gm
1 liter air
1/2 cawan gula pasir
100 gm gula Melaka atau nise
2 helai daun pandan (disimpulkan)

Cara :
Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk dan masak hingga larut dan mendidih. Tutup api dan tapis larutan agar-agar.

Cara menyediakan puding :
Tuang larutan agar-agar B ke dalam bekas yang berisi semua agar-agar A / kiub-kiub agar-agar A tadi. Biarkan keras dan sejukkan ke dalam peti ais.

NOTA :
Untuk perisa tu, kalau tak nak letak pun tak apa. Cukup sekadar mewarnakan agar-agar di bahagian A itu dengan 2 atau 3 warna yang berlainan agar hasilnya nanti nampak cantik dan menarik.

Nota :

Kalau tiada mould yang bentuk macam Naz di atas tu, guna loyang jer pun boleh untuk keraskan agar-agar bahagian A. Cuma lepas keras, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil.
SELAMAT MENCUBA!




Selit2 Order yg lalu......TQVM pd semua...




Pavlova



Moist Choc Cake With Cream Cheese N Choc Ganache



Red Velvet In Jar



Moist Choc Cake With Deko Ben 10



Red Velvet Cupcake



Red Velvet Cake



Cream Puff




Red Velvet Cupcake



Rainbow Cake



Rainbow Cake




23 comments:

  1. Assallamualaikum Mas..
    Hihiii..jadi hantaran ke puding tu Mas? Tq..tq..sbb sudi cuba. Bnyk order lain nampak.. dah boleh daftar utk nombor syarikat la ni Mas...

    ReplyDelete
  2. wsalam...
    tuk hantaran anak kawan Mas kak..alhamdulillah...suka sangat ngan kejadian puding tu..ada yg siap booking lagi..he3
    TQ banyak2 kak resepinya...
    sedappp lak tu....
    Alhamdulillah kak.....rezeki anak2...minat membuatnya pun sama...he3

    ReplyDelete
  3. Assalam Mas, cantik kejadian Puding Kasih Bertaut tu, kak lina jer belum sampai seru nk membuatnya...
    owh puding pun Mas amek tempahan gak yea..
    Kencang tul bisnes Mas ni.Kak Lina amek sket2 pun dah semput rasanya huhu..
    Semoga terus sukses ya

    ReplyDelete
  4. wsalam...
    alhamdulillah..first time buat tu kak...he3 ...mujur menjadi mcm yg mas nak...

    rezeki anak2 kak....alhamdulilah......
    kena pandai adjust masa...tu pun kalut juga dibuatnya...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum, kak mas
    ingat kita lagi x? Vivi@Nurul :)
    sy ada belog baru= utk citer masak2.
    belog lama utk kesihatan. sb tu sy plan2 pindahkn resepi ke blog baru.
    asyik tukar belog je sy ni. bila nak stick ni? hehehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam....
      ingatttttt...he3...miss u nurul...lama kita tak jumpa kan....
      ada blog baru yerk...in shaa Allah akak terjah...blog lama masih aktif ke...

      Delete
  6. lupa nak cakap, cantik puding tu kak. bila nak jemput sy dtg merasa hasil tgn kak mas? ;)
    tlior saya nengok...nak sikit :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Nurul .....mehh la rumah akak...dekat pun...puncak alam ngan TUDM Subang...

      Delete
  7. Assalamualaikum,semoga rezeki semakin bertambah2..cantik2 semuanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...
      amin....tima kasih cheq da :)

      Delete
  8. Asslmkm mas.
    Kasih akk terpaut jg. Tu yg mai cepat2 ke sini. Heheheee. . Jamu mata ja la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak sue.....terpaut pada sape tu....kikikikii

      Delete
  9. cantik lah...

    nk tye kat Kak Mas la...

    cake in jar tu satu bekas berapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ...
      cake in jar rm8 / jar tuk semua jenis

      Delete
  10. salam..

    wah, bestnya macam2 yang ada..teringin makan choc moist cake tu..em, sedapnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...alhamdulillah..semuanya atas permintaan...he3

      Delete
  11. kak mas daku tertaut jugak ni..kenangkan loyang acuan sume dah masuk kotak nak pindah telan ayaq liur je la..akan zila masuk list ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he3...zila.....nnti buat tau...seronok tengok kejadian puding tu...

      Delete
  12. Assalam. kak mas, order dibuka lg ke? sy nak order creampuff la. terliuq cek tgk :) heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam....
      boleh jerk klu berminat..
      mesej akak tuk order yerk miera 0134242505

      Delete
  13. wah..nk try la. hihi.. ayu ni mmg suka jenis2 puding2 , agar-agar ni.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...