Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, May 9, 2013

Tart Nenas Gebu Resepi Kak Anymz - Terbaikkk




Assalamualaikum.
Nampaknya aura biskut raya dah start merebak merata2 kan....Mas pun kalau diikutkan, tak start buat lagi biskut raya ni...tapi disebabkan ada permintaan dari custemer...buat jerkk la...tekak pun terasa rasa juga nak makan sekut..Alhamdulillah...resepi yang sangat mabelessss...TQ kak Anymz ....Mas kongsikan lagi  yerkk


Tart Nenas Gebu
Resepi:  Kak Anymz

Bahan pastri :
4 oz butter - 115 gram
4oz minyak sapi - 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum - 450 gram
sedikit garam
air sejuk

Cara :
Pecahkan telur di dalam bekas adunan.
Masukkan butter dan minyak sapi.
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
Guna acuan seperti gambar DISINI.
Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C - 180C selama 20 - 25 min





Untuk Inti Tart Nenas, Puan2 boleh gunakan seperti biasa, samada yang dibuat sendiri atau pun yang segera yang sedia ada di kedai2 jualan bakery.

Jem Nenas
Resepi : Kak Anymz

Bahan :
10 biji nenas - di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning

Cara :
Kopek nenas, buang matanya dan sagat.
Kacau nenas dan gula
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dengan api yang perlahan.





Idea dari Kak Azlita - Masam Manis.  TQ kak..




15 comments:

  1. Assalamualaikum..amboi rayinnye...biskut raya fv ni..npk gebus lah,,,cantik kuning hijau tu

    ReplyDelete
  2. Mas..1 balang saiz sedang simpan tuk akunye..aku tuntut upah mas..hahaha..

    ReplyDelete
  3. assalam..
    comelnye tart nenas.. skrg ni tak bape bulan lagi nak puasa dah.. nani makin bizi lah blogger tempek kuih raya.. best nye aroma baking kuih raya kat umah kan..

    ReplyDelete
  4. Asslmkm Mas
    Hadoii mood raya dah mari nih..Akk pun terliur tgk tat Mas tuh...Sana sini dah ada sekut raya. Tak boleh jadi ni..Kena tunjuk sekut raya juga nih..Kikikii

    ReplyDelete
  5. Ala haii mas...jem nya dh buat semmgu dh...tart nya x terbuat2 gak ni...makin bekobar2 semangat ni nk mengetart..heheheh...meh lh pos sini sebalang tu..hehehe

    ReplyDelete
  6. salam mas..

    memang banyak yang dah start buat dan tayang biskut raya ni..apapun,tart nenas ni memang favourite..

    ReplyDelete
  7. sedapnyaaaaa..terliur je di buatnya..akak aritu wat gak tart gara2 nak makan sngt..tapi malas, wat guna cetak je..ni dah abes daaaaa...he3..

    ReplyDelete
  8. Waaaa rasa Mcm Suasana Nk Raya La Pula...hehe.. Ramai dh Cuba resepi Kak Nim

    ReplyDelete
  9. Salam rindu kak Mas.. rindunyer ngan masakan akak yang sedap2 tuh.. kak terasa2 cam nak raya he he he tapi tengok memang gebus + + buh inti manyak2 nyum2 sedapnyer..

    ReplyDelete
  10. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum.
    nk tnye oz tu ape dan cam mane kiraannye. Saye nk wat tpi x tau ape tu. First time nk wat ni.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum dan salam kenal sis..
    Mohon kongsi resepi ya, terima kasih..

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Thanks for the recipe, mohon share...dok jauh di perantauan bahan2 ada yang susah dapat, but your recipe senang and ringkas, hopefully menjadi nanti :). Thanks again.

    ReplyDelete
  15. perbanyakkan lagi resepi yang menarik...good luck.....and my fb Helmiey Reds

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...