Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, March 20, 2013

Ayam BBQ Berkaramel




Assalamualaikum.
Dah lama buat Ayam BBQ Berkaramel ni....first time tengok bila HaSue tayang kat  wall fbnya....mengancammmm habis....memang sangat sedap Ayam BBQ Berkaramel ni...manis pedas tu memang sangat best...untuk resepinya Mas copy dari wall fb Noorsha.


Ayam BBQ Berkaramel
Resepi : HaSue
Sumber : Noorsha.

Bahan :
ayam (noorsha guna 1 1/2 kg kepak ayam)

Bahan kisar halus:
bawang merah (noorsha guna 1 biji bawang holland)
bawang putih (noorsha guna 7 ulas bawang putih)
halia (noorsha guna 3 inci halia)

Bahan perap:
serbuk ketumbar (noorsha guna 2 sk)
serbuk jintan manis (noor skip)
serbuk jintan putih (noorsha skip)
gula apong @ gula melaka (noorsha guna lebih kurg 1 senduk gula merah )
garam
ajinomoto (noorsha skip)
serbuk lada hitam berperisa ajishio (noorsha tambah)

Cara2 :
1.Perap semua bahan kisar dan bahan perap pada ayam..lumur rata2 dan perap semalaman..norsha perap 4 jam je..
2.Lepas perap bolehla dibakar @ dipanggang guna arang. Noorsha grill guna microwave je... tp menurut kakak hasue lebh sedappp bakar guna arang dr guna oven mahpun microwave... masa bakar tu renjis2 la air perapan ayam tu kt ayam td...api kena jage sbb mudah hangus uar n tkut dlm x masak klo gune api besau sgt.. hehe...bila da masak agkat la n bj dimakan gitu saja atau cicah gan soa cili@sos lada hitam @sos bbq @sos pedas dibawah ini...
Mas bakar guna pemanggang ajaib....




Resepi Sos BBQ Pedas
sumber : Noorsha 

Bahan2 :
7 tangkai cili padi
1 ulas bawang putih
1/2 cawan kicap manis
1/2 cawan sos tomato
(kisar halus bahan diatas)

1-2 cawan air
garam
gula
bijan yg disangai (kalo suka)

Cara2 :
1. Masukkan bahan kisar n air kedalam saucepan..perasakan dgn garam n gula.rasa n tambah ape yg patut ya....
2. Bila da sesuaikan rasa n sos menggelegak, matikan api. sebatikan tepung jagung dengan air dan curah dlm kuah sos td..kacau rata sampai likat.. tapiskan.. sedia dihidang... tabur bijan jika suka... soa ni rasa pedas, sedikit manis n masam...


TQ..selamat mencuba :-)




11 comments:

  1. dah lama buat..dah abisla maknanya hihi
    ingat nak mintak seketul :)

    ReplyDelete
  2. salam Mas, sedap meratah je ni..lupakan nasi sekejap..

    ReplyDelete
  3. Cantikkk! leh try esok...kepak ayam ada dalam freezer hi hi

    ReplyDelete
  4. aduhh.. tak tahan tgk ayam yg berkilat2 tu.. sure sedap sgt tu kan....
    akak skrg kerap jugak bakar ayam sejak ada pemanggang ajaib tu... mudah sgt kerja.. jimat masa sbb ayam cepat masak berbanding bakar dlm oven.. tp tu la.. bakar ayam main campak2 je.. malas tul nak amik gambar.. hihi..

    ReplyDelete
  5. mmg tak tahan tgok nie mas..sedapnya..mmg kena buat jgk nie..tp lom ada lg pemanggang ajaib..semua org kata mudah..bila nk beli nie:))

    ReplyDelete
  6. sedapnyaa...bleh cuba nnt..dh tak tahan tgk ayam yg berkilat tu ^__^

    ReplyDelete
  7. Wow! Menarik tertarik kat ayam tuuu...
    Gulp gulp! (telan air liur) hehee . . .

    ReplyDelete
  8. wah menarik..nak cuba la kak mas..tq for sharing :)

    ReplyDelete
  9. meletoppppp!! mabeles habis tgk ayam bbq ni..kecur dbuatnya..nk try nti

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...