Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, January 9, 2013

Cake Pop




Assalamualaikum.
Cake Pop...kesukaan kanak2....apa lagi bentuknya yg ala2 lolipop dan berwarna warni....memang nampak menarik....
Nak membuatnya pun agak ringkas jika di lihat pada bahan2nya, cuma agak renyah semasa proses membuatnya...banyak step untuk menghasilkan cake pop nie....untuk  lihat cara2 membuatnya....boleh lihat DISINI.


Cake Pop

Bahan2 :
Kek coklat
3 sudu besar jem atau filing kesukaan
400 gm coklat masakan
Lolipop stick secukupnya
Hiasan kesukaan secukupnya



Caranya :
Ramas kek coklat.
Masukkan jem atau filing dan gaul rata hingga kek menjadi moist.
Ambil segenggam kek dan bentukkan menjadi bulat, susun dlm bekas dan teruskan sehingga habis, pastikan semua saiz sama .
Sejukkan bebola kek tadi dalam peti ais selama 2 jam lebih.
Setelah 2 jam lebih, bolehlah mulakan proses menghias bebola kek tadi.
 Cairkan coklat masakan dalam periuk secara double-boiler. Bila dah cair biarkan seketika.
Ambil batang lolipop dan celupkan sedikit hujungnya dengan coklat tadi.
Kemudian cucukkan ke dalam bebola kek yang sudah disejukan tadi lebih kurang setengah dalam bebola tu.
Biarkan hingga ia keras dlm 15 minit supaya ia tidak tercabut apabila dicelupkan ke dalam coklat cair nanti.
Kemudian celupkan perlahan-lahan bebola ke dalam coklat yg suam, salutkan ia sepenuhnya. Ketuk-ketukkan sedikit supaya lebihan coklatnya jatuh.
Bila dah siap dicelup, taburkan bahan hiasan yang disukai.
Kemudian cucukkan pada polystyrene supaya coklat boleh mengeras dan biarkan ia kering sepenuhnya. 
Siap dan boleh dinikmati.







9 comments:

  1. akak tak pernah makan dan tak pernah buat. tp bila tgk resepi tu kan, hehehe dah terbayang dlm kepala klu next time buat kek cekelat, ada lebihan tu boleh la try kan. hehehe.

    ReplyDelete
  2. Assalam Mas...rajinnya..untuk anak2 aje ke? Mak dia takkan tengok...hehe..

    ReplyDelete
  3. Assalam mas,
    cake pop ni memnag sesuai buat anak2 makan..
    lagi2 kalau ada birthday party atau, oleh buat bawa ke sekolah kalau ada functions tukan..:)

    ReplyDelete
  4. salam kenal mas..
    kalau ada cake pop time bithday party kanak2.. mesti habis sekelip mata kan.. hehe..

    ReplyDelete
  5. anak2 ogyep suka amat cake pop ni.. habis semua di pop nya.. tak sempat nak posing cik kek pop nanti..

    ReplyDelete
  6. Cantiknya kek pop mas..walaupun ada baby kecil sempat aja mas buat kak pop ni ye...teringin nak mencuba..sebab anak2 dok suka..tp belum lagi ada masa nak buatnya..terima kasih mas sudi share resepi..nnt akak nak cuba :)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...