Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, August 13, 2012

Cornflakes Madu - Memang Sedappp




Assalamualaikum.
Setakat ini.....resepi Biskut Cornflakes yang paling sedappp pada Mas ialah  Cornflakes Madu Resepi Kak Nor ni....baru try untuk raya tahun ni....hmmm...lebih sedap dari resepi2 yang Mas pernah buat sebelum ni....patut la Kak Nor kata memang wajib buat tiap2 tahun...resepi Cornflakes Madu yang senang dibuat, simple dan yang penting.....sedapppppp...Ain ngan Daniel pun suka...
Untuk 1 adunan, banyak juga boleh dapat...tapi dinasihatkan, buat jerk lebih sebab nak menghabiskan Cornflakes Madu ni kejappp jerk......he3...
Tima kasih pada Kak Nor atas perkongsian resepi Cornflakes Madu yang mabeless ni, kata Kak Nor resepi asal diambik dari kotak cornflakes dan telah diadjust olehnya....hhmmmm...memang sedappp kukis ni....
Di sini Mas letakkan resepi asal dan resepi olahan dari Kak Nor, terpulang nak guna resepi mana yerk. Mas try resepi Kak Nor....memang mabelesss


Serimadu Cornflakes versi asal 

90gm mentega 
1/4 cawan gula 
1 sudu besar madu 
4 cawan cornflakes 
kacang cincang 
papercup 

Kaedahnya K.Nor tak salin tp cam biasa la semua bahan2 dileburkan dalam kuali pastu masukkan cornflakes dan kekacang. 
Gaul hingga sebati. 
Padamkan api. 
Masukkan dalam papercup dan bakar sekejap. 
Suhu lebih kurang 160 - 170c lebih kurang 5 minit. 
Biarkan sejuk diredai @ rack, baru la dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.




 Cornflakes Madu

Bahan :
1 kotak besar cornflakes ( Nestle ) 
6 sudu besar butter 
6 sudu besar gula pasir 
2 sudu besar madu 
kekacang tu optional 

Kaedah sama jer cam di atas. Kalau nak tabur dgn choc rice boleh, choc sprinkle boleh.. terpulang la pd citarasa masing2 ya.. 


Tips: 
Kalau cornflakes madu ni kurang melekat antara satu sama lain selepas dibakar, cuba lebihkan sedikit masa utk membakar tu tp jgn sampai hangus.. 
Boleh jugak direndahkan sket suhu oven supaya kukis kita tak hangus..


19 comments:

  1. Salam mas..umah k.atie pon mmg WAJIB buat cornflakes madu..anak2 suka :)

    ReplyDelete
  2. Ala mas...biskut ginilah yg akak malas nak buat. tak pernah buat pun, mkn kat rumah kakak je...hehe.

    ReplyDelete
  3. Salam Mas rajinnya, npk dah banyak biskut raya Mas..akk buat dah habis ingat hari ni atau dlm minggu ni nak beroperasi juga...cornflakes madu budak2 mmg suka...

    ReplyDelete
  4. Asslmkum mas.
    Akk pun plan nak bwt jg. Tp tggu blik kg ja bwt. Rakyatnya ramai kan. Senang skit buat sama2.

    ReplyDelete
  5. alahai nak buat ke dak nih...nak buat ke dak nih...hehehe....

    ReplyDelete
  6. hehehe mmg nak buat ni time kasih kak mas :D

    ReplyDelete
  7. Kita dah buat pun siap ulang tayang lagi..anak anak suka sangat..Selamat menyambut hari Raya Aidilfitri,.:)

    ReplyDelete
  8. Kak, kak jual cornflakes madu 50 biji brp ringgit?

    ReplyDelete
  9. Iye la..mmg sdp giler..sy dh try..mmg bez la..tima ksh kak

    ReplyDelete
  10. Sy bru nk cube, pnh wt tp ikut resepi lain. Xbrjya walhal sng.. Hrp brjya kali ni nnt sy upload kan pic, hu3, anyway tq tuk ilmu ni.

    ReplyDelete
  11. Sy bru nk cube, pnh wt tp ikut resepi lain. Xbrjya walhal sng.. Hrp brjya kali ni nnt sy upload kan pic, hu3, anyway tq tuk ilmu ni.

    ReplyDelete
  12. salam..kak mas buat pki resepi version mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..
      akak suka yg ke2..
      versi kak nor tu...

      Delete
  13. Salam kak mas.
    Yg 6 sudu besar butter tu mcm mana?

    ReplyDelete
  14. Kalo sekirenye butter tkde boleh tk?? Madu ngan gula aje. Cume tk lemak aje kan??

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...