Search This Blog

Tuesday, July 28, 2015

Resepi Roti Jala yang lembut & sedap




Assalamualaikum.
Selamat Hari Raya buat semua.
Atas permintaan..
Mas share lagi yerk resepi Roti Jala yang menjadi kesukaan Mas ...
Rotinya tetap lembut walaupun hampir seharian ..
Dan untuk jualan, Mas setia dengan resepi ini ..
Selamat mencuba yerk .


Roti Jala 

Bahan :  
~ Anggaran 10-15 orang ( 48 - 50 keping ) 
500 g tepung gandum 
 1 camt garam  
1 camt pewarna kuning 
500 ml susu segar  
3 biji telur 
 550 ml air - sekiranya semasa menyediakan adunan, ianya agak pekat tambahkan sedikit air  
2 camb minyak 


Cara : 
Blend semua bahan2 hingga sebati.
Tuang kedalam mangkuk besar.
Biarkan adunan selama 10 - 50 minit.  
Panaskan kuali leper ( non stick pan ) yang tidak melekat atas api sederhana.   Kacau cedok adunan guna acuan roti jala dan bermula dari bulatan luar, pusingkan acuan kira-kira 6 - 8 cm di atas kuali. Terus memusing dalam bulatan untuk membentuk juraian roti jala. 
Jangan buat pada bahagian yang sama dua kali kerana roti jala akan menjadi tebal. 
Biarkan masak tetapi jangan sampai keperangan.  
Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan. Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis di gunakan.  





Saturday, July 11, 2015

Biskut Telur Rebus yang sedap




Assalamualaikum.
Untuk kelainan, apa kata mencuba resipi Biskut Telur Rebus ni .
Memang sedap ... kelainannya sebab menggunakan kuning telur rebus .
Jadi, jom la mencuba membuat biskut ni ..
sedap tau .


Biskut Telur Rebus 
Resepi : Mamajay 
Sumber : Noorsha 

Bahan² : 5 biji telur di rebus ( ambil kuning sahaja ) 
2 cawan gula halus - Mas kurangkan jadi 1 1/2 cawan 
2 cawan tepung gandum 
2 cawan tepung jagung maizena
 1 cawan tepung kastad 
2 cawan planta @ butter 
1 sudu kecil esen vanila 
1 sudu kecil baking powder - Mas tk letak 
1 biji telur ( di kocok - sapu di atas biskut - Noorsha gune telur putih saja ) badam hiris secukupnya untuk hiasan



Cara² :
 1. Pukul planta + gula aising sehingga sebati dengan menggunakan senduk. Masukkan esen dan kuning telur yang telah di lecek. 
2. Pukul lagi. Masukkan kesemua tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. 3. Canai dan terap dengan acuan yang di gemari. Susun di dalam loyang yang telah di sapu planta. 
4.Sapu telur dan hias dengan badam hiris.  
5.Bakar selama 15 - 20 minit pada suhu 180'C sehingga masak.





Friday, July 10, 2015

Cornflakes Madu




Assalamualaikum.
Antara biskut wajib tiap tahun ..
Cornflakes Madu ..
TQ pd Kak Nor - Secubit Garam utk resepinya .


Cornflakes Madu 


Bahan :
 1 kotak besar cornflakes ( Nestle ) - saiz sedang 
6 sudu besar butter  
6 sudu besar gula pasir 
 2 sudu besar madu  
Nota :
Mas tambah kismis & ceri 


Cara : 
 Semua bahan2 dileburkan dalam kuali pastu masukkan cornflakes.  Gaul hingga sebati. Kemudian masukkan kismis & ceri, gaul sebati.
Padamkan api.  
Masukkan dalam papercup dan bakar sekejap.  
Suhu lebih kurang 160 - 170c lebih kurang 5 minit.  
Biarkan sejuk diredai @ rack, baru la dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.

 Tips:  
Kalau cornflakes madu ni kurang melekat antara satu sama lain selepas dibakar, cuba lebihkan sedikit masa utk membakar tu tp jgn sampai hangus..  
Boleh jugak direndahkan sket suhu oven supaya kukis kita tak hangus.. 




Thursday, July 9, 2015

Biskut Almond London yang sedap




Assalamualaikum.
Antara biskut yang wajib dibuat tiap tahun, Almond London.
Mas setia dengan resepi ini .
Jadi Mas share lagi disini untuk kawan2 mencubanya .



ALMOND LONDON 
Sumber : Rahel & Nizamadey 
Sumber : K.Nor@SecubitGaram 
Sumber :  Ayu Citarasa Rinduan  

Bahan:  (150 biji) 
250g mentega 
125g gula halus 
1 biji telur 
1 sudu teh esen vanila 
50g serbuk badam (optional) 
200g tepung jagung } 
300g tepung gandum }
 1 sudu besar tepung beras } 
1 sudu teh baking powder }  - ayak bersama
 200g kacang badam,digoreng tanpa minyak - Mas bakar
50g badam cincang untuk hiasan 
+/- 700g cokelat compound 


Cara;
 1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang.Masukkan esen vanila dan pukul lagi. Masukkan serbuk badam.Kacau. 
2.Masukkan tepung yang telah diayak tadi,gaul rata. 
3.Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang di dalamnya. 4.Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilenserkan sedikit mentega. 5.Bakar pada suhu 200'C selama 20 minit. 
6.Cairkan coklat dengan kaedah doubel-boiler.Celupkan biskut tadi dan letak dalam kertas cawan.Taburkan badam cincang di atasnya.Biarkan ia kering.Siap disimpan. 




Tuesday, July 7, 2015

Biskut Semperit Susu Cheese




Assalamualaikum. 
Satu lagi resepi biskut yang ditambah cheese @ keju dalamnya... 
Biskut Semperit Susu Berkeju.. 
Satu campuran yang menjadikan biskut samperit susu ni lebih sedap.. tak rasa muak disamping tekstur biskut yang seakan2 mencair dimulut... memang sedappp.... 
Untuk resepi.. Mas copy dari blog Anna Qawina
TQ yerk geng... 
Mas share resepinya disini ...
TQ juga pada Marizah Miza atas idea yang mabeless ni.. 



Biskut Semperit Susu Cheese 

Bahan-bahan: 
250g susu pekat manis 
250g butter, lembut tapi jangan terlalu lembik. 
500g @ 540g tepung jagung apa-apa brand yang sesuai** 
3 sudu besar adunan keju (resepi di bawah)   

Adunan Keju : 
(Pukul sebati semua bahan sampai pekat,simpan pati ais,tahan selama 2 minggu)  125g cream cheese di biar lembut suhu bilik 2sdb susu pekat 
1/4 cwn susu cair
 1/4 cwn fresh cream (cair), saya guna Vivo

 Cara-cara : 
Pukul sebati susu pekat manis, butter dan adunan keju. 
Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu.  
Pukul guna senduk je. 
Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati. 
Jika anda suka biskut yang lembab-lembab teksturnya, guna hanya 500g tepung jagung. 
Jika anda suka tekstur biskut yang rangup tapi tetap cair dimulut, masukkan 540g tepung jagung. 
Picitkan atas dulang yang dialas baking paper/oles dengan mentega. 
Tekankan ceri merah@coklat chips@  kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar). 
Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170C untuk 12-15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak mula keperangan.
 Sejukkan dan simpan didalam bekas kedap udara. 

Tip:  
Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi. 
Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. 
Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang.


 Note : 
 Saya guna 540g tepung jagung, (marizah Miza guna 600g tepung jagung) sesuai untuk mereka yang menempah biskut ni bawa jalan jauh, tak mudah hancur sebab terlalu lembut, rasanya agak rangup & cair di mulut. 
Rasa keju balance dengan rasa susu, takdela rasa muak sebab manis susu sebati dengan lemak masin keju.Seeloknya tepung dimasukkan sedikit demi sedikit untuk medapatkan tekstur doh yg kita mahu. 




Monday, July 6, 2015

Samperit Susu yang sedap




Assalamualaikum.
Antara biskut yang mendapat sambutan hangat untuk tempahan biskut raya tahun ini.
Mas share lagi resepinya disini.
Tips mendapatkan samperit yang melting dalam mulut, pastikan tidak terlebih bakar dan suhunya tak terlalu panas, untuk oven Mas, suhu 160c dan Mas bakar selama 25 minit atau sehingga tapak kuih tu nmpk perang nipis jerk .. Insya Allah , sedap tekstur biskut samperit susu ni .
Selamat mencuba.


Resepi Biskut Semperit Susu 
Sumber : Farah Salleh (FB) & Zack 
Semperit Susu by Anna Qawina 

Bahan: 
120g susu pekat manis -resepi asal guna 250g (1/2 tin yang beratnya 505g)
 125g butter, lembut tapi jangan terlalu lembik. Nanti biskut berminyak - resepi asal 250g 
240g tepung jagung Brown and Polson (cap butterfly) -  resepi asal 600g. Ku guna 230g, just nice untuk picit dalam acuan 


Cara: 
Pukul sebati susu pekat manis dan butter. 
Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu (ku guna whisk telur je).  
Tip: 
Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. 
Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang. 
Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati. 
My experience, 240g just nice untuk picit ke dalam acuan. 
Resepi asal guna 300g tapi pada saya terlalu keras kalau guna semua. 
Memadai adunan boleh dikepal boleh berhenti tambah tepung. 
Picitkan atas dulang yang dialas baking paper. 
Tekankan ceri merah atau kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar). 
Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 160C selama 25 minit atau hingga bawah biskut nampak mula keperangan,terus kluarkan loyang dan sejukkan biskut.. 
Jngn terlebih bakar yerk, nnti biskut tak melting ... 





Saturday, July 4, 2015

Aneka Tempahan Kuih Talam




Kuih Koleh Kacang 
Rm35 seloyang
Loyang saiz 10x10
64 ketul







Talam Cendol 
Rm35 seloyang
Loyang saiz 10x10
64 ketul





Kuih Sagu 
Rm32 seloyang
Loyang saiz 10x10
64 ketul







Kuih Kaswi
Rm35 seloyang
Loyang saiz 10x10
64 ketul




Kuih Serimuka Durian
Rm45 seloyang
Loyang saiz 10x10
64 ketul






Untuk tempahan @ pertanyaan,            
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505




Thursday, July 2, 2015

Tempahan Cream Puff












Cream Puff
Rm20 / box / 35 pieces
Saiz mini


Untuk tempahan @ pertanyaan,           
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505



Wednesday, July 1, 2015

Serimuka Durian yang sedap





Assalamualaikum.
First time rasa serimuka durian ...
waaalaaa .. serius sedap ..
Untuk resipi, Mas ambil dari blog Kak Norhayatie - Sinar Kehidupanku.
Terima kasih kak, Mas panjangkan resepinya disini yerk.


Serimuka Durian 



Bahan Lapisan Bawah (loyang 10 inci)
2 cawan pulut
2 cawan santan cair
1 sudu kecil minyak
sedikit garam


Cara-Caranya

Cuci pulut dan rendamkan dlm 4 jam.
Masukkan pulut ke dlm loyang yg telah di alas plastik dan tuangkan santan cair yg bercampur sedikit garam. Tambahkan sedikit minyak dan kukus selama 30 minit.
** Sementara menunggu bahagian bawah/pulut masak, kita bolehlah menyediakan bahan2 utk lapisan atas.
Setelah masak, angkat dan tekan2kan sehingga padat.
Masukkan ke dlm kukusan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.





Bahan Lapisan Atas

3 cawan santan
1 cawan gula pasir
1 biji telur
1 cawan isi durian
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung tepung kastard
1/4 cawan tepung beras
1 s/k garam


Cara-Caranya

Satukan santan, gula, telur dan isi durian ke dalam blender dan kisarkan.
Masukkan tepung gandum, tepung kastard dan garam.... kisar lagi.(kalau blender tak muat, blend separuh2..)
Masukkan ke dlm periuk dan kacau sehingga sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning.
Masak sebentar bahan lapisan atas sehingga naik wap dlm 10 minit dan sentiasalah di kacau guna whisk sehingga adunan menjadi seakan2 susu pekat.
Tuangkan adunan keatas pulut dan kukus lagi selama 20 minit dengan api sederhana.
Bila kuih sudah masak, angkat dan sejukkan. Bila dah sejuk, barulah dipotong dngn menggunakan pisau plastik dan hidangkan.


**Guna 2 biji kelapa, asingkan santan pekat dan santan cair. Kalau guna santan kotak 200ml setiap satu, gunakan 2 kotak. 100ml santan pekat dan selebihnya air utk kuantiti santan cair. 300ml santan pekat dan selebihnya air utk adunan santan pekat. Selamat