Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Thursday, December 31, 2015

Kek Pisang yang lembut gebu ... sedap sangat





Assalamualaikum.
Untuk kali ke-2 Mas mencuba respi ini ...
Resepi terbaik untuk koleksi kek pisang yang pernah Mas buat .
Suka sangat teksturnya yang lembut gebu & lembab, manisnya pun sedang2 jerk, tak payah nk adjust dah resepi ini ..ikut jerk , Insya Allah , menjadi kek pisang anda ..
Terima kasih pada Kak Azie - Azie Kitchen atas perkongsian resepi kek pisang yang sangat mabeles ni .
Mas panjangkan disini pulak yerk.


Kek Pisang


Bahan bahan:
4 biji pisang emas - lecek (saya guna 5 biji)
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung
4 biji telur gred A (saya guna gred B)

Bahan ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder

Bahan lain:
1 sb jus limau nipis ( klu tk de ltk cuka makan )
1sk esen vanila (guna vanilla extract)


Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan. 
Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata. 
Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 
Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. 
Tuang dalam loyang dan bakar selama 60 minit ( api atas bawah ) atau sehingga masak. 






Wednesday, December 30, 2015

Tempahan Kek Puding Karamel



Kek Puding Karamel 
Saiz 9
Rm50




Kek Puding Karamel 
Saiz 9
Rm65



Untuk tempahan @ pertanyaan,          
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505



Monday, December 28, 2015

Birthday Boy Cake Untuk Tempahan




Ultraman Moist Choc Cake 
Saiz 7 / 1 1/2kg
Rm70




Kek Padang Bola 
Moist Choc Cake 
Saiz 8 / 2kg
Rm90




Untuk tempahan @ pertanyaan,         
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505



Wednesday, December 16, 2015

Tempahan Kek Coklat Kukus Lapis Cheese







Kek Coklat Kukus Lapis Cheese
Saiz 7 
1 1/2kg
Rm55



Untuk tempahan @ pertanyaan,        
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505




Tuesday, December 15, 2015

Tempahan 3D Cake Number













Untuk tempahan @ pertanyaan,       
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505



Monday, December 14, 2015

Aneka Tempahan Kuih Talam




Kuih Serimuka 
Rm35 
Loyang saiz 10x10 / 64 pieces 





Kuih Lapis
Rm35 
Loyang saiz 10x10 / 64 pieces 





Kuih Serimuka Durian 
Rm45 
Loyang saiz 10x10 / 64 pieces 





Untuk tempahan @ pertanyaan,      
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505




Sunday, December 13, 2015

Moist Butter Cake versi cupcake yang sedap




Assalamualaikum.
Mas nk share satu resepi cake yang sangat sedap, gebu & moist jerk, cake gini tak rasa muak bila dimakan, anak2 pun suka, bila Mas buat versi cupcake, teksturnya lebih gebu berbanding dibakar didalam loyang...  tetapi rasanya sedapnya sama .... 
Terima kasih Kak Azie Kitchen atas perkongsian resepi kek yang mabeless ini ..



My Best Ever Butter Cake
Oleh: Azie Kitchen


Bahan bahan:
250 gram pure butter jenama Anchor
250 gram tepung naik sendiri
180 gram gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar



Cara cara:
Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit.
Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed).
Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dengan  tepung. Masukkan susu segar dan pukul lagi sampai sebati.
Masukkan dalam loyang saiz 8-9" yang telah dilapik baking paper atau dispray terlebih dahulu.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan atas redai.

Nota:
Jika guna tepung gandum, boleh masukkan 1 sudu kecil baking powder.








Saturday, December 12, 2015

Tempahan Princess Cake





Princess Cake 
Rm100


Untuk tempahan @ pertanyaan,     
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505




Wednesday, December 9, 2015

Tempahan Cream Puff





Cream Puff
Rm20 / box / 35 pieces





Untuk tempahan @ pertanyaan,    
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505




Tuesday, December 8, 2015

Kuih Lapis yang sedap




Assalamualaikum.
Kuih2 talam gini memang menjadi kegemaran Mas, bila dah mencuba resepi dari blog Kak Yati - Sinar Kehidupanku, Mas terus jatuh hati dengan resepi ni ..
walaupun resepi dari kak yati kuih lapis pelangi, tak de salah tukar ke kuih lapis biasa, janji sedap kan. 
Jadi Mas share resepinys disini, untuk tempahan, memang Mas gunakan resepi ini .


Kuih Lapis



Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
1 1/2 cawan gula pasir
8 cawan santan sederhana pekat( 1 1/2 biji kelapa parut)
1 sudu kecil garam
pewarna merah, hijau, putih, kuning ( Mas buat kuih lapis biasa, jadi bahagi 2, satu letakkan sirap jerk ) dan tiap adunan bahagikn 3 ).



Cara Penyediaan

Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Mas buat kuih lapis biasa, jadi bahagi 2, satu letakkan sirap jerk ) dan tiap adunan bahagikn 3 )
Masukkan pewarna ke dlm setiap bahagian. - abaikan 
Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan 
( Mas guna loyang 10x10 inci ) 
dan kukus loyang sebentar....nak lagi selamat alas loyang dngn plastik.
Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.
Lapiskan warna hijau dan kukus selama 5 minit dan di ikuti warna putih.
Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis.
 (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).
Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam. 
Pastikan kuih betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik/ pisau potong kek.




Friday, December 4, 2015

Tempahan Mini Pavlova





Mini Pavlova
16 pieces Rm56






Untuk tempahan @ pertanyaan,   
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505



Wednesday, December 2, 2015

Tempahan Birthday Girl Cake




Barbie Moist Choc Cake 




Snow Cheese Cake 




Kek Coklat Kukus Lapis Cheese 




Untuk tempahan @ pertanyaan,   
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...