Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, November 30, 2015

Hokkaido Chiffon Cupcake yang sedap




Assalamualaikum.
Lama rasanya Mas tak share resepi kan.
Meh layan Hokkaido Chiffon Cupcake yang sedap ni .
Lembuk gebu dan nyaman jerk rasa kek ni dek filling kastard dalamnya .
Memang confirm tak cukup sebiji bila dah start makan .
Untuik resepinya , Mas share lagi disini yerk, lama rasanya tak buat, tetiba pulak teringat bila belek2 resepi lama .
Selamat mencuba ...
Kalau ada yang nak order, boleh jerk, roger2 jerk Mas ^-^


Hokkaido Chiffon Cupcake 
Sumber  : Kak Azlita - Masam Manis 

Bahan : 
4 biji kuning telur 
30 gm gula caster 
1 sudu kecil esen vanila
 40 ml susu segar 
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh 
55 gm tepung cake 
20 gm tepung kastard
 1 sudu kecil baking powder 
4 biji putih telur 
1/4 sudu kecil garam 
80 gm gula caster 

Cara : 
Panaskan oven pada suhu 170 C 
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras Atau boleh juga gunakan cawan muffin 
Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. 
Kemudian di ayak 3 kali Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata. 
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering 
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih 
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks) 
Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung. 
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik 
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama 
Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit 
Keluarkan dari oven bila kek masak  ( mas guna cupcake, tk hentak ) 
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk 
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.





Cream Custard by : 
Honey Bahan :
 1 sudu besar tepung  
1 sudu besar tepung jagung  
4 sudu besar gula 
 200ml (1 cup) susu segar 
 1 biji telur (L size) 
 1 sudu besar mentega  
1 sudu teh esen vanila - ita tambah 

Cara : 
Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk.  
Masukkan 1-2 sudu besar susu. 
Kacau rata jangan ada yang berketul2 
Masukkan telur dan kacau lagi.  
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.  
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. 
Guna suhu yang tinggi.  Masak sehingga pekat.  Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat. Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.  Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana. Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin. 




Friday, November 27, 2015

Tempahan Kek Frozen











Untuk tempahan @ pertanyaan,  
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505


Thursday, November 26, 2015

Aneka Tempahan Cheese Tart




Nutella Cheese Tart
Rm25 / box / 25 pieces 




Blueberry Cheese Tart
Rm20 / box / 25 pieces



Mix Cheese Tart
Rm24 / box / 25 pieces




Untuk tempahan @ pertanyaan, 
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505




Wednesday, November 25, 2015

Untuk Tempahan - Brownies Kedut









Brownies Kedut 
Untuk tempahan @ pertanyaan,
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505 



Tuesday, November 24, 2015

Tempahan Apam Ladybird & Polkadot



Apam Ladybird
Rm25 / 50 pieces 




Apam Polkadot 
Rm20 / 50 pieces 




Untuk tempahan @ pertanyaan,         
 Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505 




Monday, November 23, 2015

Tempahan Roti Jala & Kari Ayam








Roti Jala Rm20 / 50 pieces 
Kari Ayam 1/2 ekor Rm25



Untuk tempahan @ pertanyaan,         
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505 




Saturday, November 21, 2015

Tempahan Rainbow Cake










Untuk tempahan @ pertanyaan,        
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505 




Saturday, November 7, 2015

Tempahan Kek Coklat



Moist Choc Cake 




Kek Coklat Kukus Lapis Cheese




Kek Coklat Kukus Lapis Cheese





Untuk tempahan @ pertanyaan,       
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505 


Friday, November 6, 2015

Tempahan Cream Puff







Cream Puff
Rm20 / box / 35 pieces




Untuk tempahan @ pertanyaan,      
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505 


Wednesday, November 4, 2015

3D Cake Untuk Tempahan




Robocar Poli Moist Choc Cake
Rm100




Frozen Moist Choc Cake 
Rm100




Hello Kitty Moist Choc Cake 
Rm70






Untuk tempahan @ pertanyaan,    
 Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...