Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Thursday, December 31, 2015

Kek Pisang yang lembut gebu ... sedap sangat





Assalamualaikum.
Untuk kali ke-2 Mas mencuba respi ini ...
Resepi terbaik untuk koleksi kek pisang yang pernah Mas buat .
Suka sangat teksturnya yang lembut gebu & lembab, manisnya pun sedang2 jerk, tak payah nk adjust dah resepi ini ..ikut jerk , Insya Allah , menjadi kek pisang anda ..
Terima kasih pada Kak Azie - Azie Kitchen atas perkongsian resepi kek pisang yang sangat mabeles ni .
Mas panjangkan disini pulak yerk.


Kek Pisang


Bahan bahan:
4 biji pisang emas - lecek (saya guna 5 biji)
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung
4 biji telur gred A (saya guna gred B)

Bahan ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder

Bahan lain:
1 sb jus limau nipis ( klu tk de ltk cuka makan )
1sk esen vanila (guna vanilla extract)


Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan. 
Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata. 
Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 
Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. 
Tuang dalam loyang dan bakar selama 60 minit ( api atas bawah ) atau sehingga masak. 






Wednesday, December 30, 2015

Tempahan Kek Puding Karamel



Kek Puding Karamel 
Saiz 9
Rm50




Kek Puding Karamel 
Saiz 9
Rm65



Untuk tempahan @ pertanyaan,          
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505



Monday, December 28, 2015

Birthday Boy Cake Untuk Tempahan




Ultraman Moist Choc Cake 
Saiz 7 / 1 1/2kg
Rm70




Kek Padang Bola 
Moist Choc Cake 
Saiz 8 / 2kg
Rm90




Untuk tempahan @ pertanyaan,         
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505



Wednesday, December 16, 2015

Tempahan Kek Coklat Kukus Lapis Cheese







Kek Coklat Kukus Lapis Cheese
Saiz 7 
1 1/2kg
Rm55



Untuk tempahan @ pertanyaan,        
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505




Tuesday, December 15, 2015

Tempahan 3D Cake Number













Untuk tempahan @ pertanyaan,       
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505



Monday, December 14, 2015

Aneka Tempahan Kuih Talam




Kuih Serimuka 
Rm35 
Loyang saiz 10x10 / 64 pieces 





Kuih Lapis
Rm35 
Loyang saiz 10x10 / 64 pieces 





Kuih Serimuka Durian 
Rm45 
Loyang saiz 10x10 / 64 pieces 





Untuk tempahan @ pertanyaan,      
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505




Sunday, December 13, 2015

Moist Butter Cake versi cupcake yang sedap




Assalamualaikum.
Mas nk share satu resepi cake yang sangat sedap, gebu & moist jerk, cake gini tak rasa muak bila dimakan, anak2 pun suka, bila Mas buat versi cupcake, teksturnya lebih gebu berbanding dibakar didalam loyang...  tetapi rasanya sedapnya sama .... 
Terima kasih Kak Azie Kitchen atas perkongsian resepi kek yang mabeless ini ..



My Best Ever Butter Cake
Oleh: Azie Kitchen


Bahan bahan:
250 gram pure butter jenama Anchor
250 gram tepung naik sendiri
180 gram gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar



Cara cara:
Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit.
Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed).
Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dengan  tepung. Masukkan susu segar dan pukul lagi sampai sebati.
Masukkan dalam loyang saiz 8-9" yang telah dilapik baking paper atau dispray terlebih dahulu.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan atas redai.

Nota:
Jika guna tepung gandum, boleh masukkan 1 sudu kecil baking powder.








Saturday, December 12, 2015

Tempahan Princess Cake





Princess Cake 
Rm100


Untuk tempahan @ pertanyaan,     
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505




Wednesday, December 9, 2015

Tempahan Cream Puff





Cream Puff
Rm20 / box / 35 pieces





Untuk tempahan @ pertanyaan,    
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505




Tuesday, December 8, 2015

Kuih Lapis yang sedap




Assalamualaikum.
Kuih2 talam gini memang menjadi kegemaran Mas, bila dah mencuba resepi dari blog Kak Yati - Sinar Kehidupanku, Mas terus jatuh hati dengan resepi ni ..
walaupun resepi dari kak yati kuih lapis pelangi, tak de salah tukar ke kuih lapis biasa, janji sedap kan. 
Jadi Mas share resepinys disini, untuk tempahan, memang Mas gunakan resepi ini .


Kuih Lapis



Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
1 1/2 cawan gula pasir
8 cawan santan sederhana pekat( 1 1/2 biji kelapa parut)
1 sudu kecil garam
pewarna merah, hijau, putih, kuning ( Mas buat kuih lapis biasa, jadi bahagi 2, satu letakkan sirap jerk ) dan tiap adunan bahagikn 3 ).



Cara Penyediaan

Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Mas buat kuih lapis biasa, jadi bahagi 2, satu letakkan sirap jerk ) dan tiap adunan bahagikn 3 )
Masukkan pewarna ke dlm setiap bahagian. - abaikan 
Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan 
( Mas guna loyang 10x10 inci ) 
dan kukus loyang sebentar....nak lagi selamat alas loyang dngn plastik.
Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.
Lapiskan warna hijau dan kukus selama 5 minit dan di ikuti warna putih.
Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis.
 (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).
Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam. 
Pastikan kuih betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik/ pisau potong kek.




Friday, December 4, 2015

Tempahan Mini Pavlova





Mini Pavlova
16 pieces Rm56






Untuk tempahan @ pertanyaan,   
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505



Wednesday, December 2, 2015

Tempahan Birthday Girl Cake




Barbie Moist Choc Cake 




Snow Cheese Cake 




Kek Coklat Kukus Lapis Cheese 




Untuk tempahan @ pertanyaan,   
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505



Monday, November 30, 2015

Hokkaido Chiffon Cupcake yang sedap




Assalamualaikum.
Lama rasanya Mas tak share resepi kan.
Meh layan Hokkaido Chiffon Cupcake yang sedap ni .
Lembuk gebu dan nyaman jerk rasa kek ni dek filling kastard dalamnya .
Memang confirm tak cukup sebiji bila dah start makan .
Untuik resepinya , Mas share lagi disini yerk, lama rasanya tak buat, tetiba pulak teringat bila belek2 resepi lama .
Selamat mencuba ...
Kalau ada yang nak order, boleh jerk, roger2 jerk Mas ^-^


Hokkaido Chiffon Cupcake 
Sumber  : Kak Azlita - Masam Manis 

Bahan : 
4 biji kuning telur 
30 gm gula caster 
1 sudu kecil esen vanila
 40 ml susu segar 
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh 
55 gm tepung cake 
20 gm tepung kastard
 1 sudu kecil baking powder 
4 biji putih telur 
1/4 sudu kecil garam 
80 gm gula caster 

Cara : 
Panaskan oven pada suhu 170 C 
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras Atau boleh juga gunakan cawan muffin 
Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. 
Kemudian di ayak 3 kali Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata. 
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering 
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih 
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks) 
Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung. 
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik 
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama 
Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit 
Keluarkan dari oven bila kek masak  ( mas guna cupcake, tk hentak ) 
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk 
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.





Cream Custard by : 
Honey Bahan :
 1 sudu besar tepung  
1 sudu besar tepung jagung  
4 sudu besar gula 
 200ml (1 cup) susu segar 
 1 biji telur (L size) 
 1 sudu besar mentega  
1 sudu teh esen vanila - ita tambah 

Cara : 
Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk.  
Masukkan 1-2 sudu besar susu. 
Kacau rata jangan ada yang berketul2 
Masukkan telur dan kacau lagi.  
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.  
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. 
Guna suhu yang tinggi.  Masak sehingga pekat.  Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat. Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.  Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana. Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin. 




Friday, November 27, 2015

Tempahan Kek Frozen











Untuk tempahan @ pertanyaan,  
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505


Thursday, November 26, 2015

Aneka Tempahan Cheese Tart




Nutella Cheese Tart
Rm25 / box / 25 pieces 




Blueberry Cheese Tart
Rm20 / box / 25 pieces



Mix Cheese Tart
Rm24 / box / 25 pieces




Untuk tempahan @ pertanyaan, 
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505




Wednesday, November 25, 2015

Untuk Tempahan - Brownies Kedut









Brownies Kedut 
Untuk tempahan @ pertanyaan,
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505 



Tuesday, November 24, 2015

Tempahan Apam Ladybird & Polkadot



Apam Ladybird
Rm25 / 50 pieces 




Apam Polkadot 
Rm20 / 50 pieces 




Untuk tempahan @ pertanyaan,         
 Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505 




Monday, November 23, 2015

Tempahan Roti Jala & Kari Ayam








Roti Jala Rm20 / 50 pieces 
Kari Ayam 1/2 ekor Rm25



Untuk tempahan @ pertanyaan,         
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505 




Saturday, November 21, 2015

Tempahan Rainbow Cake










Untuk tempahan @ pertanyaan,        
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505 




Saturday, November 7, 2015

Tempahan Kek Coklat



Moist Choc Cake 




Kek Coklat Kukus Lapis Cheese




Kek Coklat Kukus Lapis Cheese





Untuk tempahan @ pertanyaan,       
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505 


Friday, November 6, 2015

Tempahan Cream Puff







Cream Puff
Rm20 / box / 35 pieces




Untuk tempahan @ pertanyaan,      
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505 


Wednesday, November 4, 2015

3D Cake Untuk Tempahan




Robocar Poli Moist Choc Cake
Rm100




Frozen Moist Choc Cake 
Rm100




Hello Kitty Moist Choc Cake 
Rm70






Untuk tempahan @ pertanyaan,    
 Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505 



Thursday, October 29, 2015

Aneka Tempahan Kek Harijadi




Moist Choc Cake with cream cheese frosting 
Saiz 9
2kg -+
Rm100


Moist Choc Cake with cream cheese frosting 
Saiz 7
1 1/2 kg -+
Rm70




Red Velvet Cake with cream cheese frosting 
Saiz 9
2 kg -+
Rm85





Untuk tempahan @ pertanyaan,   
 Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...