Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Friday, October 31, 2014

Cucur Udang




Assalamualaikum.
Cucur Udang ni atas permintaan ibu yang mengindam ...
Jadi Mas mencuba resepi dari  Dapur Tanpa Sempadan - CMG .. 
Dah lama sebenarnya Mas simpan resepinya ...
akhirnya ... dapat juga mencuba ..
Alhamdulilah .. sedap pada Mas ..
mudah2an tuan punya cucur udang ini berpuas hati yerk..
terima kasih percayakan Mas untuk buatkan cucur udang ..
Terima kasih juga pada CMG kerana sudi kongsi resepi cucur udang ni.. 
insya Allah akak buat lagi .


BAHAN :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instat yeast (mauripan)
1 genggam taugeh, cuci dan toskan kemudian diramas sedikit
10 tangkai kucai, potong kecil
1 biji bawang besar, dihiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
20 ekor udang berkulit keras, saiz sederhana, cuci dan toskan, kemudian lap kering dengan tissue dapur
Garam secukup rasa
1 3/4 cawan air (atau lebih sedikit, hampir 2 cawan)



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan tepung, kucai, taugeh, serbuk kunyit dan instat yeast ke dalam satu bekas. Masukkan juga sedikit garam (anggaran 1/2 camca teh). Gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat. Perap adunan tadi selama 30 minit (bungkus mangkuk berisi adunan dalam plastik bersih untuk mempercepatkan adunan kembang).
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Panaskan sudip atau senduk sayur (jenis stainless steel) bersaiz sederhana selama 2 minit. Kacau adunan, kemudian cedok dan isikan ke dalam senduk panas tadi hingga hampir penuh, dan lingkarkan seekor udang atasnya. Rendamkan dalam minyak panas hingga cucur udang boleh ditanggalkan dari senduk.
  3. Kemudian terbalikkan cucur udang biar bahagian udang berada dibawah. Buat kaedah sama untuk baki adunan dan bahan2. Buat kurang lebih 5 - 6 biji cucur udang sekali buat. Goreng dengan api sederhana sambil dibalik2kan hingga kuning keemasa, angkat dan toskan. Letak atas tissue dapur agar minyak gorengan terserap. 
  4. Resipi ini akan menghasilkan 20 biji cucur udang bersaiz sederhana. Tapi bergantung pada saiz senduk yang anda guna.


Wednesday, October 29, 2014

Muffin Coklat




Assalamualaikum.
Muffin Coklat pulak.
Mas suka menggunakan resepi dari blog Izahdaut.
Maceh yerk jah.. cantik molek jadinya muffin tu ..
Alhamdulillah ..

Muffin Coklat
Sumber :  Izahdaut.


Bahan-bahannya:

A
 2 cawan tepung *izah gune tepung gandum
1 1/4 cawan serbuk koko *izah letak 1 cawan
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate
3 sudu teh nescafe
sedikit garam

B
 2 cawan gula kastor *izah kurangkan sikit
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair (atau susu segar)
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick * izah tambah

C
 3/4 cawan air panas

Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. 
Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. 
Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. 
Ceduk ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.


Muffin Strawberi




Assalamualaikum.
Oleh kerana Mas menerima tempahan 3 jenis muffin hari ni.. Mas share pulak resepi muffin strawberi ..
Sedap pada Masv dan mudah juga membuatnya .
Selamat mencuba yerk


 Muffin Strawberi

Bahan bahan:
125 gm tepung gandum - ayak dg baking powder
7 gm baking powder
75 gm minyak masak
75 gm susu sega
75 gm gula caster
1 biji telur B
2 sudu teh strawberi emulco
1 sudu teh pes strawberi
buah strawberi secukupnya utk diletak atas muffin


Cara cara:
Kacau sebati minyak, susu, gula, telur dan vanilla.
Masukkan sedikit demi sedikit tepung dan kacau sebati dengan menggunakan spatula sehingga tidak bergentel.
Masukkan ke dalam paper cup sebanyak 3/4 penuh. Letakkan buah strawberi yang dipotong2 di atasnya.
Bakar pada suhu 160C selama 30 minit atau sehingga masak.



Chocolate Chips Muffin Paling Simple




Assalamualaikum.
Lama rasanya Mas tak share resepi muffun kan.
Hari ni Mas nk share satu resepi yang sangat sedap pada Mas.
Sedap dan mudah dibuat ..
Resepi dari blog kak Azie Kitchen.
TQVM kak ... 
Mas share disini pulak yerk..


Chocolate Chips Muffin
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
125 gm tepung gandum - ayak dg baking powder
7 gm baking powder
75 gm minyak masak
75 gm susu sega
75 gm gula caster
1 biji telur B
1/2 sudu teh vanila
Sedikit chocolate chips - tabur


Cara cara:
Kacau sebati minyak, susu, gula, telur dan vanilla.
Masukkan sedikit demi sedikit tepung dan kacau sebati dengan menggunakan spatula sehingga tidak bergentel.
Masukkan ke dalam paper cup sebanyak 3/4 penuh. Tabur chocolate chips di atasnya.
Bakar pada suhu 160C selama 30 minit atau sehingga masak.



Monday, October 27, 2014

Frozen Rainbow Cake - Untuk Tempahan



Rainbow Cake - 6 layer
Cream Cheese Frosting 
Saiz 6 



Rainbow Cake - 6 layer
Cream Cheese Frosting 
Saiz 8 



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Sunday, October 26, 2014

Apam Polkadot - Untuk Tempahan








Untuk tempahan @ pertanyaan , 
boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266

Saturday, October 25, 2014

Aneka Moist Choc Cake



Kek Coklat Kukus Lapis Cheese



Moist Choc Cupcake 



Moist Choc Cake Meleleh 



Untuk tempahan @ pertanyaan , 
boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266

Friday, October 24, 2014

Aneka Tempahan : Kek Minyak, Kek Marble & Kek Gula Hangus



Kek Minyak



Kek Marble



Kek Gula Hangus




Untuk tempahan @ pertanyaan , 
boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Wednesday, October 22, 2014

Carrot Cupcake Hedgehog - Untuk Tempahan




Carrot Cupcake Hedgehog 
Full Deko - Cream Cheese Frosting 
1 box - 16 pieces 
Saiz - 2.5 oz




Untuk tempahan @ pertanyaan , 
boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Tuesday, October 21, 2014

Rainbow Cake - Untuk Tempahan




Rainbow Cake
Cream Cheese Frosting 
Saiz 8 





Untuk tempahan @ pertanyaan , 
boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Monday, October 20, 2014

Aneka Tempahan : Kek Minyak, Kek Gula Hangus & Kek Marble




Kek Minyak





 Kek Gula Hangus 





Kek Marble





Untuk tempahan @ pertanyaan , 
boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Saturday, October 18, 2014

Frozen Cake Lagi - Untuk Tempahan



Rainbow Cake 
Ada 6 layerr
Cream Cheese Frosting
Saiz 6 



Birthday Girl yang cantik manis Anis Qistina



TQ Miss repeat order kek birthday Qistina dengan Mas lagi ...



Untuk tempahan @ pertanyaan , 
boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Friday, October 17, 2014

Frozen Cake - Untuk Tempahan



Rainbow Cake - 6 layer
Cream Cheese Frosting 
Saiz 6 




Moist Choc Cake
Cream Cheese Frosting
Saiz 7 



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266




Thursday, October 16, 2014

Frozen Cake - Untuk Tempahan




Frozen Cake 
 Moist Choc & Cream Cheese Frosting 
TQ Ina repeat order untuk Birthday Hani 




Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Tuesday, October 14, 2014

Aneka Tempahan




Kek Coklat Kukus Lapis Cheese



Pavlova



Kek Puding Karamel



Kuih Kole Kacang



Roti Sosej Cheese 



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Monday, October 13, 2014

Cream Puff - Untuk Tempahan



Cream Puff Choc 



Cream Puff Kastard 



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266



Saturday, October 11, 2014

Rainbow Cake Meleleh - Untuk Tempahan




Rainbow Cake Meleleh 
Layer - topping cream cheese frosting
Atas kek - cheese meleleh & cheddar parut 
Saiz 6




Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Friday, October 10, 2014

Cupcake Hantaran - Untuk Tempahan




Cupcake Hantaran.
Cream topping (  buttercream )
Cream deko bunga ( buttercream ) 
 Cupcake  ( Moist Choc )





Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266




Daging Palembang - sangat sedap




Assalamualaikum
Hitam2 Daging Palembang ... 
sunguh pun hitam.. rasanya sangat menawan...
Dah banyak kali Mas buat Daging Palembang ni...
memang sangat sedap..
yang bestnya tak payah guna santan bagai...
diganti dengan kerisik dan uniknya diletakkan kicap lemak manis ...
bila dipanaskan banyak kali dan daging menjadi kering ..
rasanya menjadi seakan2 rendang tok..
serius.. tak tipu...
try la yerk kawan2 ..
insya allah .. tak mengecewakan..
maceh banyak2 pd ummi Ummi Maria Hakem  yang sudi berkongsi resepi ...
moga ummi sentiasa dibawah lindungannya dan sihat selalu ..





Daging Palembang 

Bahan :
700 gram daging - potong lebar dan nipis
2 batang serai - dititik
500ml santan pekat  - (boleh gantikan dengan kerisik) ~ Mas ikut kak MaDiHaA, tak gunakan santan tapi masukkan kerisik homemade anggaran 3 sudu besar
1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang (Habhals)
minyak

Bahan kisar:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering

Rempah penumis:
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga


Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.
2. Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.
3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan ( mas tak letak santan kali ini.. diganti dengan 4 sudu besar kerisik ) . Biarkan masak hingga daging mula empuk.
4. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat.


P/S:
 Menurut ummi Maria Hakem, jika tidak mahu masukkan santan, dan rajin buat kerisik, eloklah masukkan kerisik.



Thursday, October 9, 2014

Snow Cheese Cake & Snow Cheese Cake Meleleh



Snow Cheese Cake Saiz 7



Snow Cheese Cake Meleleh Saiz 7 




Snow Cheese Cake Saiz 9 


Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Wednesday, October 8, 2014

Elsa Frozen Cake - Tempahan Kek Harijadi





Elsa Frozen Cake 
Moist Choc & Cream Cheese Frosting Deko 
Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266



TQVM Miza kerana sudi repeat order ...
kali ini Miza memilih Elsa Frozen Cake untuk birthday Princess Aisya  yang comeii ... 





Tuesday, October 7, 2014

Kek Birthday Tema Bolasepak




Antara designt  kek bolasepak... 





Antara designt  kek bolasepak... 

Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...