Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Sunday, September 28, 2014

Elsa & Anna Frozen Cake - Tempahan Kek Harijadi



Anna Frozen Cake




Elsa Frozen Cake





Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Thursday, September 25, 2014

Aneka tempahan



Apam Askar 



Snow Cheese Tart



Cream Puff



Kek Coklat Kukus Lapis Cheese 



Kek Sarang Semut / Gula Hangus 



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Wednesday, September 24, 2014

Marble Banana Muffin - moist & sedappp




Assalamualaikum.

Lama Mas tak buat muffin ...
Bila ada stok pisang ranum.. teringat muffin yang sangat sedap ni..
pernah buat dua tiga kali sebelum ni.
memang sangat sedap..
untuk resepi, Mas copy dari blog tauke muffin yg glemer tu .. Izah - Izah Muffin Lover... TQ Jah ... 
TQ juga pada  kak rima - Bisousatoi atas perkongsian resepi muffin yang lazat ni...
Kali ni Mas tk buat marble.. sekadar campurkan adunan dengan choc rice dan taburkan juga choc rice dan sedikit parutan cheddar atas muffin ...



Marble Banana Muffin

Source: Bisous A Toi


Bahan:

A
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula kastor 
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu teh garam
B
1 biji telur (L)
1 cawan susu segar
1/2 cawan minyak masak (mentega cair)
1 cawan pisang lecek kasar
1 sudu besar coklat paste (saya guna 1/2 sudu besar kopi paste + 1 sudu besar serbuk koko)
Topping: Coklat chip/ Walnut/ apa apa yang disukai (saya tak letak)




Caranya: 
Ayakkan tepung bersama baking powder dan satukan semua bahan A ke dalam satu bekas. Ketepikan. 
Satukan telur, susu segar dan minyak dan gaul hingga sebati. 
Masukkan adunan susu segar tadi ke dalam bahan A dan gaul sebati. 
Jangan gaul terlalu lama, cukup sekadar bersatu dan masukkan pisang yang dilecek kasar tadi. 
Bahagikan 2 adunan, dan masukkan coklat paste ke dalam satu adunan. 
Kemudian cedokkan ke dalam muffin pan dan selang selikan untuk marble kan muffin. Bakar pada suhu 190 C selama 25 minit. 








Thursday, September 18, 2014

Aneka Tempahan



Rainbow Cheese Meleleh 



Cream Puff 



Apam Polkadot



Kek Minyak



ntuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Thursday, September 11, 2014

Aneka Tempahan




Sosej Bun Cheese



Talam Cendol



Snow Cheese Cake 



Cream Puff




Blueberry Cheese Tart 





Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266

Wednesday, September 10, 2014

Aneka Tempahan



Kek Puding Karamel



Cream Puff 



Moist Choc Cupcake, Strawberi Cupcake & Vanilla Cupcake



Red Valvet Cake 



Snow Cheese Cake & Kek Puding Karamel



Apam Polkadot 



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Tuesday, September 9, 2014

Aneka Tempahan



Bihun goreng singapore



Snow Cheese Cake



Choc Cream Puff 



Kek Marble



Blueberry Cheese Tart 



Apam Polkadot



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266

Monday, September 8, 2014

Resepi Sup Tulang yang sedap




Assalamualaikum.
Sup Tulang memang menjadi kegemaran keluarga Mas, tiap kali menyambut hari raya, mesti menjadi hidangan utama selain mee kari.... memang enak dimakan dengan sambal merah.
Untuk resepinya, simple dan semestinya sedap.
Jadi boleh rujuk resepinya dibawah yerk...
Selamat mencuba ...


Sup Tulang
Resepi : Mas Duniaku

Bahan :
Tulang - dibersihkan 
Halia
Bawang merah
Bawang Putih
Garam secukup rasa
Kiub Ikan Bilis - anggara 1 - 2 ketul 
sedikit serbuk lada sulah




Cara :
Rebus tulang hingga separuh lembut.
Keluarkan tulang . Air rebusan tulang tidak digunakan. Dibuang sbb penuh dengan lemak .
Bilas tulang dengan air sekali lalu. Toskan.
Masukkan tulang dalam periuk dan isi air yang baru dan rebus hingga mendidih.
Blend bawang merah, bawang putih ...
Masukan dalam periuk, masukkan halia yang dihiris juga.
Maukkan juga kiub ikan bilis dan garam secukup rasa.
Sedikit serbuk lada putih.
Masak hingga tulang empuk dan sedia dihidangkan .



Aneka Tempahan



Apam Polkadot 



Roti Jala & Kari Ayam



Snow Cheese Cake



Bluebery Cheese Tart



Choc Cream Puff



Mini Moist Choc Cupcake



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266



Sunday, September 7, 2014

Aneka Tempahan Kek



Moist Choc Cake Fottball Designt




Ana Muslim  Choc Cake



Snow Cheese Cake



Upin Ipin Red Valvet Cake



Kek Minyak



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Thursday, September 4, 2014

Talam Cendol




Assalamualaikum.
Buat penggemar2 kuih talam, boleh mencuba Talam Cendol yang sedap ni..
Untuk resepinya, Mas suka buat rujukan atau mencari resepi dari blog Kak Yati - Sinar Kehidupanku . Pelbagai resepi kuih2 talam boleh didapati diblog kak yatie ...tima kasih banyak2 yerk kak atas perkongsian resepi kuih2 talam yang mabeles ni.
Mas share resepinya disini ..
Tima kasih banyak2 juga pada tuan resepi Chef Asma ...


 Talam Cendol
Resepi : Chef Asma


Lapisan bawah :
Bahan A

200 gm tepung beras*
250 ml santan pekat*
450 ml air*
1 s/b tepung jagung*
150 gm gula caster
1 s/k garam

Bahan B
200 gm cendol @ 1 paket kecil-tapiskan,ambil cendolnya je
Cara-Caranya:-
Satukan bhn bertanda (*) dan tapis kedlm periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A.
Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik
Kukus selama 25 minit
Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu


Lapisan Atas :
Bahan A
300 gm gula merah
50 gm gula castor
500 ml air
2 helai daun pandan-saya tambah

Bahan B
150 gm tepung gandum
1 s/b tpng jagung-saya tambah
3 biji telur
250 ml santan pekat
1/2 s/k garam

Cara-caranya:-
Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar
Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati
Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk
Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja)
Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit




Aneka Tempahan



Frozen Rainbow Cake



Roti Jala & Kari Ayam 



Snow Cheese Cake



Blueberry Cheese Tart



Cream Puff



Kuih Serimuka 



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...