Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Sunday, August 31, 2014

Resepi Buttercream yang sedap tanpa krimwell





Assalamualaikum.
Selamat menyambut hari kemerdekaan Malaysia yang ke 57 tahun.
Semoga Allah terus menganugerahkan keamanan & perpaduan di negara tercinta ini.
Kali ni Mas nak share resepi buttercream yang sangat sedap... tanpa menggunakan krimwell..... resepi Mas copy dari blog Anna Qawina
TQ pada Kak Rokiah atas perkongsian resepi buttercream yang sedap ni.



RESEPI KRIM MENTEGA
Sumber : Kak Rokiah
Krim Mentega@buttercream Icing by AnnaQawina


Bahan-Bahan :
150 grm gula icing (ayak)
150 grm lemak sayuran (shortening)
150 grm mentega
1 sdudu kecil esen vanila
2 sudu besar susu segar

Cara-cara :
Satukan semua bahan dalam mixer, putar dari speed perlahan hingga medium sahaja sehingga kembang, ini akan ambil masa sedikit untuk mendapatkan icing yang gebu tapi halus teksturnya. InsyaAllah.



Kek2 yang dideko menggunakan Buttercream.
















Wednesday, August 27, 2014

Tempahan Kek Puding Karamel ....













Kek Puding Karamel
Saiz 9 Rm45
Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Monday, August 25, 2014

Bihun goreng singapore




Assalamualaikum.
Lama tak update resepi kan...
Jadi kali ni Mas share resepi  Bihun goreng singapore, kesukaan anak2 ... terutama Adam.. suka sangat makan...
Bihun ni memang tak pedas, jadi untuk yang sukakan pedas, bolehlah letakkan sambal atau cili kicap semasa makan bihun tu.. tetap sedap...
Selamat mencuba..


Bahan-Bahan:
1 paket bihun - direndam lembut dan toskan
sotong , isi ayam dipotong2
 kobis , carrot - dihiris halus panjang
 kucai @ sawi
1/2 cawan air
garam secukupnya
1/2 kiub ikan bilis
serbuk lada sulah - anggaran 1 ke 2 sudu besar

Bahan tumis :
2 ulas bawang merah - hiris2
3 ulas bawang putih - hiris2



Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih & bawang merah sehingga wangi.
2. Masukan sotong, isi ayam dan masak sebentar. Masukkan 1/2 cawan air, kiub ikan bilis dan garam secukup rasa dan biar mendidih.
3. Masukkan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
4. Kemudian masukkan sayur2an, kacau sebati.
5. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut.
6. Taburkan serbuk lada sulah dan gaul sebati.
7. Rasakan dan jika ok dan bihun lembut, boleh angkat dan dihidangkan. Jika bihun terasa belum lembut, masukkan sedikit air panas dan kacau lagi..Insya Allah, bihun akan lembut.
8. Selamat mencuba 



Friday, August 22, 2014

Aneka Tempahan



Choc Cream Puff 



Cream Puff 



Kek Puding Karamel 



Blueberry Cheese Tart



Moist Choc Cake



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Wednesday, August 20, 2014

Aneka Tempahan Kek



Kek Coklat Kukus Lapis Cheese 



Kek Coklat Topping Choc Ganache & Cheddar 



Snow Cheese Cake 



Snow Cheese Cake 



Red Velvet Cake 



Kek Puding Karamel 



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Tuesday, August 19, 2014

Aneka Tempahan



Apam Polkadot



Cream Puff Coklat 




Cream Puff



Kuih Lapis Pelangi, Kuih Talam Gula Merah, Serimuka & Kuih Lapis ..



Bihun goreng singapore



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266

Monday, August 18, 2014

Aneka Tempahan Kek Coklat


Kek Kukus Lapis Cheese



Moist Choc Cake



Frozen Choc Cake



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Tuesday, August 5, 2014

Paru Masak Sambal Goreng Pengantin




Assalamualaikum.
Kali ni Mas nak share resepi masakan berasaskan paru... 
Paru Masak Sambal Goreng Pengantin ..
Serius memang sedap... ikutkan masak kering lagi..tapi Mas buat agak lembab2 sikit supaya melekat kuah tu nnti kat nasi.. yummyy
Untuk resepinya, Mas copy dari blog Kak Ayu - Curlybabe's Satisfaction, yang nun berada di singapore .....banyak resepi2 sambal goreng pengantin kat blog kak ayu ni....
Mas share resepinya disini yerk kak..
Terima kasih juga pada tuan resepi Kak Fida @MyResepi.
Mas hanya guna paru untuk resepi ni...insya Allah lain kali, Mas guna bahan2 yang sepenuhnya seperti daging, udang dan hati lembu...


Paru Masak Sambal Goreng Pengantin
Resepi : Kak Fida @MyResepi.


Bahan - anggaran 20 orang lebih :
1 kilo daging *
1/2 kilo paru *
1/2 kilo hati lembu *
1 kilo udang basah - dikupas kulit dan digoreng berasingan.
2 cawan santan pekat - drpd 1 1/2 biji kelapa
300 g asam jawa
2 inci persegi belacan
@ 25 tangkai cili kering - dikisar
@ 2 biji bawang besar - dikisar
@ 8 ulas bawang putih - dikisar
@ 8 batang serai - dikisar
@ 1/2 jari lengkuas - dikisar
5 tangkai lada merah - hiris serong dan goreng berasingan
2 biji bawang besar dihiris nipis - mas tambah
2 cawan bawang goreng
minyak masak secukupnya utk menggoreng dan menumis.
garam dan gula secukup rasa






Cara memasak :
Bahan bertanda * direbus,potong dadu kecil dan digoreng berasingan.

Asam dan belacan diramas bersama santan dan ketepikan.

Bahan bertanda @ dikisar halus.

Panaskan 1/2 cawan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan masukkan campuran santan dan masak terus hingga mendidih dan naik minyak.

Kemudian masukkan secukup garam dan gula dan kacau rata dan masukkan daging,hati paru goreng,udang goreng tadi dan gaul hingga rata.Tambah sedikit air supaya tidak terlalu kering.

Akhir sekali masukkan pula cili merah dan bawang goreng dan gaul hingga rata.Tambah garam dan gula lagi jika perlu.Rasanya haruslah lemak manis dan sedikit sahaja masamnya.

Dlm masakan ini boleh juga di masukkan daun limau purut dan daun kunyit jika suka.




Monday, August 4, 2014

Sambal Sotong yang simple & sedap




Assalamualaikum.
Kalau buat sambal sotong, Mas suka guna sotong2 yang comei2 ... tak payah potong bagai..masak jerk seekor2 ... hmm.. memang sedap.. baru terasa sotong tu..
Untuk resepi sambal, Mas suka guna resepi dari Kak Zalina Yahaya FB, simple dan hasilnya sangat sedap...cuma ambil masa sedikit memasak sambal tu.. insya Allah..berbaloi..

Sambal Udang 
Resipi :  Zalina Yahaya FB


Bahan A :
3 ulas bawang besaq (lebih pun tak pa)
5 ulas bawang putih (lebih pun tak pa)

Bahan  B:
3 sudu besaq cili bo (saya tak kosa nak rebuih cabai kering pastu nak mesin plak..tak kosa)
Tips: 
saya guna cili bo cap Maz (bukan sebab senior vice presiden saya nama kak Mas yea..tapi sebab saya TERDENGAR perbualan tokey-tokey kedai nasik lemak masa saya tengah beli barang runcit. Depa kata cili bo cap Maz ni merah dia cantik. Maka saya pun beli.


Bahan C:
Asam jawa (sebesar teloq kuning gred A - rendam angan ayaq)


BahanD:
1 camca besar gula
1 camca teh garam

(tak cukup tambah laa)


Bahan E :
Udang - Mas guna sotong 



Cara memasak :
1. Hiris bawang. Tak yah nak buat rajin nak guna blender.
2. Tomih bawang. Minyak banyak sket pun tak pa. Biaq layu sket
3. Boh cili bo
4. Tutup kuali. Kacau sekali sekali sampai bawang hancur. Api slow. Memang lama sket...klu boring, sila layan FB
5. Bila bawang dah hancoq, boh la ayaq asam. Kacau lagi sampai pecah minyak
6. Boh perasa. Boh udang/sotong . Masak jngnlama yerk..agak2 sotong/udang masak dah cukup....
Siappppp


Kari Ikan Rempah Kisar




Assalamualaikum.
Selamat Hari Raya ... maaf zahir batin buat semua...
Balik kedah baru2 ni... Mas bersempatan belajar buat rempah kari dari mak... kalau emak mas, selalu giling jerk....oleh sebab Mas tak de batu giling...buat cara senang iaitu blender...insya allah.. tetap sedap kari ni..
Mas share resepinya yerk..
Selamat mencuba ...



Bahan :
isi ikan dibersihkan atau apa2 jenis ikan pun boleh
1 1/2 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
Sedikit halba campur
sedikit daun kari
2 biji bawang merah dihiris2
sedikit air asam jawa
tomato, bendi, cabai hijau

Bahan kisar :
3 ulas bawang putih
8 biji bawang merah
1 sudu besar ketumbar - rendam 1/2 jam kemudian tapis
1 sudu besar jintan manis - rendam 1/2 jam kemudian tapis
1 sudu jintan putih - rendam 1/2 jam kemudian tapis
10 biji cili kering direbus dulu dan tapis
1 inci kunyit hidup
1/2 sudu besar kas2 - rendam 1/2 jam kemudian tapis ( tk ltk pun tk pe yerk ) 



Cara :
Panaskan minyak masak dan tumis bahan bawang yang dihiris, daun kari dan halba campur....sampai bawang wangi....  kemudian masukkan bahan2 kisar dan masak hingga pecah minyak dengan api perlahan...kemudian masukan pati santan dan dengan api perlahan biarkan rempah ni mendidih.
Kemudian Masukkan ikan, tomato, bendi dan cabai hijau yg dipatah dua bersama dengan lebihan santan cair dan air asam jawa, perasakan dengan garam, masak hingga ikan masak dan boleh dihidangkan. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...