Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Wednesday, June 25, 2014

Pajeri Nenas






Assalamualaikum.
Antara lauk yang kegemaran family Mas. Makan dengan ayam goreng jerk dah cukup sedap... nak best lagi.. tambah sambal belacan.. mesti bertambah2 nasi tu kan.. he3
Mas sharekan resepi ikut cara Mas.. 
Selamat mencuba..


Pajeri Nenas
Resepi : MasDuniaku 

Bahan2 :
1 biji nenas biasa - dikupas & hiris 

1 kotak santan 
1 cawan air 
bhn2 penumis ( kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & bunga cengkih )
3 sudu besar rempah kari ikan

2 sudu besar gula merah
2 sudu besar kerisik 
1/2 ketul kiub ikan bilis
Garam secukup rasa 


Bahan hiris halus :
1 inci halia
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih 
1 tangkai daun kari 
1 sudu besar udang kering direndam & ditumbuk halus 


Cara menyediakan

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris, udang kering yg ditumbuk, serta bahan penumis & daun kari hingga layu & wangi, kemudian masukkan rempah kari, kacau seketika dan masukkan sedikit air dan kacau hingga pecah minyak. Sentiasa kacau supaya rempah tidak hangus dengan api perlahan.
2. 
Masukkan air, santan, nenas, gula merah, kiub ikan bilis, kerisik dan garam secukup rasa. 
3. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak serta nenas masak.
4. Sedia dihidangkan bersama nasi putih atau nasi berperisa.



Aneka Tempahan



Kek Puding Karamel




Puding Karamel



Cream Puff 



Snow Cheese Cake 



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Saturday, June 21, 2014

Aneka tempahan Snow Cheese Meleleh





Snow Cheese Meleleh
Rm10/box
 




Snow Cheese Meleleh
Rm10/box
 




Red Velvet Meleleh Rm12/box 




Moist Choc Cheese Meleleh..
rm12/box



Snow Cheese Meleleh Perisa Strawberi ..
RM10/Box



 Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266



Friday, June 20, 2014

Aneka Tempahan Rainbow Cake



Rainbow Cake





Rainbow Cake




Rainbow Cake



 Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266



Thursday, June 19, 2014

Aneka Birthday Cake



Elsa Frozen Cake ( Moist Choc Cake & Cream Cheese Deko )




Span Cake With Cream Cheese Deko 



Rainbow Cake With Cream Cheese Deko 



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Wednesday, June 18, 2014

Puding Karamel Yang Sedap & sedikit tips ...




Assalamualaikum.
Antara dessert yang sangat nyaman dinikmati ketika cuaca panas...
Makan sejuk2 memang sangat best kan ..
Sebenarnya banyak resepi yang Mas dah try.. jadi resepi ni adalah olahan dari pelbagai resepi yang Mas cuba sebelum ni..
Ini yang terbaik untuk digunakan.
Custemer pun dah banyak kali repeat order Puding Karamel resepi ini..
Alhamdulillah ..mendapat respon yang positif ..
Mas share juga sedikit tips membuat Puding Karamel ni sebab yang paling mendebarkan ialah masa terbalikkan puding tu... kadang2 bahagian bawahnya akan melekat pada loyang.. 
Moga perkongsian ini memberi manafaat buat semua yang ingin membuatnya ..


RESEPI PUDING KARAMEL
Olahan : Mas Duniaku 



Bahan :
5 biji telur  size A
250ml susu segar
250ml susu pekat manis
1sk esen vanilla



Karamel:
90g  gula pasir
4 sudu besar air panas


Cara :
Sediakan karamel@gula hangus - 
Sapu butter pd permukaan loyang (TIPS ELAK PUDING MELEKAT MASA TERBALIKKAN NNTI) 
Masukkan gula ke dalam periuk. 
Hanguskan hingga keperangan dengan api kecil kemudian masukkan 5 sudu besar air panas, Kacau perlahan2 hingga gula sebati .
  Terus ke dalam loyang YANG DISAPU BUTTER TADI . Sejukkan.

Puding Karamel :
Dalam mangkuk, satukan semua bahan puding. Kacau perlahan jangan sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebati. Kemudian tapiskan dan tuang ke dalam loyang karamel.
Kukus selama 1 jam dengan api sederhana. 
Sejukkan, kikis sekeliling loyang baru terbalikkan dengan berhati2 . 
Potong dan hidangkan.




Monday, June 16, 2014

Aneka Tempahan




Apam Polkadot 50 pieces Rm20



Cream Puff 25 pieces Rm20



Snow Cheese Cake Saiz 7 Rm55 / Saiz 9 Rm70



Snow Cheese Meleleh Rm10 / Box



Snow Red Velvet Meleleh Rm12 / Box



Kuih Serimuka Rm25



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Saturday, June 14, 2014

Untuk Tempahan




Roti Cheese Gula Rm6



Kek Gula Hangus RM4/pack/minimum 5 pack 



Kek Gula Hangus Rm35



Snow Cheese Meleleh Rm10/pack, Cheese Tart 25 pieces Rm20, Cream Puff 25pieces rm20, Snow Cheese Cake Saiz 9 Rm70 



 Snow Cheese Cake Saiz 9 Rm70 



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Wednesday, June 4, 2014

Aneka Tempahan


 

Carrot Cupcake 



Carrot Cupcake





Durian Crepe



Cream Puff 





Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266



Monday, June 2, 2014

Martha Stewarts Moist Chocolate Cupcakes




Assalamualaikum.
Lama rasanya Mas tak uodate resepi kan.. Alhamdulillah..kali ni Mas nak share satu resepi cupcake coklat yang moist.... sedapp sangat ... memang resepi ini yang Mas guna untuk tempahan cupcake ... 
Resepi Mas dapat dari blog Kak Azie Kitchen
TQ yerk kak.. Mas share disini pulak yerk...



Martha Stewarts Moist Chocolate Cupcakes
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
2 1/2 cawan all purpose flour
1 1/4 cawan dutch process cocoa powder
2 1/2 cawan sugar
2 1/2 sk baking soda
1 1/4 sk baking powder
1 1/2 sk garam
2 biji telur gred A + 1 telur kuning gred A
1 1/4 cawan susu (Azie guna buttermilk)
1/2 cawan + 2 sb vegetable oil
1 1/4 sk vanilla extract
1 1/2 cawan air panas (Azie tambah 1 sk nescafe)





Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 180C.

Ayak bersama bahan kering seperti tepung, serbuk koko, baking soda, baking powder dan garam ke dalam pengisar elektrik. 

Tambahkan telur, susu, minyak, vanilla dan air panas. Putar dengan menggunakan kelajuan perlahan sehingga sebati dalam 3 minit.

Tuang ke dalam cawan kertas sebanyak 2/3. Bakar selama 20-25 minit.




Sunday, June 1, 2014

Aneka Tempahan Cheese Tart




Blueberry Cheese Tart 



Snow Cheese Tart 



Choc Cheese Tart 



Blueberry Cheese Tart



Blueberry Cheese Tart




Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...