Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Friday, February 28, 2014

Aneka tempahan dessert




Moist Choc Cake Meleleh Choc Ganache 



Snow Cheese Meleleh 



Red Velvet Meleleh 



Cream Puff 




Snow Cheese Meleleh




Snow Cheese Cake



Apam Polkadot, Bee dan Ladybirds




Snow Cheese Tart,  Nutella Cheese Tart



Mini Moist Choc Cake



Aneka Apam




Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 0134242505

Wednesday, February 26, 2014

Kerepek Ubikayu Pedas





Assalamualaikum.
Dah lama sebenarnya buat kerepek ubikayu pedas ni... lupa pulak nk update kt blog...jadi Mas sharekan resepinya mengikut cara Mas... 
Untuk menghasilkan kerepek yang rangup, sambal tu yang penting, jangan masukkan air dalam bahan2 kisar tu...gunakan pengisar yang kering... insya Allah kerepek tak jadi lemau bila disalutkan dengan sambal...
Selamat mencuba yerk...


Kerepek Ubikayu Pedas
Resepi : MasDuniaku


Bahan :
2 batang ubi kayu
ikan bilis - ikut byk mna - digoreng garing
3 - 4 sudu besar gula pasir
garam secukup rasa
minyak 

Bahan kisar :
anngaran 10 tangkai cili kering - dibersihkan dan direndam kemudian toskan
3 ulas bawang putih - hiris2
3 ulas bawang merah - hiris2
sedikit ikan bilis
KISAR GUNA PENGISAR KERING, TK PAYAH LTK AIR

Cara :
Kupas ubi kayu dan hiris menipis dengan menggunakan alat penghiris makanan.
Panaskan minyak dalam kuali dan pastikan minyak yang banyak lalu goreng ubi kayu tadi hingga keperangan.Angkat dan toskan.
Kemudian, agak2 minyak dlm 4 - 5 sudu besar,tumiskan bahan yang dikisar hingga naik bau.
Masukkan gula dan garam.
Kacau sebati dan masak sehingga sambal pekat dan nampak berbuih2.
Tutup api ....( proses ni buat cepat2 tau ) 
Masukkan ubi kayu dan ikan bilis yang telah digoreng tadi dan gaulkan sehingga semua sebati.
Angkat dan sejukkan lalu masukkan dalam bekas kedap udara.

Tuesday, February 25, 2014

Aneka Tempahan kek ...




Rainbow Cake Meleleh




Snow Cheese Cake Meleleh




Rainbow Cake Meleleh




Moist Choc Cake 




Tiramitsu Cake




Snow Cheese Cake



Snow Cheese Cake



Moist Choc Cake 



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 0134242505




Wednesday, February 19, 2014

Resipi Sambal Udang yang sedappppp dan mudah




Assalamualaikum.,
Ada yang terliur..he3
Sila2 mencuba sambal udang yang sangat sedap nie...
Nak membuat pun senang sangat...
Bahan2 pun mudah...
tak payah blend bagai...potong2 bawang jerk...
Meh tengopk resepinya...
selain udang, boleh juga guna ikan bilis atau sotong...
TQVM pada Sifu Zalina Yahaya FB ..
insya Allah nnti Mas nak pergi juga class akak...
Mas share resepinya disini yerk kak...
TQ sekali lagi 



 Sambal Udang 
Resipi :  Zalina Yahaya FB


Bahan A :
3 ulas bawang besaq (lebih pun tak pa)
5 ulas bawang putih (lebih pun tak pa)


Bahan  B:
3 sudu besaq cili bo (saya tak kosa nak rebuih cabai kering pastu nak mesin plak..tak kosa)
Tips: 
saya guna cili bo cap Maz (bukan sebab senior vice presiden saya nama kak Mas yea..tapi sebab saya TERDENGAR perbualan tokey-tokey kedai nasik lemak masa saya tengah beli barang runcit. Depa kata cili bo cap Maz ni merah dia cantik. Maka saya pun beli.


Bahan C:
Asam jawa (sebesar teloq kuning gred A - rendam angan ayaq)


BahanD:
1 camca besar gula
1 camca teh garam

(tak cukup tambah laa)


Bahan E :
Udang



Cara:
1. Hiris bawang. Tak yah nak buat rajin nak guna blender.
2. Tomih bawang. Minyak banyak sket pun tak pa. Biaq layu sket
3. Boh cili bo
4. Tutup kuali. Kacau sekali sekali sampai bawang hancur. Api slow. Memang lama sket...klu boring, sila layan FB
5. Bila bawang dah hancoq, boh la ayaq asam. Kacau lagi sampai pecah minyak
6. Boh perasa. Boh udang. Siappppp




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...