Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, January 28, 2014

Roti Gebu lagi... resepi shima maz fb






Assalamualaikum.
Meroti lagi...
kali ni Mas mencuba resepi shima maz fb..
Alhamdulillah...sangat lembut gebu...
Mas share resepinya disini pulak..
TQ Shima Maz fb . terbaekk resepi roti ni..


Roti Gebu resepi shima maz fb
Resepi : Shima Maz fb


Bahan A :
500 gm tpg roti 
20 gm susu tepung
15 gm bread softener
10 gm gram bread improver
80 gm gula 
10 gm yis
100 gm mntega

Bahan B :
210 gm air sejuk + 4 ketul ais kiub..
1 biji telur





Caranya :
Satukan bahan kering n gaul rata, pastu masukkan bahan2 yg lain...
Uli hingga doh sebati n elastik..
Bentukkan n biarkan doh hingga 2x 
ganda...pastu sapu susu cair atau fresh milk pun bole...n bakar hingga masak..



Monday, January 27, 2014

Tempahan kek .... TQ pd semua...




Princess Choc Cake 




Snow Cheese Meleleh 




Choclate Cake 



Snow Cheese Meleleh 




Red Velvet Cake 





No 4  Snow Cheese Cake 



Untuk tempahan : whatsapp / mesej / call 0134242505


Thursday, January 23, 2014

Rendang Tok





Assalamualaikum.
Menu lunch hari ni.. sangat2 sedap.... resepi dari mertua Mas...lama juga belajar buat untuk dapatkan rasa yang sama macam mertua...Alhamdulillah...dapat juga..
Walaupun Mas ada share resepinya sebelum ni...tak salah kan share lagi...senang untuk yang rujukan ...
Jadi...Selamat Mencuba....


Rendang Tok

Resepi : MasDuniaku


Bahan :


1 kilo daging lembu - dipotong
 santan dari sebiji kelapa - agak tuang sampai daging tu tenggelam
2 sudu besar kerisik
2 - 3 sudu besar gula merah - agak2 yerk
2 sudu besar membumbung serbuk kari daging 
kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang
1- 2 biji bawang besar - hiris 2 nipis
1/4 inci halia - hiris2
1 helai daun kunyit - hiris
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
1/4 inci halia
3 ulas bawang putih
1/4 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
2 batang serai - hiris2 dulu


Cara memasak :

Gaul sebati daging, bawang besar yang dihiris2, bahan2 tumbuk, halia yang dihiris2,daun kunyit, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis, gula merah, kerisik dan serbuk kari, jika nak lebih sedap, perap dulu selama 1 jam.

Masukkan kedalam kuali bersih, tuang santan hingga daging tenggelam, kacau sebati.
Buka api perlahan dan biarkan mendidih, masukkan garam secukup rasa dan masak hingga rendang kering. 
Semasa masak imbangkan rasa kerisik, serbuk kari dan gula merah tu supaya seimbang.....gelap rendang tok tu bergantung pada kerisik dan gula merah....jadi kena pandai seimbangkan....masak hingga rendang tok kering, boleh juga lembab jika suka dengan api perlahan dan sentiasa kacau rendang tu.
Sedap dimakan dengan nasi panas, roti atau pun pulut...


Monday, January 13, 2014

Donut Kentang Gebu




Assalamualaikum.
Mari2 mendonut lagi...
Memang seronok mencuba pelbagai resepi donut yang gebu dan lembut ni..
Kali ni Mas mencuba Donut Kentang resepi dari Tahrunnisah FB.  Memang tak menghampakan.... donut yang sangat sedap.... lembut, gebu, ringan dan tak berminyak..
TQ Tahrunnisah atas perkongsian resepi di FB ( Kelab Roti FB ) . Mas share disini yerk...



Donut Kentang Gebu 
Resepi : Tahrunnisah FB


Resepi :

250 gram tepung gandum
sebiji kentang yang telah direbus dan dilenyek
1 biji telor ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dlm bekas lain dulu)
2 sudu besar susu tepung apa2 jenama 
70-100 ml air ais (dulu guna air suam) tp sbb nak cuba teknik baru
1 1/2 sudu besar shortening/marjerin
2 sudu besar gula
1 sudu kecil baking powder
1 3/4 sudu kecil yis mauripan

*doh lembut dan tak lekat kat tangan dikira ok..insyaallah...pastikan doh jgn lembik sangat sbb nanti masa menggoreng minyak serap dlm donut...


Caranya : saya guna mixer
1. Masukkan semua bahan kering dulu dalam bekas adunan
kemudian masukkan telor yang dipukul dulu dlm bekas lain serta masukkan air sedikit demi sedikit (part ni kene pastikan air tu taruk sikit2 ye sambil mesin menguli sehingga doh tu tak lekat kat tangan) serta last skali shortening atau marjerin dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut dan elastik ye, Uli selama 20 minit

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. saya letak dlm oven 25 minit ( suhu 30 C) jika disuhu bilik masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam atau nak letak kat tmpt panas pun boleh..

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bentuk doh tersebut dgn acuan donat atau bentukkan rupa donat dan susun donat2 atas dulang yang ditabur tpung gandum... dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas...masa menggoreng tu turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus....angkat dan hias dengan gula atau coklat....
selamat mencuba..







Friday, January 10, 2014

Roti Lembut Gebu yang simple




Assalamualaikum.
Salah satu terapi diri....meroti...
Alhamdulillah....kali ini Mas mencuba resepi di fb .. TQ Anie Japri dan tuan resepi ....
Bahan2nya cukup simple ....yang penting.. doh diuli hingga licin dan kental....insyaAllah..roti yang dihasilkan akan lembut dan gebu...


Roti Lembut Gebu
Sumber :  Anie Japri FB

Bahan :
 500 G TEPUNG HIGH PROTIEN
250 ML AIR SEJUK PETI
1 BIJI TELUR
30G G SUSU TEPUNG
80 G BUTTER @MAJERIN
1 SUDU KECIL GARAM
85GM GULA
1 PAKET YIS(11GM)



CARA:
MASUKKAN SEMU BAHAN CECAIR KE DLM BREAD MAKER.
MASUKKAN BAHAN2 KERING.SET NO 8 UTK DOUGH.
DAH SIAP KELUARKAN DOH DAN BENTUKKAN.
BIAR DOH NAIK SEKALI GANDA.BAKAR SUHU 160C-15-20 MINIT..
MASA MEMBAKAR IKUT KEADAAN SUHU OVEN MASING2

Cara Mas ( Guna Mixer )  :
Mas satukan semua bhn2 kering kecuali garam dalam bowl.
Masukan butter / marjerin, putar perlahan sambil masukkan telur, garam dan air sejuk..
Tukar speed laju dan putar lagi hingga doh licin, kental seperti gmbr dibawah...



Masukkan doh kedalam mangkuk besar, tutup dengan kain bersih lembab dan biar doh naik lebih kurang 45 minit...
Kluarkan, tumbuk2 dan uli doh sebentar menggunakan tangan dan terus bentukkan doh itu.
Biarkan naik sekali lagi dan sapu kuning telur dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Kluarkan roti dan sapu marjerin..
Sedia dimakan..














Pelbagai jenis roti boleh dihasilkan dari 1 adunan resepi...
Selamat mencuba..



Wednesday, January 1, 2014

Ayam Goreng Ala KFC - Memang Sedappp




Assalamualaikum.
SELAMAT TAHUN BARU 2014.. Semoga ditahun baru ini, kita semua akan mendapat keberkatan, keredaan dan kebahagiaan dari Allah.
Entry pertama 2014, Ayam Goreng Ala KFC yang super sedap...
Alhamdulillah....anak2 suka....kata dia orang macam makan ayam KFC...
Resepinya Mas dapat dari teman FB Saiful Hanie.  TQ yerk... ayam goreng yang mabelesss...akan diulang2 buat nanti...
Buat penggemar2 ayam goreng..boleh mencuba resepi Saiful Hanie ni...


Ayam Goreng Ala KFC
Resepi : Saiful Hanie FB.

Bahan A :
chicken wing - anggaran 5 ketul
 garam secukup rasa
kiub ayam - Mas tambah
1 sudu besar madu
serbuk kari daging dalam 2 sudu besar
serbuk lada sulah dalam 1 sudu kecil
( semua bahan digaul sebati dengan chicken wing dan diperap selama 2 - 3 jam atau semalaman ) 


Bahan B :
1 biji telur 


Bahan C ( Bahan salut ayam ) :
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi kayu
( gaul sebati semua tepung2 tu )

Cara :
Celupkan ayam yang diperap tadi dalam telur dan golekkan dalam campuran tepung tadi...
Goreng dengan minyak yang banyak dan api sederhana dan tutup kuali atau periuk untuk mendapatkan ayam yang lembut dan berjus didalam dan rangup diluar.
Selamat mencuba ..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...