Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, July 2, 2014

Kaswi Gandum ... memang sedap..




Assalamualaikum.
Dah berkali2 Mas buat Kaswi Gandum ni... memang resepi yang paling best...
Lembut kenyal jerk kejadiannya...
Jadi untuk penggemar kaswi yang belum mencuba resepi Chef Hanie Lieza - Fotopages, boleh mencubanya ...


Kaswi Gandum
Sumber : MasDuniaku.

Bahan Sirap :
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
* Mas ikut Izah tambah beberapa helai daun pandan

Masakkan semua dan sejukkan.

Bahan :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji @ ubi @ jagung
1 sudu kecil kapur kueh - optional - Kali ni Mas x letak
Kelapa parut - yang muda
Sedikit garam

Cara:
Panaskan kukusan.
Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. Lapikkan pelastik saiz loyang.
Bancuh semua bahan hingga sebati dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
Masakkan sehingga masak  ( 30 minit ).
Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau pelastik.
Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
Lumurkan kaswi yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.


Mas buat 1/2 adunan pun dapat banyak , puas makan untuk 4 orang...jadi untuk family besar, 1 adunan memang cukup elok, boleh dapat 1 loyang besar....



4 comments:

  1. assalam mas, akak suka makan ni tapi anak2 tk gemo jadi nk makan kena beli je sbb alang2 nak buat tapi tingin jugak nak buat akak copy resepi ya

    ReplyDelete
  2. Nnt nk try buat,insya Allah..

    **jom jenguk lizarovanaz.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...