Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, June 18, 2014

Puding Karamel Yang Sedap & sedikit tips ...




Assalamualaikum.
Antara dessert yang sangat nyaman dinikmati ketika cuaca panas...
Makan sejuk2 memang sangat best kan ..
Sebenarnya banyak resepi yang Mas dah try.. jadi resepi ni adalah olahan dari pelbagai resepi yang Mas cuba sebelum ni..
Ini yang terbaik untuk digunakan.
Custemer pun dah banyak kali repeat order Puding Karamel resepi ini..
Alhamdulillah ..mendapat respon yang positif ..
Mas share juga sedikit tips membuat Puding Karamel ni sebab yang paling mendebarkan ialah masa terbalikkan puding tu... kadang2 bahagian bawahnya akan melekat pada loyang.. 
Moga perkongsian ini memberi manafaat buat semua yang ingin membuatnya ..


RESEPI PUDING KARAMEL
Olahan : Mas Duniaku 



Bahan :
5 biji telur  size A
250ml susu segar
250ml susu pekat manis
1sk esen vanilla



Karamel:
90g  gula pasir
4 sudu besar air panas


Cara :
Sediakan karamel@gula hangus - 
Sapu butter pd permukaan loyang (TIPS ELAK PUDING MELEKAT MASA TERBALIKKAN NNTI) 
Masukkan gula ke dalam periuk. 
Hanguskan hingga keperangan dengan api kecil kemudian masukkan 5 sudu besar air panas, Kacau perlahan2 hingga gula sebati .
  Terus ke dalam loyang YANG DISAPU BUTTER TADI . Sejukkan.

Puding Karamel :
Dalam mangkuk, satukan semua bahan puding. Kacau perlahan jangan sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebati. Kemudian tapiskan dan tuang ke dalam loyang karamel.
Kukus selama 1 jam dengan api sederhana. 
Sejukkan, kikis sekeliling loyang baru terbalikkan dengan berhati2 . 
Potong dan hidangkan.




1 comment:

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...