Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, January 13, 2014

Donut Kentang Gebu




Assalamualaikum.
Mari2 mendonut lagi...
Memang seronok mencuba pelbagai resepi donut yang gebu dan lembut ni..
Kali ni Mas mencuba Donut Kentang resepi dari Tahrunnisah FB.  Memang tak menghampakan.... donut yang sangat sedap.... lembut, gebu, ringan dan tak berminyak..
TQ Tahrunnisah atas perkongsian resepi di FB ( Kelab Roti FB ) . Mas share disini yerk...



Donut Kentang Gebu 
Resepi : Tahrunnisah FB


Resepi :

250 gram tepung gandum
sebiji kentang yang telah direbus dan dilenyek
1 biji telor ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dlm bekas lain dulu)
2 sudu besar susu tepung apa2 jenama 
70-100 ml air ais (dulu guna air suam) tp sbb nak cuba teknik baru
1 1/2 sudu besar shortening/marjerin
2 sudu besar gula
1 sudu kecil baking powder
1 3/4 sudu kecil yis mauripan

*doh lembut dan tak lekat kat tangan dikira ok..insyaallah...pastikan doh jgn lembik sangat sbb nanti masa menggoreng minyak serap dlm donut...


Caranya : saya guna mixer
1. Masukkan semua bahan kering dulu dalam bekas adunan
kemudian masukkan telor yang dipukul dulu dlm bekas lain serta masukkan air sedikit demi sedikit (part ni kene pastikan air tu taruk sikit2 ye sambil mesin menguli sehingga doh tu tak lekat kat tangan) serta last skali shortening atau marjerin dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut dan elastik ye, Uli selama 20 minit

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. saya letak dlm oven 25 minit ( suhu 30 C) jika disuhu bilik masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam atau nak letak kat tmpt panas pun boleh..

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bentuk doh tersebut dgn acuan donat atau bentukkan rupa donat dan susun donat2 atas dulang yang ditabur tpung gandum... dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas...masa menggoreng tu turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus....angkat dan hias dengan gula atau coklat....
selamat mencuba..







14 comments:

  1. Tergoda betol... cantik kejadian die kakmas

    ReplyDelete
  2. Gebusnya donutmu Mas... rasa nk jilat2 coklat yg meleleh tu...

    ReplyDelete
  3. salam Mas...akak pun tgh suruh bm uli donut tu..tak sbar nk tgk hasilnya...

    oh yaa...akak terpaksa terminate akaun fb buat sementra waktu, ada hal sikit... :)

    ReplyDelete
  4. Assalam mas.. sedap!! npk gebuuuu.....akak dtg bwa piring nk cikitttt....... hikhik...zila66 :)

    ReplyDelete
  5. sedapnya mas

    saya pun ada buat tapi guna resepi lain, tak entry pun lg, buat lebih siap frozen kan senang bila2 nak goreng je terus

    ReplyDelete
  6. mintak resipi donut ni ye, nak cuba buatla

    ReplyDelete
  7. best nya dpt buat donat yg gebu cm tu..

    ReplyDelete
  8. salam mas..selalu singgah..tak tinggal jejak..cikla follow yer

    ReplyDelete
  9. kretipnye donut akak tu..mak saya pun suka buh kentang..sebab moist je donut..hihi

    ReplyDelete
  10. wahhhh, mcm sedap jee.. prnh try buat donut sblom ni, tp malangnye xprnh jd. huhuhu.. boleh la try resepi ni. tq yer share resepi ni..;)

    * Jom sihat bersama SHAKLEE.. dapatkan vitamin dan produk SHAKLEE di sini .. www.facebook.com/shakleeproducts4u

    ReplyDelete
  11. Dah cuba...mmg gebuss tahap max..semua org suka...tq resepi..

    **Jom jenguk lizarovanaz.blogspot

    ReplyDelete
  12. Tengah gila mendonat..kali kedua lepas petang smlm

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...