Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, December 31, 2013

Roti Gebu Resepi Isma Maisarah FB




Roti Cheese Gula



Assalamualaikum.
Macam2 ada kan... untuk 1 adunan..macam2 jenis roti boleh dipelbagaikan. TQ Isma Maisarah FB untuk resepi roti yang mabeles gebu ni...
Mas share resepinya disini pulak yerk..
Selamat mencuba ..

Roti Gebu 
Resepi :  Isma Maisarah FB

Bahan :
500gm tepung gandum
11 gm yis segera
1/2 cwn gula halus
Secubit garam
2 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar water roux (nk letak lebih pun x pe tp kurangkan sukatan air)
1 biji telur
220 ml air suam (kali ni saya guna air sejuk dari peti ais)
2 sudu besar mentega/marjerin (saya guna shortening kali ni)

Satukan semua bahan. Kalau nk rendam yis dgn air suam dan gula dulu pun boleh. 
Uli hingga lembut..saya uli dgn tangan 1/2 jam..selang seli..banting doh..uli..x larat nk uli je. Perap doh 30 minit atau hingga doh naik sekali ganda. 
Setelah doh naik..tumbuk2 doh. Dan bulat2kan...atau nk letak sosej ke..rehat kan doh 30 minit..sapu butter atau kunibg telur..
bakar pada suhu 160c...selama 20-25 minit bergantung pada oven masing2.


Water roux

Bahan :
1/4 cwn tepung gandum
250 ml air

Cara :
Campurkan semua bahan dan kacau dgn hand whisk. Masak atas api yg perlahan. Kacau sentiasa supaya jgn bergentel. Kacau hingga pekat agak2 mendidih sekejap, angkat dan sejukkan baru boleh guna & boleh disimpan dlm peti sejuk. Bila nk guna biar dlm suhu bilik baru digunakan. Tahan selama 2 hari.




Boleh juga dibuat Sosej Bun .


Monday, December 30, 2013

Sambal Ayam Penyet - sedapp




Assalamualaikum.
Buat penggemar sambal...boleh mencuba Sambal Ayam Penyet yang mabeles ni....serius sedappp...kali pertama makan masa Mas makan ayam penyet...memang jatuh hati dengan sambalnya yang sedap...siap minta tambah lagi..he3
Jadi Mas try google mencari sambal ayam penyet macam yang Mas makan tu...alhamdulillah...jumpa juga...he3
Tima kasih pada Mag5504 - Dapur Kota Singa atas perkongsian resepi yang sedap ni... Mas share disini pulak yerk..


Sambal Ayam Penyet 

Bahan :
ikan bilis
belacan
bawang merah
bawang putih
cili padi
cili merah
tomato
garam secukup rasa
gula
sedikit gula merah
jus limau
sedikit minyak


Bahan :
Masukkan sedikit minyak, masukkan ikan bilis dan belacan, goreng hingga wangi dan angkat.
Masukkan bawang merah, bawang putih, tomato, cili padi, cili merah, masak hingga layu..
angkat dan masukkan dalam lesung batu, tumbuk perlahan2 hingga hancur, masukkan garam, gula , gula merah dan jus limau secukup rasa.
Kemudian masukkan semula dalam kuali dan masak dalam 5 minit dengan api perlahan, boleh angkat dan dimakan.


Boleh lihat video dibawah untuk lebih jelas..selamat mencuba ..





Sunday, December 29, 2013

Cempedak Goreng Rangup





Assalamualaikum.
Hmm.....kalau goreng cempedak...satu rumah boleh bau kan....he3
Cempedak Goreng...memang laku kat rumah Mas. Tengok cempedak kt pasar tani tadi murah...jadi Mas beli sebiji...rm5, dapat dalam 30 ulas...berbaloi kan untuk dimakan sekeluarga...
Mas share satu resepi bancuhan tepung goreng yang rangup...
selamat mencuba...


Cempedak Goreng Rangup
Resepi : MasDuniaku


Bahan :

1 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1/2 cawan santan
1 sudu besar kelapa parut dikisar @ tumbuk halus
1/2 biji telur
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar minyak masak
air - agak2 masa bancuh adunan
sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa


Caranya:
Gaul semua bahan2 tersebut hingga sebati guna pemukul telur. Adunan hendaklah tidak terlalu pekat ataupun cair. agak2 la ye.
Bolehlah sedia menggoreng dalam minyak yang panas.


Monday, December 9, 2013

Donut ....gebu , ringan dan sangat sedappp...






Assalamualaikum.
First time buat donut yang menggunakan minyak...alhamdulillah....sangat gebuuuu kejadiannya....kalah donut big apple ...donut tu pun tak berminyak...ringan dan gebu...rasanya ini resepi donut terbaik yang Mas pernah buat....TQ banyak2 pada Isma Maisara fb atas perkongsian resepi yang sangat mabeles ni...Mas share disini pulak yerk..


Donut Gebu
Resepi : Isma Maisara fb

Bahan : 
250 gm tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis segera
2 biji kuning telur
50 gm gula
2 sudu besar water roux
50 - 60 ml air dari peti sejuk
50 ml minyak masak
Sedikit garam


Caranya :
Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata. Masukkan gula, kuning telur dan water roux. Gaul rata.
Kemudian masukkan minyak dan garam. Akhir sekali masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga doh lembut. Tambahkan tepung sedikit kalau doh lembik. Uli hingga doh lembut, x melekat di tangan dan mangkuk.
Rehatkan doh 30 minit hingga kembang atau naik sekali ganda. Setelah doh naik tumbuk2 doh, canai dan terap. Rehat doh 30 minit lagi. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan minyak yg panas dgn api yg perlahan.


WATER ROUX

1/4 cwn tepung gandum + 250ml air. Satukan bahan2 dan masak di atas dapur dgn api yg kecil hingga pekat. Kacau sentiasa agar x berketul. Sejukkan baru boleh digunakan. Boleh simpan dlm peti ais tahan hingga 2-3 hari.



Thursday, December 5, 2013

Order2 yang lalu...



Rainbow Cake 



Pavlova



Red Velvet Cupcake 




Pandan Layer Kastard 




Red Velvet Cake 




Blueberry Cheese Tart                                                         Nutella Cheese Tart 




Cream Puff




Rainbow Cake 





Kek Kukus Lapis Cream Cheese 







Snow Cheese Cake 





Aneka kuih kukus ( kuih lapis , kuih lapis pelangi & serimuka ) 



Rainbow Cake 




Moist Choc Cupcake 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...