Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Friday, April 26, 2013

Kek Lapis Kukus Cream Cheese Topping Choc Ganache..




Assalamualaikum.
Kek Lapis Kukus Cream Cheese Topping Choc Ganache versi dalam bekas pulak....hmmmm....memang sangat best mencedok ....secedok secedok...habiss juga sebekas..ada yg terliurrrr...sila2 mecubanya...resepinya  Mas kongsikan disini lagi....tapi kalau rasa macam nak beli jerk ngan Mas...sila sila juga contact Mas ...order masih dibuka....


Kek Lapis Kukus Cream Cheese Topping Choc Ganache

Resepi Cream Cheese 

Bahan A :
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sudu besar tepung gandum

Cara :
Pukul cream cheese bersama dngn gula.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
Biarkan sebentar.
Mas satukan semuanya dan blend hingga sebati.



Kek Coklat Kukus Munira
Resepi : Puan Munira Baharom - KR
Sumber : MasDuniaku

Bahan :
Bahan A :
1 cawan gula pasir - Mas letak 3/4 cawan aje
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair - Mas gune susu segar
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde
1 sudu besar oren sunquits - Mas tambah

Semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

Bahan C :
4 biji telur - diblender - Mas pukul hingga kembang jerk.



Cara membuatnya:
Satukan bahan B dan bahan C ke dalam bahan A secara berselang seli dan gaul dengan senduk aje.
Bila dah sebati masukkan ke dalam bekas plastik, suku bekas dulu..kukus selama 15 minit.
Kemudian masukkan lapisan cheese tadi, kukus lagi selama 10 minit, kemudian last tuang lagi adunan kek coklat tadi...biarkan ada baki suku bekas sbb kek ni akan naik nnti..dan untuk elakkan kek penuh bekas supaya senang tuang topping choc nnti..
Kukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak dan boleh tutup api dan terus tuang topping choc ganache tadi....




Topping Choc Ganache 

Inilah resepi paling saya suka & kerap saya buat memandangkan kosnya agak rendah & hasilnya yg cantik & sedap. 

Sumber : Anna Qawina
Sumber : Kak Jun & Dapur Tanpa Sempadan

Bahan : 
200 grm coklat masakan * Mas dan Ana guna coklat compound
100 ml susu cair @ 150 ml whipp. cream (guna mana2 salah 1)
1sdt butter

Cara-cara : 
Doubler boiler susu@whipping cream bersama coklat masakan.
Dah agak mencair coklat tu tutup api & kacau2 bg larut semua coklat.
Masukkan butter, kacau sebati.
Biarkan seketika baru digunakan. 



Wednesday, April 24, 2013

Mee Rebus Cik Ani & order2 yg lalu




Assalamualaikum.
Kalau anda peminat mee rebus...meh Mas rekemenkan Mee Rebus Cik Ani pulak....boleh kasi markah penuh untuk Mee Rebus Cik Ani ni....memang lazat....tengok jerk resepinya dari sape, Chef Wan okeyyy.. resepi dari bonda Chef Wan....Mas dapat resepi Mee Rebus Cik Ani dari blog Kak Yati - Sinar Kehidupanku dan Mat Gebu - Dapur Tanpa Sempadan
TQ yerk pada semua...dah banyak kali dah Mas buat Mee Rebus Cik Ani  ......
like sangat....


Mee Rebus Cik Ani
Resepi : Chef Wan

Bahan :
1 kg mee kuning
150 g taugeh - buang ekor
2 keping tauhu - goreng terendam dan hiris nipis
2 biji cili hijau - hiris
1 biji cili merah - hiris
1 pokok daun sup - hiris
1 pokok daun bawang - hiris
4 - 5 biji telur rebus - kupas dan belah 2
6 biji limau kasturi - belah 2
Bawang goreng secukupnya

Bahan Kuah Mee Rebus :
1/4 cawan minyak masak
2 camca besar rempah kari daging
2 1/2 camca besar tauco - tumbuk lumat
500 g daging lembu - sedap yang ada lemak sikit
5 - 6 cawan air
500 g keledek
1 cm lengkuas -  dititik
1/3 cawan kacang tanah -  goreng tanpa minyak dan kisar halus
1 biji tomato - belah 4
7 biji bawang merah kecil - tumbuk halus
3 ulas bawang putih - tumbuk halus
1 cm halia - tumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa 
kiub daging - Mas tambah


Cara memasak :
Untuk Kuah Mee Rebus : 
Daging dihiris nipis dan rebus hingga lembut (kalau guna daging batang pinang tak perlu rebus dulu). 
Keledek direbus hingga lembut dan kisar halus. 
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, tambah taucho dan rempah kari, kacau rata. Tambah sedikit air jika perlu. Masukkan daging (kalau daging rebus, masukkan sekali air rebusannya), air, keledek dan lengkuas. 
Masak perlahan selama 20 minit. Tambah kacang tanah kisar dan tomato, perasakan dengan garam dan gula. Masak hingga kuah pekat. (selalunya kuah mee rebus perlu manis sedikit).

Penyediaan Mee Rebus :
Celur mee dan taugeh mengikut kuantiti yang diperlukan. 
Letak dalam bekas sesuai. Kacau kuah dan tuang atas mee. 
Letak telur rebus dan taburkan cili hijau @ merah, tauhu, hirisan daun sup @ daun bawang, bawang goreng dan diakhiri dengan perahan jus limau kasturi. 
Hidangkan segera...



Meh layan order2 yg lalu..TQVM pd semua...



Kek Puding Karamel With Deko




Kek Puding Karamel With Deko



Red Velved Cake




Mini Pavlova



Cream Puff




Red Velved Cupcake



Untuk yang berminat, boleh cont Mas 0134242505



Monday, April 22, 2013

Rainbow Cake In Jar


Assalamualaikum.






Rainbow Cake In Jar
Resepi : Whisk Kid

Bahan :
3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter ~ suhu bilik
2 cwn gula castor ~ Mas guna 1 3/4
5 biji putih telor ~ suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau




Cara :
Panaskan oven pada suhu 170C.
Letakkan dulang yg diisi air panas.
Ayakkan tepung, baking powder dan garam ~ ketepikan
Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.


*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung
Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam bekas berasingan.
Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata, cedokkan 1 sudu besar warna 
oren kedalam jar, ratakan, kemudian 
  • 1 sudu besar warna 
  • merah dan seterusnya hingga habis semua warna, pastikan adunan 1/2 balang sajerk sbb nnti kek akan naik semasa proses pembakaran.


    Masukkan botol dalam loyang yang mengandungi air panas tadi (jangan terlalu panas). Pastikan air cukup semasa proses membakar nnti, jadi Mas akan tambah air panas setelah letak botol..... Jangan isi banyak-banyak botol dalam loyang. 
    Mas bakar selana 45 minit dengan api atas bawah. 
    Uji kek dengan lidi, jika tidak melekat bermakna kek telah masak. 
    Jika masih melekat tambah lagi 5 - 10 minit. 
    Setelah sejuk bolehlah dipaipkan krim mengikut citarasa anda.





    Resepi Krim Cheese :

    Bahan :
    500 grm whipping cream - brand VIVO
    250 grm cream Cheese - brand Phillidephea
    60 grm gula icing
    110 grm butter
    2 titik lemon paste

    Cara :
    Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
    Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
    Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga  pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
    Masukkan dlm piping bag dan paipkan atas rainbow cake in jar tu.


    Jika berminat order ngan Mas, cont jerk 0134242505



    Friday, April 19, 2013

    Chocolate Cheese Tart




    Assalamualaikum.
    Dah lama nak share resepi Chocolate Cheese Tart ni, baru hari ni berkesempatan. Buat penggemar2 coklat....hmmm...try pulak Chocolate Cheese Tart ni ......memang sangat sedappp ...kalau rasa macam malas nak buat.....meh order ngan Mas...he3
    Untuk resepinya, Mas ambil dari blog Kak Naz, TQVM kak.....


    CRUST/ TART SHELL
    Recipe by: Laman fb Kongsi Resepi
    Source: Anna Qawina

    Bahan :
    250 gm mentega Buttercup
    120 gm gula icing
    2 biji telur gred B
    480 gm tepung gandum (kalau lembik tambah lagi tepung sikit demi sikit)


    Cara :
    Ayak gula icing ke dalam mangkuk besar.
    Menggunakan senduk kayu @ whisker, pukul gula icing & mentega hingga sekata. Jangan pukul lama sangat.
    Masukkan telur & pukul lagi sekejap.
    Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga membentuk doh, gaulkan dengan tangan biar sebati.
    Kalau lembik sangat boleh tambah sedikit tepung lagi.
    Bulat2kan doh sebesar ibu jari & tekan ke dalam acuan tart, biar sekata, potong tepinya dengan pisau agar rata, cucuk dasarnya dengan garfu.
    Buat sampai habis & bakar menggunakan suhu 170'C lebih kurang 15-20 minit@sehingga masak (warna perang2 sikit) *Guna api atas bawah dulu 10 minit, kemudian api bawah sahaja sehingga masak.

    NOTA ANA: 
    Untuk mendapatkan crust yang cantik & elok pada pemerhatian Ana, simpan doh dalam peti sejuk untuk 1/2 jam kemudian baru diterap, kemudian, sebelum dibakar, masukkan dulu adunan doh yang dah siap diterap dalam peti ais sambil2 panaskan oven tu, kemudian bakar, ON kan kipas oven jika ada, InsyaAllah pastri anda akan cantik & lebih elok.
    Kalau tak sempat habiskan boleh simpan doh dalam plastik & tutup rapat, simpan dalam peti sejuk.
    Adunan ni akan menghasilkan lebih kurang 100 biji crust saiz kecil.
    Simpan crust dalam bekas kedap udara. 
    ACUAN TART NI TAK PAYAH OLES MINYAK/MENTEGA, DAH MASAK TERBALIKKAN JE & CRUST TU KELUAR DENGAN ELOK
    Pastikan acuan tidak basah.






    Untuk resepi chocolate cheesenya, Mas ikut macam kak Naz, yang  menggunakan resepi dari kak Azita Zain. Cuma dalam cheese yang telah siap diputar tu, Naz tambahkan sedikit chocolate ganache untuk mendapatkan rasa chocolate cream cheese. 
    CREAM CHEESE FILLING
    Recipe by:  Kak Azita Zain ~ AZITA KITCHEN
    Sumber : Kak Naz @ ovenkecil blogspot.com

    Bahan : 
    250 gm cream cheese
    50 gm gula kastor -  Mas kurangkan sbb choc ganache dah manis
    1 biji telur saiz B
    1/2 sudu teh asen vanilla atau esen lemon

    Cara :
    Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
    Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
    Tambah choc ganache sedikit2 ...Mas agak2 jerkMasukkan filling ke dalam kulit tat.
    Tuang atau pancitkan (jika menggunakan piping bag) cream cheese ke atasnya. 
    Bakar selama 5 minit pada suhu 170 C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

    NOTA NAZ: 
    Untuk mendapatkan Chocolate cream cheese, masukkan chocolate ganache yang cair - DAH SEJUK (tapi bukan yang masih panas ye!) ke dalam bancuhan cream cheese yang telah diputar. Gaul sebati. Ikutlah citarasa banyak mana nak letak tapi dari pemerhatian Naz, makin banyak diletak chocolate ganache tu, makin berkurangan kelikatan cream cheese tu. Bila cream cheese semakin kurang likatnya(lebih cair), maka waktu pembakaran nanti akan menjadi lebih dari biasa. So jangn panic kalau dah lebih 5 minit cream cheese masih belum masak. Just tambah lagi waktu pembakaran ye.
    Kalau nak guna chocolate masakan yang dicairkan pun boleh tapi selepas dicairkan tu, biar ia sedikit suam baru gaul bersama dengan cream cheese yang telah diputar.
    Chocolate Cheese Tart  lebih sedap dinikmati bila disejukkan dlm fridge.
    Untuk inti atau filling di bawah cream cheese tu, Mas buat macam kak Naz, letak chocolate ganache yang sangat simple sangat resepinya. Resepi yang sama kak Naz guna untuk campuran di dalam cream cheese filling di atas tu.  

    COKLAT GANACHE
    SOURCES: Anna QawinaMat Gebu


    Bahan :
    200 gm coklat masakan  
    100 ml susu cair ATAU 150 ml whipping cream 
    1tsp butter

    Cara  : 
    Doubler boiler susu ATAU whipping cream bersama coklat masakan.
    Dah agak mencair coklat tu tutup api sambil terus mengacau hingga larut semua coklat.
    Masukkan butter, kacau sebati.
    Biarkan seketika baru digunakan. 

    NOTA NAZ:
    Unruk diguna sebagai filling, simpan chocolate ganache di dalam peti ais biar ia kental. So senang bila nak dipaip atau nak disudukan ke dalam tart shell. Kalau tak, nanti comot tart kita tu rupanya.
    SELAMAT MENCUBA!




    Thursday, April 18, 2013

    Rendang Pedas Ayam Pencen




    Assalamualaikum.
    Antara menu yang Mas selalu masak....kali ni Mas guna ayam pencen...hmmm..memang sangat best...suka masak kering2 gini .. mabelesss

    Rendang Pedas Ayam
    Resepi : MasDuniaku

    Bahan :
    1/2 ekor ayam pencen
    1 biji bawang besar dihiris halus
    1 helai daun kunyit dihiris halus
     1/2 inci halia - dikisar @ tumbuk halus
     1/2 inci lengkuas - dikisar @ tumbuk halus
     2 batang serai - dikisar @ tumbuk halus
    1/2 inci kunyit hidup - dikisar @ tumbuk halus
     1/2 sudu kecil garam kasar - dikisar @ tumbuk halus
     3 ulas bawang putih - dikisar @ tumbuk halus
    cili kisar - ikut pedas
    santan dari 1/2 biji kelapa
    gula secukup rasa
    3 sudu besar kelapa parut - ditumbuk sedikit


    Cara memasak :
    Masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam kuali. 
    Masukkan bahan - bahan yang dikisar atau ditumbuk halus . Gaulkan atau sebatikan dengan ayam. 
    Masukkan bawang besar, daun kunyit yang dihiris halus, santan ( santan tu dituang biar sampai ayam tenggelam ), cili kisar, kelapa parut dan gula. Gaul sebati.
    Buka api sederhana dan masak rendang tadi hingga masak. Sentiasa kacau rendang semasa memasak agar rendang tak hangus. Jika rasa kurang masin boleh tambah garam halus. 





    Wednesday, April 17, 2013

    Kuih Sagu @ Bronok




    Assalamualaikum.
    Kuih yang tak jemu2 dinikmati sepanjang zaman..memang dari kecik Mas suka kuih sagu ni....banyak nostalgia tentang kuih ni...sekarang anak2 Mas pun ikut sama...jadi kalau buat...memang tak pikir banyak kali sebab ada yang nak join makan sekali....
    Untuk dapatkan sagu yang cantik jernih, Mas akan kukus lepas masak sagu tu...alhamdulillah...memang menjadi elok dengan cara ni..jadi Mas sharekan lagi resepinya yerk...


    Kuih Sagu @ Bronok 
    Resepi : MasDuniaku


    Bahan :
    1 cawan sagu biji kecil
    2 cawan air
    3/4 gula pasir - kalau nak manis lagi boleh tambah
    sedikit pati sirap
    1 helai daun pandan - untuk mewangikan kuih tu


    Untuk salut
    kelapa parut - agak 2 
    sedikit garam - digaul sebati dengan kelapa parut


    Cara membuatnya :
    Rendam sagu hingga kembang.
    Panaskan air, masukkan pati sirap, daun pandan dan gula, biar mendidih .
    Toskan sagu tu dan masukkan sagu kedalam air yang mendidih tu, kacau hingga sagu menjadi agak 2 pekat dengan api sederhana, kalau masih ada biji 2 putih, tak pe, biarkan. 
    Tuang sagu kedalam loyang atau acuan kecik yang telah disapu dengan sedikit minyak, kukus selama 20 minit dengan api sederhana atau sehingga biji 2 putih sagu tu hilang.
    Apabila sejuk, keluarkan dari acuan, kalau dari loyang potong ikut saiz yang dikehendaki dan salutkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
    Jeng..jeng..boleh dimakan





    Order2 yang lalu  ... TQVM



    Snow Cheese Cake




    Rainbow Cake




    Red Velved Cupcake




    Kek Puding Karamel




    Untuk yang berminat, sila cont Mas 0134242505



    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...