Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, September 24, 2013

Kuih Koleh Kacang Dengan Tahi Minyak




Assalamualaikum.
Try resepi yang dah lama tertangguh....akhirnya buat juga Kuih Koleh Kacang Dengan Tahi Minyak, tak de la susah sangat membuatnya...tengok macam susah...he3..
Alhamdulillah Kuih Koleh Kacang Dengan Tahi Minyak menjadi dengan jayanya...bila dapat rasa masakan tu macam yang diinginkan..kiranya masakan kita berjaya la kan...sangat sedapp Kuih Koleh Kacang Dengan Tahi Minyak resepi yang Mas ambil dari blog Kak Azie Kitchen. Cuma tahi minyak tu Mas baru perasan kena gelap lagi warnanya...hmmm...boleh diperbaiki next time...he3
TQ kak..Mas share resepinya disini pulak yerk...


Kuih Koleh Kacang
Sumber : Kak Azie Kitchen.

Bahan : 
1 cawan santan pekat
1 cawan gula merah
2 sb gula pasir
1 cawan air
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau (cap kijang)
Beberapa helai daun pandan disimpul
Secubit garam




Cara :
Masak 1 cawan santan sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan dalam 2 sb lebihan minyaknya dalam kuali.

Masak gula merah, gula pasir, air dan daun pandan sehingga gula larut, Sejukkan dan ketepikan seketika.

Satukan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dalam satu bekas dan kacau hingga sebati.

Masukkan adunan tadi ke dalam kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi. Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat dan menggelembung sehingga agak berkilat. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu dengan lebihan minyak tadi.

Taburkan dengan tahi minyak dan sejukkan sebelum boleh dipotong.

Siap untuk dihidangkan.


8 comments:

  1. kak masss.. tun dh boleh mengomen kat blog akakkkkkk!!! suke! suke!!! hihihi..
    tun dh lamaaaaaa xmakan koleh kacang niiiiii... nakkkkk!!!!!

    ReplyDelete
  2. suka jugak ni...tp tak penah buat...tgk resepi ni cam senang...akan dicoba nnti..tq mas

    ReplyDelete
  3. peberet akk ni, selalu jugak buat guna resepi ni, sedap kan Mas...

    ReplyDelete
  4. Ermmm....mmg sedap kan koleh kacang ni Mas... i loike!!!

    ReplyDelete
  5. Wah... sdpnya...
    Bt utk brbuka lg lh sdp..
    Sush x nk mmbtnya?

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...