Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, July 31, 2013

Cornflakes Madu - Mudah dan sangat sedappp




Assalamualaikum.
Ni biskut wajib tiap tahun...memang ada peminatnya...nak membuatnya memang senang, cuma masa nak masukkan dalam cup tu agak bercinta sikit...huhuhuhu...tapi nak menghabiskan.....1 balang tu tak sampai 15 minit boleh habis....buat kudapan pun best juga tau..macam biasa, Mas suka resepi dari Kak Nor - Secubit Garam ...TQVM kak...


Cornflakes Madu

Bahan :
1 kotak besar cornflakes ( Nestle ) 
6 sudu besar butter 
6 sudu besar gula pasir 
2 sudu besar madu 

Cara : 
Semua bahan2 dileburkan dalam kuali pastu masukkan cornflakes. 
Gaul hingga sebati. 
Padamkan api. 
Masukkan dalam papercup dan bakar sekejap. 
Suhu lebih kurang 160 - 170c lebih kurang 5 minit. 
Biarkan sejuk diredai @ rack, baru la dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.


Tips: 
Kalau cornflakes madu ni kurang melekat antara satu sama lain selepas dibakar, cuba lebihkan sedikit masa utk membakar tu tp jgn sampai hangus.. 
Boleh jugak direndahkan sket suhu oven supaya kukis kita tak hangus..


7 comments:

  1. salam mas, anak2 akk pun suka sgt ni, kalau buat awal2 kompem tak sempat raya dah tinggal balang kosong....hihihi

    ReplyDelete
  2. Salam mas,mama tiap2 raya mesti buat conflakes madu ni...suka sangat, betul kata mas ada peminat nya yang tersendiri...
    Lagi satu mama juga selalu buat conflakes pedas juga....sedaappp
    Nanti kalau mama buat...mama N3 diblog mama ye...itu pun kalau sempat le, krn sejak akhir2 nie bz mengukis....xsempat nak mengadap laptop...huhuhu

    ReplyDelete
  3. Assalam mas, boleh di buat ni, senang bangat, tgk resipi lain byk sangat guna madu, tqtq ya kongsi kat sini

    ReplyDelete
  4. Cornflakes madu memang sedap n mudah tapi yg nak buh dlm cup tu yg leceh sikit....tapi tak leh berhenti nak ngunyah....hehehe.

    ReplyDelete
  5. ptutlah kami punya tak bape mansi
    luap ltk gula
    ahah
    kami ltk madu,badam cincang,butter and mixed fruits je
    tpi takpelah kan..
    kurang manis
    diet la sgt!
    ahahaha

    ReplyDelete
  6. Salam Mas, kak Ezah baru je buat cornflakes madu ni Sabtu lepas.Tiap2 tahun kuih ni yang pertama dibuat. Memang bercinta nak masukkan dalam cup tu. Nak abiskan sekejap je. Memang ramai yg suka. Resipi dia lebih kurang cam Mas juga. Nak share kat sini apa guna kita letak butter, gula n madu. Butter utk kilatkan dan lembutkan cornflakes, gula utk lekatkan kepingan cornflakes masa dia dibakar ( jgn lebih sgt gula nnt lekat sgt, jadi keras dan hitam), madu utk manis. Itu pada pendapat akak lah. Mungkin orang lain pendapatnya lain. Biasa akak letak mixed fruits dan bijan putih. Terima kasih share resipi ye...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...