Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, May 11, 2013

Roti Jala - memang best




Assalamualaikum.
Hari minggu gini...best tau kalau makan roti jala cicah ngan kari...boleh repeat makan banyak kali....he3...anak2 pun suka....
Untuk resepi Roti Jala ni, Mas guna resepi dari Lynn@My Resepi. Tengok respon kat My Resepi, ramai dah yg dah menerainya...
Memang terbaik resepi roti jala ni...masih lembut walaupun dah sejuk....kalau makan gitu2 jerk pun sedapp tau...


Roti Jala
Resepi : Lynn@My Resepi.

Bahan : 

~ Anggaran 10-15 orang ( 50 keping )

450 g tepung gandum - diayak
1 camt garam 
1/2 camt serbuk kunyit - Mas guna pewarna kuning
450 ml susu segar 
3 biji telur - di pukul sedikit  
450 ml air - sekiranya semasa menyediakan adunan, ianya agak pekat tambahkan sedikit air 
2 camb mentega cair 
minyak untuk melenser - Mas guna butter
acuan roti jala



Cara :

Ayak tepung, garam dan serbuk kunyit ke dalam mangkuk besar.
Buatkan lubang di tengahnya.
Tuangkan susu, telur, separuh daripada air dan setengah mentega cair ke dalamnya.
Gunakan pemutar belon / balloon whisk untuk membancuh.
Masukkan baki air dan mentega hingga adunan tidak bergentel.
Tapis dengan penapis halus.
Untuk lebih mudah masukkan semua bahan dan blender agar lebih halus. 
Ketepikan adunan selama 20-30 minit. 
Panaskan kuali leper yang tidak melekat atas api sederhana.
Kemudian lenserkan sedikit minyak panas dengan berus lenser atau berus pandan. 
Kacau dan isikan 80ml adunan ke dalam acuan roti jala. 
Bermula dari bulatan luar, pusingkan acuan kira-kira 6 - 8 cm di atas kuali.
Terus memusing dalam bulatan untuk membentuk juraian roti jala.
Jangan buat pada bahagian yang sama dua kali kerana roti jala akan menjadi tebal.
Biarkan masak tetapi jangan sampai keperangan. 
Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan.
Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis di gunakan. 




13 comments:

  1. Assallamualaikum Mas.

    Mas, dalam sibuk2 siapkan order tu, sempat lagi menjala ye Mas. Akak nak rasa barang sekeping 2 roti jala tu Mas.. Pas kat akak nanti yer..hehehe...

    ReplyDelete
  2. salam mas..
    jelin2 kat tart gebu tuh! gerammmm!
    nih ada roti jala pulak... nak terjum kolam dulu lah mas!

    ReplyDelete
  3. salam mas..

    alahai, sedapnya makan roti jalan dengan kuah tu..lapar perut ni tengok..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikumm wahhhh lama betul akk x main jala2 ...acuan jala akk entah kemana hilangnya......rajin mas menjala...terliur npk kari tu:-)

    ReplyDelete
  5. salam Mas.. aduhh...akak pun baru jer selesai menjala 120bj..20 tu dpt la anak2 makan..

    ReplyDelete
  6. Cantik warna roti jala tu Mas.. teringat kuih jala emas!

    ReplyDelete
  7. Mas mas..aku da lama x mkn roti jala tau.ko x sian kat aku ke mas? Ko kan baik ati..cer buatkan aku doblas ketul ye mas..kari tu jgn lupa tau.adam bak sini aku jaga

    ReplyDelete
  8. Mas..ooooo..mas... Roti jala dah abis ni. Nak menu lain pulak..hehehe...

    ReplyDelete
  9. Wah kak mas..menjala yer...kasi hati ct terpaut lg tertarik gitu..

    ReplyDelete
  10. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  11. wife saya pun ada buat roti jala ptg td. rupanya ke laut rasanya blh tahan sedap

    ReplyDelete
  12. Salam.kak..sy mohon copy resepi ni..mmg suka sgt mkn..tq:)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...