Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, April 26, 2013

Kek Lapis Kukus Cream Cheese Topping Choc Ganache..




Assalamualaikum.
Kek Lapis Kukus Cream Cheese Topping Choc Ganache versi dalam bekas pulak....hmmmm....memang sangat best mencedok ....secedok secedok...habiss juga sebekas..ada yg terliurrrr...sila2 mecubanya...resepinya  Mas kongsikan disini lagi....tapi kalau rasa macam nak beli jerk ngan Mas...sila sila juga contact Mas ...order masih dibuka....


Kek Lapis Kukus Cream Cheese Topping Choc Ganache

Resepi Cream Cheese 

Bahan A :
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sudu besar tepung gandum

Cara :
Pukul cream cheese bersama dngn gula.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
Biarkan sebentar.
Mas satukan semuanya dan blend hingga sebati.



Kek Coklat Kukus Munira
Resepi : Puan Munira Baharom - KR
Sumber : MasDuniaku

Bahan :
Bahan A :
1 cawan gula pasir - Mas letak 3/4 cawan aje
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair - Mas gune susu segar
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde
1 sudu besar oren sunquits - Mas tambah

Semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

Bahan C :
4 biji telur - diblender - Mas pukul hingga kembang jerk.



Cara membuatnya:
Satukan bahan B dan bahan C ke dalam bahan A secara berselang seli dan gaul dengan senduk aje.
Bila dah sebati masukkan ke dalam bekas plastik, suku bekas dulu..kukus selama 15 minit.
Kemudian masukkan lapisan cheese tadi, kukus lagi selama 10 minit, kemudian last tuang lagi adunan kek coklat tadi...biarkan ada baki suku bekas sbb kek ni akan naik nnti..dan untuk elakkan kek penuh bekas supaya senang tuang topping choc nnti..
Kukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak dan boleh tutup api dan terus tuang topping choc ganache tadi....




Topping Choc Ganache 

Inilah resepi paling saya suka & kerap saya buat memandangkan kosnya agak rendah & hasilnya yg cantik & sedap. 

Sumber : Anna Qawina
Sumber : Kak Jun & Dapur Tanpa Sempadan

Bahan : 
200 grm coklat masakan * Mas dan Ana guna coklat compound
100 ml susu cair @ 150 ml whipp. cream (guna mana2 salah 1)
1sdt butter

Cara-cara : 
Doubler boiler susu@whipping cream bersama coklat masakan.
Dah agak mencair coklat tu tutup api & kacau2 bg larut semua coklat.
Masukkan butter, kacau sebati.
Biarkan seketika baru digunakan. 



16 comments:

  1. perghhhhhh.. sedap betul.. meleleh tengok coklat dia... aduila...

    ReplyDelete
  2. hahhh datang sergah...perghhh nengok kek ni meleleh air liur..

    ReplyDelete
  3. salam..sedapnye..meleleh air liur.nk tempah duk jauh nung di trg.huk3..alamat nye kene try sendri le.hu3.ade masa sudi2la lawat blog saya juga yea. http://vitaminsite.blogspot.com/ or fanpage:https://www.facebook.com/breastfeedingworld. tq.jom exchange bloglink.my email is adattbz@gmail.com. ;-)

    ReplyDelete
  4. aduh kilat2 toping tu bekenan lah Mas nak minta jauh sngt lah kena buat sendiri ni rasa nya kan aduiiii

    ReplyDelete
  5. Salam mas heee amboi kaya ngan coklat npknya tu...kat dlm ber cheese..luar salut filling coklat pehhh leleh akk negoknya heee

    ReplyDelete
  6. Wow..setiap baris akk bc smbil bayangkn kesedapannya..
    Mintak izin copy resepi ye.. btw kek tu kena simpan dlm peti ais x? Blh thn bape lama ye

    ReplyDelete
  7. aduh terliur kak mas...meh la ckit..

    ReplyDelete
  8. Assalam mas, sedapnya tgk coklat meleleh tu, yummy rasa

    ReplyDelete
  9. salam kak mas,

    wah tergodanya tengok..

    Singgah sini..www.dapurjirankuberasap.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Salam Mas..

    Wow terserlah kemewahan rasa coklat tu...perghhh....

    ReplyDelete
  11. meleleh.....air liur saya kak mas...hihihi

    ReplyDelete
  12. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  13. last week dah try buat mmg terbaek la kak mas, cuma saya derhaka skit x letak coklat ganache tue ^_^

    ReplyDelete
  14. salam...perghhh mmg sah sedap giler. xsabar nk cuba..huhu.. ^_^
    kak mas, wktu kukus tu kak mas tutup bekas dgn aluminium foil x?

    ReplyDelete
  15. Mng sedap..kek yg mas buat ni..ras skali pas ti nk lg..hehehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...