Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, March 7, 2013

Kek Carrot Versi Cupcake




Assalamualaikum.
Kek Carrot Versi Cupcake pulak...hmm..memang sangat best cake carrot ni, tekstur keknya moist dan gebuuuu...bestttt sangat
TQ pd newbie@myresepi.com. Tengok respon kat myresepi, ramaiii yang dah menerainya ....dan samakan ngan kek secret resipi....memang mabelesss

Kek Carrot
Resepi :  newbie@myresepi.com.

Bahan :
2 1/2 cawan parutan carrot ( lebih kurang 3 batang carrot )
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran
1 1/2 cawan gula putih
2 cawan tepung
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg)
1 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh garam
1 cawan kacang pecan atau walnut yang dicincang






Cara  :
Panaskan oven 185 C. Sapukan sedikit minyak pada tin kek.
Campurkan tepung,baking soda, baking powder, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, garam dan ayak.
Pukul telur dan gula sehingga sebati (tak payah pakai mesinl, pakai senduk kayu jer sebab tak payah nak pukul lama lama). Setelah sebati, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur dan kacau sebati
Masukkan vanilla, parutan carrot, dan kacang cincang. Kacau sebati, lepas tu tuang dalam tin kek, bakar lebih kurang 40 minit ke satu jam...ikut saiz tin kek jugak...tebal atau nipis kek ni. 
Lepas 40 minit tu test la sekali sekala, cucuk ngan lidi.






13 comments:

  1. Replies
    1. ai pun kak nor..
      jatuh hati sikit2 dah nie...kikikiki

      Delete
  2. menantu akak suka sangat makan carot kek ni, ari tu buat yg bogel pun dia kata sedap, sbb dah tak sempat nk buat toping..(ntah, bodek mak sedara atau iklas pun tak tau laaa...) lain kali nk buat yg cream cheese, sure lagi best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. issshhh..betul la tu kak...
      memang sedappp carrot cake akak tu..he3
      klu letak cream cheese...lagii la mabeless

      Delete
  3. Comelnya.. hari tu ada try kwn buat mmg sedap...

    ReplyDelete
  4. Kak masss naakkk.....kite br berkire2 nk buat carrot cupcakes lasr terjd snow cheese cc....keep resepi ni utk mgu dpn laa kmas hehehe

    ReplyDelete
  5. Assalam kak mas..sedapnya kek karrot..nak tny gula putih tu gula kastor or gula icing ek??hehe..

    -Miera-

    ReplyDelete
  6. Sedapnya... kalau kukus mesti lagi moist kan...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Mas..ok gak yaaa buh dalam cc...bestnya

    ReplyDelete
  8. salam mas..., lama beno tak komen kat sini...mmg sedap carrot cake...lama tak buat nih.

    ReplyDelete
  9. Waw...sedap dimakan sambil tengok wayang...hehe

    ReplyDelete
  10. tak penah makan carrot kek ni..teringin gak nak makan..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...