Search This Blog

Thursday, February 21, 2013

Kek Coklat Kukus - moist




Assalamualaikum.
Demam kek coklat lagiiii...kat fb merata2 dah post kek coklat...he3...dlm asyik bertangguh nak buat...ada lagi resepi kek coklat yang mengancammmm sangat....menggoda jiwa raga sampai termimpi2 dibuatnya...jadi apa lagi..terus jerk buat...tekak pun dah tahap gaban nak makan kek coklat...akhirnya...Mas buat 1 adunan....sajerk buat banyak..boleh org lain merasa...alhamdulillah
Hmmmm...no komen untuk kek coklat ni...moisttt...manisnya pun sedang2 jerk..
TQ pada tuan resepi Bunga Lara dan Anna Qawina yang turut sama menyebarkan resepi kek coklat kukus nie....terbaikkkk la

Kek Coklat Kukus
Resepi : Bunga Lara
Sumber :  Anna Qawina

Bahan2nya:
4 biji telur (gred A)
1 cwn gula halus
1/2 cwn susu pekat
1 cwn susu cair
1 cwn minyak masak
11/4 cwn tpg gndum*
1 cwn serbuk koko*
1sd kecil soda bikarbonat*
1sd kecil baking powder*
*bhn2 trsebut perlu diayak trlebih dhlu ye :))

Cara2nya:
Pukul telur brsma gula hingga kembang. Guna whisk je pon boleh.
Dh kembang msukkan susu pekat, minyak n susu cair. 
Dh sebati masukkn bhn2 yg dh diayak tdi ye. 
Kemudian msuk dlm bekas yg hendak d kukus dan kukus. 
*Perlu d ingtkan jika kecil bks trsbt maka kjp dlm 15mnt atau stgh jam, tpi jika sepenuhnya 1bncuhan itu dlm 1bks, maka kukus dlm 1jm stgh ye...pastikan jgn bukak2 pengukus semsa sdg msk*

Topping :
200 gm choc.compound (boleh juga guna cooking choc.biasa ya)
3 sd besar susu pekat (resepi asal 5sudu bsr susu pekat)
3 sd bsr minyak masak 
11/2 tin susu cair. 




Cara : 
Campur semua bahan Topping dan masak dlm periuk non-stick lebih bagus sebab nnti dia x melekat n x hangus.....pekat n cair tppng tu bergantung kepada susu cair tu ye..dan juga manis topping tu bergantung kpda susu pekat tadi..klu rasa nk manis sikit tmbh lagi..n klu rasa nk pekat skit kurangkan susu cair tu ye...
JGN LUPA KLU TPPNG DAH SEJUK IA AKAN PEKAT SKIT TAU!



Note Bunga Lara : 
**Hrp mklum : kebykkn org bt topping mnggunakn kaedah double boiler tpi sya tidak! Ini krana sya mggunakn periuk non stick n slow fire so ia x melekat! Tpi mke sure jgn tnggalkan krana ia blh brkerak di atas! Utk memudahkn tiada kerak tersbut pastikan sntiasa kacau hingga sejuk..
 

**DAN UTK MENJADIKAN KEK INI SOOOOO MOIST HINGGA MAK MERTUA JALAN PUN X NAMPAK ADALAH KERANA semasa kek ini baru diangkat PASTIKAN TOPPINGNYA JUGA BRU TUTUP API DAN CURAHKAN TOPPINGNYA YG MASIH PANAS2 ITU KE DALAM KEK TERSEBUT..LAKUKAN DUA TIGA KALI LEBIH KURANG...BIAR TOPPING ITU SERAP KE DALAM DAN LAKUKAN SKALI LAGI...TPI JGN BYK SGT NNTI KEK AKAN MENDAP...SLAMAT MENCUBA ♥ ♥ ♥

**Note Ana : Biarkan kek suam2 dulu baru tuang topping, sebab nanti kek tak basah sangat kat dalam kerana kek yg baru masak akan ada rongga2, so topping tu akan resap cepat sangat, kita takleh makan yang gitu, hehe..nak yang sedang2 ajer..Ana buat 2 kali siram je..




Ada yang terliur...boleh la mencubanya...
Untuk yang berminat order ngan Mas...boleh cont 0134242505...




14 comments:

  1. Wahhh moist betul kek ni Mas!!! Nak 5 cups...;)

    ReplyDelete
  2. Demam...demam... demam digoda kek coklat ni...

    ReplyDelete
  3. Assalam Mas cayang...waaaah ngencess tul tekak tengok kek coklat kukus ni...dah ala2 karamel jek.....terliuuurrr la sangaaatttt...! ^__^

    ReplyDelete
  4. akaka tengok semalam macam nak buat jugak sbb sana sini ramai yg dah cuba pasti sedap ni kan

    ReplyDelete
  5. demam melanda kek kukus semula ye...mmg sdp..lelehah coklat tu

    ReplyDelete
  6. Nampak sedap..suka sangat kek yang dikukus...

    ReplyDelete
  7. nk kuar pengukus jap...tingin la plak...hehe

    ReplyDelete
  8. senang buat dalam bekas macam tuh mas...
    suka kek kalau dikukus...sedapnya

    ReplyDelete
  9. Mas... Akak pon tgh mkn kek coklat meleh leleh nih... Tp versi beli... Aci tak?? Hihihihi

    ReplyDelete
  10. Kek ni thn brp ari ek kalo x msk peti ais?

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.