Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, December 31, 2013

Roti Gebu Resepi Isma Maisarah FB




Roti Cheese Gula



Assalamualaikum.
Macam2 ada kan... untuk 1 adunan..macam2 jenis roti boleh dipelbagaikan. TQ Isma Maisarah FB untuk resepi roti yang mabeles gebu ni...
Mas share resepinya disini pulak yerk..
Selamat mencuba ..

Roti Gebu 
Resepi :  Isma Maisarah FB

Bahan :
500gm tepung gandum
11 gm yis segera
1/2 cwn gula halus
Secubit garam
2 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar water roux (nk letak lebih pun x pe tp kurangkan sukatan air)
1 biji telur
220 ml air suam (kali ni saya guna air sejuk dari peti ais)
2 sudu besar mentega/marjerin (saya guna shortening kali ni)

Satukan semua bahan. Kalau nk rendam yis dgn air suam dan gula dulu pun boleh. 
Uli hingga lembut..saya uli dgn tangan 1/2 jam..selang seli..banting doh..uli..x larat nk uli je. Perap doh 30 minit atau hingga doh naik sekali ganda. 
Setelah doh naik..tumbuk2 doh. Dan bulat2kan...atau nk letak sosej ke..rehat kan doh 30 minit..sapu butter atau kunibg telur..
bakar pada suhu 160c...selama 20-25 minit bergantung pada oven masing2.


Water roux

Bahan :
1/4 cwn tepung gandum
250 ml air

Cara :
Campurkan semua bahan dan kacau dgn hand whisk. Masak atas api yg perlahan. Kacau sentiasa supaya jgn bergentel. Kacau hingga pekat agak2 mendidih sekejap, angkat dan sejukkan baru boleh guna & boleh disimpan dlm peti sejuk. Bila nk guna biar dlm suhu bilik baru digunakan. Tahan selama 2 hari.




Boleh juga dibuat Sosej Bun .


Monday, December 30, 2013

Sambal Ayam Penyet - sedapp




Assalamualaikum.
Buat penggemar sambal...boleh mencuba Sambal Ayam Penyet yang mabeles ni....serius sedappp...kali pertama makan masa Mas makan ayam penyet...memang jatuh hati dengan sambalnya yang sedap...siap minta tambah lagi..he3
Jadi Mas try google mencari sambal ayam penyet macam yang Mas makan tu...alhamdulillah...jumpa juga...he3
Tima kasih pada Mag5504 - Dapur Kota Singa atas perkongsian resepi yang sedap ni... Mas share disini pulak yerk..


Sambal Ayam Penyet 

Bahan :
ikan bilis
belacan
bawang merah
bawang putih
cili padi
cili merah
tomato
garam secukup rasa
gula
sedikit gula merah
jus limau
sedikit minyak


Bahan :
Masukkan sedikit minyak, masukkan ikan bilis dan belacan, goreng hingga wangi dan angkat.
Masukkan bawang merah, bawang putih, tomato, cili padi, cili merah, masak hingga layu..
angkat dan masukkan dalam lesung batu, tumbuk perlahan2 hingga hancur, masukkan garam, gula , gula merah dan jus limau secukup rasa.
Kemudian masukkan semula dalam kuali dan masak dalam 5 minit dengan api perlahan, boleh angkat dan dimakan.


Boleh lihat video dibawah untuk lebih jelas..selamat mencuba ..





Sunday, December 29, 2013

Cempedak Goreng Rangup





Assalamualaikum.
Hmm.....kalau goreng cempedak...satu rumah boleh bau kan....he3
Cempedak Goreng...memang laku kat rumah Mas. Tengok cempedak kt pasar tani tadi murah...jadi Mas beli sebiji...rm5, dapat dalam 30 ulas...berbaloi kan untuk dimakan sekeluarga...
Mas share satu resepi bancuhan tepung goreng yang rangup...
selamat mencuba...


Cempedak Goreng Rangup
Resepi : MasDuniaku


Bahan :

1 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1/2 cawan santan
1 sudu besar kelapa parut dikisar @ tumbuk halus
1/2 biji telur
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar minyak masak
air - agak2 masa bancuh adunan
sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa


Caranya:
Gaul semua bahan2 tersebut hingga sebati guna pemukul telur. Adunan hendaklah tidak terlalu pekat ataupun cair. agak2 la ye.
Bolehlah sedia menggoreng dalam minyak yang panas.


Monday, December 9, 2013

Donut ....gebu , ringan dan sangat sedappp...






Assalamualaikum.
First time buat donut yang menggunakan minyak...alhamdulillah....sangat gebuuuu kejadiannya....kalah donut big apple ...donut tu pun tak berminyak...ringan dan gebu...rasanya ini resepi donut terbaik yang Mas pernah buat....TQ banyak2 pada Isma Maisara fb atas perkongsian resepi yang sangat mabeles ni...Mas share disini pulak yerk..


Donut Gebu
Resepi : Isma Maisara fb

Bahan : 
250 gm tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis segera
2 biji kuning telur
50 gm gula
2 sudu besar water roux
50 - 60 ml air dari peti sejuk
50 ml minyak masak
Sedikit garam


Caranya :
Ayak tepung ke dlm sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata. Masukkan gula, kuning telur dan water roux. Gaul rata.
Kemudian masukkan minyak dan garam. Akhir sekali masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga doh lembut. Tambahkan tepung sedikit kalau doh lembik. Uli hingga doh lembut, x melekat di tangan dan mangkuk.
Rehatkan doh 30 minit hingga kembang atau naik sekali ganda. Setelah doh naik tumbuk2 doh, canai dan terap. Rehat doh 30 minit lagi. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan minyak yg panas dgn api yg perlahan.


WATER ROUX

1/4 cwn tepung gandum + 250ml air. Satukan bahan2 dan masak di atas dapur dgn api yg kecil hingga pekat. Kacau sentiasa agar x berketul. Sejukkan baru boleh digunakan. Boleh simpan dlm peti ais tahan hingga 2-3 hari.



Thursday, December 5, 2013

Order2 yang lalu...



Rainbow Cake 



Pavlova



Red Velvet Cupcake 




Pandan Layer Kastard 




Red Velvet Cake 




Blueberry Cheese Tart                                                         Nutella Cheese Tart 




Cream Puff




Rainbow Cake 





Kek Kukus Lapis Cream Cheese 







Snow Cheese Cake 





Aneka kuih kukus ( kuih lapis , kuih lapis pelangi & serimuka ) 



Rainbow Cake 




Moist Choc Cupcake 



Tuesday, November 26, 2013

Karipap Pusing Inti Kentang Daging





Assalamualaikum.
Ini pun gara2 merata2 nampak karipap pusing kat fb...jadi teringin tahap gaban nak merasanya.
Alhamdulillah....menjadi dan sedapp...TQ pada Kak Sheila untuk resepi karipap pusing yang sedap rangup ni, untuk intinya, Mas buat kentang daging...Resepinya Mas copy dari blog Kak Norhayati sebab masa nampak kak yatie share kat blog, Mas terus copy resepi kat blog kak yati, TQ yerk kak atas perkongsian resepi karipap pusing yang sangat enak ni....Mas kongsikan pulak kat sini...untuk melihat cara2 membuat karipap pusing, boleh buat rujukan kat blog Kak Sheila dan Kak Norhayati .


Karipap Pusing
Resepi : Kak Sheila
Sumber : Kak Norhayati .

BAHAN DOH A :
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar veg shortening
2 sudu besar marjerin


CARA :
Satukan semua bahan doh A. Gaul hingga sebati dan boleh di kepal atau dibulatkan. Bahagikan kepada 4 bahagian dan bentuk lah menjadi bulat dan ketepikan. 

BAHAN DOH B :
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan minyak jagung
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
1/2 cawan air anggaran (boleh tambah air sedikit lagi jika adunan keras.)

CARA-CARA
Untuk doh B panaskan minyak, dan tuang dalam kedalam mangkok yang berisi tepung, buat satu kawasan lekuk ditengah tepung untuk menuangkan minyak panas tu. 
Gaul rata dengan senduk atau sudu ( AWAS MINYAK PANAS!!) sehingga menjadi serbuk roti. 
Bancuhkan bersama air dan tuangkan sedikit demi sedikit kedalam tepung sambil menguli. Uli hingga sebati dan agak tak melekat di tangan. 
Doh di bahagi 4 dan dibulatkan. 

CARA MEMBUAT NYA 
Gelekan 1 bahagian doh B yang telah di gelekkan tadi dan masukan 1 bahagian dari doh A . Bungkus menjadi bulat dan ketepikan. Ulangi untuk doh2 seterusnya.
Doh yang telah disatukan tadi di gelek sederhana tidak tebal dan tidak nipis. Kemudian gulung dan gelekan lagi sekali ke atasnya. Sama macam tadi sederhana ketebalannya dan digulung lagi. Ulangi untuk doh seterusnya, selepas proses ini rehatkan doh sebentar lebihkurang 15 minit agar mesra dan lembut.
Ambil doh dan potong kepada 6 bahagian. Gelekan sedang2 saja jangan terlalu nipis atau terlalu tebal, sedang2 saja. Masukan inti, lipat dan klim lah cantik2 ya...
Untuk menggoreng karipap ni, panaskan minyak biar betul-betul panas dengan api yang sedang2 tapi jangan terlalu kecil sangat takut karipap ni menyerap minyak jadi nya pandai-pandai tukang masak lah ya, goreng biar keperangan gitu baru lah di angkat dan tos kan...




Resepi Inti Kentang Daging


Bahan :

6 biji kentang 

1/4 gengam ikan bilis
daging dipotong kecik2

1 sudu besar udang kering

3 sudu besar serbuk kari 

1 sudu serbuk kurma

garam

2 biji bawang kecil dan daun kari dikisar 


Buat Inti Karipap

1. Potong dadu kentang dan rendam dalam air, blender udang kering, bawang kecil, daun kari dan ikan bilis hingga hancur, ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar, serbuk kurma dan  serbuk kari hingga garing.

2. Kemudian masukkan kentang, daging dan 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan kentang empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam, setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan.


Friday, November 22, 2013

Ayam Masak Kari Pakistan




Assalamualaikum.
Dah 3 kali Mas masak Ayam Masak Kari Pakistan ni....memang sedappp..bahan2nya pun simple jerk dan tak menggunakan santan...cuma tempoh masak jerk lama  sebab nak bawang dan tomato hancur ...baru sedapp Ayam Masak Kari Pakistan ni..selain di makan dengan nasi, colek ngan roti pun best tau...selamat mencuba yerk..berbaloi2 tau...tima kasih pada ummi Maria Hakem yang selalu berkongsi resepi2 yang sangat lazat...untuk resepinya, Mas copy dari blog kak Salami ..TQ kak Salami.....Zaliedana dan Kak Quinnie pun dah mencubanya menggunakan daging...


Resepi : Ayam Masak Kari Pakistan
Sumber : Kak Maria Hakem
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan :
1 ekor ayam - potong 16 bahagian 
4 biji bawang besar - cincang
4 biji tomato merah - cincang
1 sudu makan halia kisar
1 sudu makan bawang putih kisar
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 cawan air
garam
1/2 cawan minyak
garam masala - jika suka (tak bubuh pun tidak apa - Amie tidak bubuh)
hirisan cili padi dan daun ketumbar untuk hiasan

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar cincang hingga kekuningan.
2. Masukkan tomato cincang dan teruskan tumisan hingga sebati.
3. Tambahkan halia dan bawang putih kisar, serbuk cili serta serbuk kunyit.
4. Kacau hingga sebati dan masukkan air. Biarkan bahan tumisan masak sehingga bawang dan tomato hancur. (Menurut Kak Maria, menumis bahan ini boleh memakan masa selama 1 jam!)
5. Masukkan ayam dan gaul rata. 
6. Tidak perlu tambah air kerana daging ayam akan mengeluarkan air. Perasakan dengan garam (Amie tambah sedikit serbuk pati ayam).
7. Kacau sebati dan masak sehingga kuah kering. (sebaiknya jangan sampai kering).
8. Hidangkan bersama taburan cili padi hiris dan daun ketumbar.

P/S: Selain ayam, menurut Kak Maria, daging lembu atau kambing juga sesuai digunakan untuk masakan begini.



Monday, November 11, 2013

Bubur Ashura Versi Utara - Sangat sedapp




Assalamualaikum.
Buat yang mencari2 resepi Bubur Ashura Versi Utara yang sedap...boleh mencuba resepi dari wall fb Zaliedana ni....Serius memang sedap...Mas pun first time membuatnya...gara2 terliurr sangat tengok Zaliedana buat....TQ yer CT, akak share resepinya disini pulak...



Bubur Sora Versi Utara
Resepi : Koleksi Resepi

Olahan  : Zaliedana

Bahan:
2 Cawan Tepung Beras
3 cawan santan pekatcampur secubit garam
2 1/2 Cawan Air
Gula pasir ikut manis
Gula merah n Nesan / Gula Gerek(Sy letak nesan 2keping n gula merah 2sdu besar)
Kacang Kuda Direbus empuk
Keledek Dipotong Dadu n Direbus Empuk
Kacang Hijau Direbus Empuk
1 Btg jagung
Pisang Raja di potong Dadu msk last
1sudu besar Biji Sagu
Daun Pandan 2 ke 3helai
Bahan2 lain yg anda suka sprti Nangka ke ok juga..


Cara:
1.Masak air daun pandan yg disimpul dgn gula melaka,nisan n gula pasir..
2.campurkan tepung,air gula n santan kacau sebati2blend jerk
2. panaskan dengan api yg perlahan
3. setelah mendidih masukan kesemua bahan2 tadi
4. kacau sehingga pekat dan rasa manisnya kalu keras tambah sedikit air lagi..
5.Bubur yg telah betul2 masak TIDAK MELEKAT d periuk..Klo melekat lagi tu mmg kna kacau lagi ya..
5. angkat dan tuang dalam loyang , Api jgn dipadamkan smp selesai letak dlm bekas..sejukkan dan potong lah ikut suka..


Gulai Nangka & Tapak Kaki Lembu Tumis Darat Geng ngan Sambal Belacan





Assalamualaikum.
Ada yang pernah makan tapak kaki lembu..seriuss sedapp...rasanya yang kenyal2 memang best..selain dimasak gulai ngan nangka gini, masak lemak cili padi dan sup pun sangat sedap. Mas beli kat pasar tani jerk tapak kaki lembu ni..senang kerja sebab dah dibersihkan dan direbus...tinggal masak jeerk...digadingkan ngan sambal belacan...perhhhh...memang serius tak toleh kiri kanan masa makan...he3..Mas share resepinya disini yerk...klu tak de tapak kaki lembu...letak tulang atau ikan talang kering pun sedap juga..Selamat mencuba yerk...


Gulai Nangka & Tapak Kaki Lembu Tumis Darat  
Resepi : Kak Hanieliza
Olahan : MasDuniaku

Bahan :
500 gm nangka muda yg kecil

200 gm ikan talang kering - Mas guna tapak kaki lembu
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
2 cawan air
3 s/b rempah lemak atau kari ikan - Mas guna rempah kari daging
1 labu bawang besar
garam
Rempah Tumis [hiriskan]
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai daun kari
1/2 s/k halba - Mas x ltk
1/2 s/k jintan manis  - Mas x ltk

Cara:
1. Nangka dibuangkan kulit dan rebuskan nangka dengan garam sehingga lembut. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali bahan tumis dalam periuk.
3. Masakkan sehingga mendideh.
4. Tumiskan bahan tumis dalam kuali sehingga wangi.
5. Tuangkan bahan tumis kedalam periuk gulai ikan tadi.
6. Tutupkan tudung periuk dan biarkan sebentar.
7. Bila nak dihidang kacau perlahan gulai supaya minyak & bahan tumis kelihatan saperti naik minyak




 Sambal Belacan
Resepi : Kak Hana

Bahan : 
*¼-½ cawan cili padi- bergantung kepedasan masing2
*1 batang cili merah - hiris
*2 biji bawang merah kecil - hiris
*1 ulas bawang putih - hiris
*1 inci belacan
*sejemput ikan bilis kopek
limau kasturi
secubit garam
secubit perasa@gula
sedikit minyak

Cara :
Panaskan sedikit minyak dlm dua sudu besar. Cili padi belah dua supaya tak meletup ketika digoreng.
Masukkan semua bahan yang bertanda * ke dalam minyak panas dan tutup! Kecilkan api. Biarkan seketika. Kemudian angkat dan toskan.
Masukkan ke dalam lesung batu. Tambah garam dan perisa@gula. Tumbuk. Perahkan limau kasturi. Jika suka tumbukkan skali dengan kulit limau.
Siap dihidang dengan bendi celur dan ulam2an lain.




Sunday, November 10, 2013

Sambal Kering Kentang & Ikan Bilis





Assalamualaikuim.
Meh layan Sambal Kering Kentang & Ikan Bilis ...
Sedapp dimakan dengan nasi panas atau ratah gitu ajerkkk....
Nak resepi..Mas share kat sini...
Selamat mencuba ...  ^_^


Bahan-bahan :
 ubi kentang 
minyak untuk menggoreng ubi kentang
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang besar
1 senduk Cili kering blender
Ikan bilis 
Garam dan Gula secukup rasa
sedikit sos cili
sedikit sos tiram



Cara-caranya :
1.  Buang kulit dan potong slice kan macam nak buat kerepek.
2. Panaskan minyak dan masukkan garam kedalam minyak sedikit untuk elakkan kentang tu melekat antara satu sama lain.
3. Kemudian goreng hingga garing dengan api sederhana..masa nak masukkan ubi kentang masukkan hirisan demi hirisan..jangan masuk sekali semua...kacau selalu dengan api sederhana dan goreng hingga garing.
4. Goreng ikan bilis hingga garing dan toskan.

Untuk sambal :
1. Blender bawang putih , bawang merah, cili kering dan ikan bilis dan tumis hingga garing,  naik minyak dan masak dengan api sederhana.
2. Kemudian perasakan dengan garam , gula dan sos tiram, sos cili...masak hingga sambal kering baru tutup api.
3. Masukkan ubi kentang dan ikan bilis yang digoreng tadi..
4. Siap untuk dihidangkan...



Wednesday, November 6, 2013

Tempahan ...



Red Velvet Cake 



Rainbow Cake 



Pavlova




Snow Cheese Cake 



Snow Cheese Cake 



Snow Cheese Cake 



Red Velvet Cupcake 



Apam Polkadot



Apam Bee 



Cream Puff


Cream Puff



Red Velvet Cake 



Kek Coklat Kukus Lapis Cheese 



Rainbow Cake 




Snow Cheese Cake 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...