Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, January 31, 2012

Ayam Ala Bali



Assalamualaikum.
Menu berasaskan ayam yang menggunakan dada ayam ajerk...kali ni ala2 Bali gitu...kenapa namanya Ayam Ala Bali, kena tanya tuan resepinya yerk, Kak Diana, mungkin masa masak ayam ni...Kak Diana ada kat Bali kot....he3..jadi Mas pun tak lepaskan peluang mencubanya dan rasa Ayam Ala Bali ni, memang sedap. Sesuai untuk anak2 sebab tak pedas. Makan ngan roti jerk pun sedapp tau...dan Mas perasan resepi ayam ni masa nampak Izahdaut tayang hari tu...Zaliedana dan Kak Nor pun dah menerainya....izinkan Mas kongsikan kat sini pulak yerk kak Diana...

Ayam Ala Bali
Resepi : Kak Diana
Sumber : Zaliedana dan Kak Nor

Bahan² :
950 gm ayam yang telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil
1 inci halia _ dihiris
1/2 inci lengkuas _ dihiris
2 batang serai _ dihiris menyerong
2 - 3 helai daun limau purut _ dimayang / dicarik²
Serbuk kunyit
Garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan² Kisar ( Kisar menggunakan food processor )
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing² )

Bahan² A :
2 tbsp ABC soy sauce
2 tbsp sos tomato Maggi
2 tbsp sos cili Maggi
1 tsp perencah pati ayam Tumix
Gula merah secukup rasa _ boleh juga menggunakan gula melaka
Garam jika perlu


Cara memasak :
Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
Panaskan minyak yang banyak.. Goreng ayam sehingga masak tapi jangan terlalu kering.. Angkat dan toskan.. Ketepikan.
Di dalam kuali yang lain.. panaskan sedikit minyak ( boleh juga menggunakan kuali dan minyak gorengan ayam tu tadi.. tinggalkan sedikit minyak tu untuk menumis ) dan tumis bahan² kisar hingga terbit aromanya.
Kemudian masukkan halia dan lengkuas.. Tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan serai serta daun limau purut dan tumis lagi seketika hingga wangi.
Tambahkan bahan² A dan gaul rata.
Setelah mendidih dan sedikit pekat.. bolehlah dimasukkan ayam goreng tadi dan gaul rata.
Masak seketika dan sesuaikan rasa.
Tutupkan api dan sedia untuk dihidang bersama nasi putih panas.





Monday, January 30, 2012

Laksam



Assalamualaikum.
Selalunya kalau teringin nak makan Laksam, Mas selalu beli jerk..tapi kali ni Mas try buat sendiri pulak...rupanya tidak lah susah sangat membuatnya...
Dan resepi Laksam pilihan Mas adalah dari Kak Yani@myResepi, tengok respon pun, ramai juga yang dah menerainya.....hmm...memang lazat Laksam ni...menepati citarasa Mas...kiranya puas juga Mas makan sebab kat rumah ni...Mas sorang jerk yang layan Laksam ni...maceh yerk Kak Yani atas resepi Laksam yang sedappp ni...
Lain kali Mas boleh buat lagi...untuk kali ni, Mas tak buat pun sambal tu sebab dah tabur hirisan cili padi..lain kali Mas buat sambal tu..he3...dan oleh kerana tak sabo2 membuat laksam sendiri, tak sempat nak beli sayur2 sampingan tu...letak hirisan daun kesum jerk....kira halal la kan....janji laksam tu sedappp...kalau letak timun ngan tauge...perh..rasanya mesti lebih ummpphhh....he3

Laksam

Bahan Laksam :
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam

Bahan Kuah :
Ikan - direbus,dibuang tulang, mcm nk buat laksa tuh
Sedikit halia
Sedikit bawang putih
Sedikit bawang merah @ bawang besar
Sedikit lada hitam @ serbuk lada hitam pon ok
sedikit lada putih ditumbuk @ serbuk lada putih - Mas tambah
Santan
Asam keping
 Garam secukup rasa
Sedikit gula merah @ gula - Mas letak gula

Bahan Ulaman :
timun
kacang panjang
taugeh
daun kesum - dipotong halus

Bahan cili :
cili merah
belacan
garam
limau


Cara membuatnya :
Laksam :
 Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak, untuk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung - supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

Untuk kuah:
Kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam dan lada putih. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

Untuk cili:
Cili merah tumbuk @ kisar dengan belacan, tambah garam sikit dan perahkan limau.



Ayam Mentega Rangup



Assalamualaikum.
Entry bertangguh lagi...he3....Ayam Mentega Rangup ni Mas buat masa Izahdaut tayang Rabu lepas...kebetulan memang bercadang nak masak dada ayam, jadi terus try resepi Ayam Mentega Rangup ni. Sedapppp dimakan begitu jerk tau..he3...Ayam Mentega Rangup ni Mas buat lauk sampingan sebab Ain ngan Daniel tu suka klu ayam dimasak ala2 goreng gini sambil dimakan ngan lauk2 lain....last2 dia ratah gitu jerk sebab katanya sedap...maceh pada tuan resepi yang cantik manis tu Kak DianaKak Nor pun dah try kan dan baru2 ni nampak Kak Ct Delima pun dah mencubanya. Untuk yang tak tahu nak masak apa dengan dada ayam tu...cuba try Ayam Mentega Rangup ni....memang best...

Ayam Mentega Rangup
Resepi : Kak Diana
Sumber : Kak Ct DelimaKak Nor dan Izahdaut

Bahan :
2 keping dada ayam _ d hiris
2 tangkai daun kari _ d hiris
4 biji cili padi _ d cincang
60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
1/2 biji bawang besar _ d cincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula

Bhn² Perap :
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa


Cara memasak :
Ayam di gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
Angkat dan hidang.




Saturday, January 28, 2012

Mee Sanggul Goreng Kari



Assalamualaikum.
Ni la sarapan yang digadingkan dengan Cucur Susu Lemak Manis tadi....Mee Sanggul Goreng Kari resepi dari Kak Nor - Secubit Garam. Nampak Izahdaut buat Rabu lepas..terus teringat ada stok mee sanggul yang Mas beli masa balik Kedah hari tu....sebenarnya susah juga nak jumpa mee sanggul kat area sini..jadi bila balik Kedah dan jumpa mee sanggul, terus borong sikit...buat stok la katakan..he3...
Jadi baru pagi ni Mas masak mee sanggul ni untuk sarapan pagi...sepeket tu cukup la untuk Mas dan anak2....memang best mee sanggul resepi Kak Nor ni...rasanya ala2 mee goreng mamak gitu.....i like....

Mee Sanggul Goreng Kari
Sumber :  Izahdaut

Bahan :
3 keping mee sanggul melayu
udang atau boleh guna isi ayam
1 labu bawang besar - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - diketuk dan dicincang
2 tangkai daun kari
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar rempah kari
5 bj cili padi - dihiris (lebihkan jika suka pedas)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
kobis @ sawi
1 bj tomato
1 bj telur
garam dan gula secukup rasa
sedikit air
minyak
daun saderi - dihiris
limau kasturi @ limau nipis


Cara Memasak :
Rendamkan sekejap mee sanggul dan toskan.
Panaskan 1 sudu minyak dlm kuali dan pecahkan telur dlmnya.
Kacau goreng hingga menjadi scramble egg. Angkat dan ketepikan.
Masukkan sedikit minyak dan tumis bawang besar hingga layu.
Masukkan bawang putih dan daun kari, goreng lg hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan rempah kari dan cili padi.
Lepas tu bolehlah dimasukkan sos tiram, kicap manis, garam, gula dan sedikit air.
Masak hingga pecah minyak dan masukkan udang, kobis dan tomato.
Bila udang hampir masak masukkan pula mee yg dah ditoskan serta scramble egg.
Kacau dan goreng hingga mee masak.
Angkat dan hidangkan. Tabur hirisan daun saderi dan perahkan limau sebelum dimakan.

Selamat mencuba..



Cucur Susu Lemak Manis



Assalamualaikum.
Menerai lagi resepi dari Kak Fida@myResepi. Kali ni Mas tertarik untuk mencuba Cucur Susu Lemak Manis resepi Kak Fida ni. Hmm..memang sedappp...Ain ngan Daniel pun  suka....cucur ni memang tak berminyak dan padat sikit tapi lembut gebu.....rasanya pulak, klu letakkan 6 sudu susu pekat manis tu...memang elok2 jerk manisnya...jadi kalau suka manis...boleh letak susu pekat manis tu lebih yerk..untuk 1 adunan resepi Cucur Susu Lemak Manis ni pulak, tak banyak cucur yang dapat, jadi untuk family kecik macam Mas ni, memang elok2 jerk....dicadangkan supaya digandakan adunan untuk family yang besar yerk.....rasanya Mas dapat buat Cucur Susu Lemak Manis ni dalam 20 biji jerk.....dan untuk mendapatkan cucur yang bulat2, jangan goreng banyak sangat cucur tu supaya cucur dapat kembang bulat dengan cantik dan tak melekat2....jadi...mehhhh layan Cucur Susu L
emak Manis ni pulak...Sarapan Mas dan anak2 pada pagi ni.....

Cucur Susu Lemak Manis

Bahan :
1 1/4 cawan tepung gandum - diayak
1/2 sk baking powder - diayak
1/2 sk bicarbonate soda - diayak
6 sudu besar susu pekat manis - lebihkan jika suka manis
1/2 cawan susu segar @ cair
garam secukup rasa

Cara membuatnya :
Ayak bahan2 kering ke dalam mangkuk.Masukkan susu manis dan tuang susu segar @ cair sedikit2 sambil dikacau hingga adunan licin dan sebati. Mas lebihkan sikit susu segar tu sebab adunan nampak pekat.
Goreng cucur dalam minyak yang panas sambil dibalek2kan untuk mendapatkan cucur yang bulat gelembong hingga keperangan, untuk mendapatkan cucur yang bulat2, jangan goreng banyak sangat cucur tu supaya cucur dapat kembang bulat dengan cantik dan tak melekat2.... :)
Angkat cucur dan hidangkan.


Friday, January 27, 2012

Nasi Lemak Tumis



Assalamualaikum.
Nasi Lemak yang tengah hot dipasaran....tengok ramai juga yang dah menerainya...Kak Anim pun baru jerk postkan Nasi Lemak Tumis yang glemer ni...
Sebenarnya Mas buat Nasi Lemak Tumis ni Rabu lepas...jadi entry bertangguh la ni..bila tengok Nasi Lemak Tumis kat dapur Kak Anim tadi, terus teringat nak kongsikan juga kat sini....meh kita meramai2kan lagi musim Nasi Lemak Tumis ni..he3
Memang ada kelainan sikit pada Nasi Lemak Tumis ni, sedappp dan wangi...untuk yang belum menerainya...cuba2 lah nasi lemak versi tumis ni yerk..memang best dan berbaloi untuk dicuba.....

Nasi Lemak Tumis
Resepi : Kak Jun@myResepi

Bahan : ( 5-6 orang )
3 cawan beras
2 cawan santan
2 cawan air
1/2 sudu besar halba
1 daun pandan
1 cm halia-hiris halus
1 batang serai-titik
2 biji bawang merah-hiris
garam secukup rasa
1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi

Cara memasak :
Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing.
Masukkan air dan santan, kacau hingga pecah minyak.
Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai dan garam.
Pastu masak seperti nasi lemak biasa..
Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis @ udang @ sotong, timun, telur dan ikan bilis goreng.

Nota Dapurmamasya
Utk nasi lemak kuning ni , tambah 1 sb kunyit semasa masukkan santan dan air.



Light Cheese Cake



Assalamualaikum.
Alhamdulillah, hari ni dapat juga mengupdate blog...hmm...sebenarnya tidak la sibuk sangat...cuma kadang2 keadaan tidak mengizinkan....cewahhh...macam2 kan...meh layan dulu kek yang sangat sedappp ni....Mas pernah buat dulu sekali masa kek ni tengah panasss dipasaran..tapi kejadiaan kek ni masa tu amat mengecewakan...entah mana silap Mas...terus terbantut jap nak menerainya...tapi kan...disebabkan rasa kek tu yang memang serius sedapppp....jadi Mas pun menerainya lagi minggu lepas....haaaa....kek ni dah abisss tau....minggu lepas punya...he3...Alhamdulillah....Light Cheese Cake ni menjadi dengan jayanya....memang puas la makan untuk 1 adunan tu....kek yang lembab2 basah dan gebu ni, ditambah pulak dengan rasa cheese, hmmmmm....memang sangat marbeless....maceh Hasue atas resepi kek cheese yang sangat sedappp ni....memang terbaikkk....Izahdaut pun dah menerai Light Cheese Cake ni tapi sukatan resepinya lain sikit...jadi terpulang yerk nak guna sukatan resepi yang mana...tetap sama...sebab kalau tak silap Mas, ada 3 pilihan sukatan untuk resepi Light Cheese Cake ni....jadi..terpulang lah yerk nak guna yang mana...lagi pun memang ramaiii yang dah menerai Light Cheese Cake ni...betoiii kan...

Light Cheese Cake
Resepi : Hasue 
Sumber : Izahdaut

Bahan :
• 125g cream cheese 
• 200 ml susu segar 
• 70 g mentega atau marjerin
• 70 g tepung gandum 
• 70 gram gula halus 
• 2 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila @ jus lemon


Cara membuatnya :
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula mentega @ marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata (boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
5. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
7. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.

*Kek ni tak banyak songeh sangat. Menjadi ajee walaupun sukatan mungkin ada lari sikit. Yang penting putih telur diputar menggebu dan putih. InsyaAllah kek menjadi. Timing pembakaran pun elok sangat kejadiannya. Tak perlu tambah masa dan kuragkan masa. Oven kita sama la kot mek!! I likeeee
Untuk melihat step by step cara membuat Light Cheese Cake ni , boleh lihat DISINI.


Friday, January 20, 2012

Mee Rebus Kak Yatie



Assalamualaikum.
Hmmmmm...menu 2 hari lepas....jadi dah abiss yerk....tetiba jerk jadi terliur bila dengar Izahdaut cerita tentang Mee Rebus Kak Yatie yang katanya sangat sedappp walaupun tak de entry tentang mee rebus tu....bila Mas tengok resepinya...memang Mas tak try lagi...jadi...meronta2 la hati ni nak merasanya...lagi pun mee rebus ni ada diletakkan sedikit santan...hmmm...memang sangat sedapppp...rasanya dalam sehari ulang makan 3 kali pun tak pe....ada sedikit kelainan dari mee rebus yang Mas biasa buat....hanya yang dah makan boleh tahu rasanya macam mana...betoiiii kan Kak Yatie dan Izah....
jadi meh layan resepinya...mana tahu ada yang nak menerainya masa cuti2 ni...sila2 lah yerk..selamat mencuba ....

Mee Rebus Kak Yatie

Bahan :
1 kg mee kuning (di celur dan di toskan)
2 cwn taugeh ( buang ekor, celur dan toskan)
4 biji telur ( direbus dan di belah 2)
4 kpg tauhu ( di goreng dan di hiris nipis)
Cili merah dan Cili hijau (hiris)
bawang goreng
limau kasturi (di belah 2)
daun sup dan daun bawang (di hiris)
Untuk Kuah :
500 gm daging (di hiris nipis dan di rebus hingga empuk, kalau guna daging btng pinang takyah rebus dululah...terus masak je..)
4 biji keledek ( di rebus dan di lenyek halus/blend)
15 tangkai cili kering *
10 biji bawang merah *
5 ulas bawang putih*
2 batang serai*
3 sudu besar udang kering *-cuci, rendam dan toskan
2 sudu besar serbuk kari daging ** bahan2 yg perlu di kisar halus)
1 cwn air atau secukupnya untuk blend bhn2.
2 cwn santan pekat
2 kpng asam keping
2 btng serai- di ketuk
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis.
4 cawan air atau secukupnya- ikut kepekatan yg di sukai ya


Penyediaan Awal :
Hiris daging nipis2 dan rebus hingga lembut.
Kupas keledek, potong kecil dan rebus hingga lembut, lenyek keledek hingga halus. Ketepikan.(Yatie blend je dan tambah air ya semasa blend keledek)
Sementara itu rebus telur....dah siap, kupas kulit telur dan biarkan ketepi.
Untuk Kuah :
Kisar bahan yang bertanda *
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan serai yg di ketuk. Masukkan daging rebus bersama air rebusan daging dlm 2 cawan.
Bila mendidih, masukkan keledek lenyek tadi, kacau hingga rata.
Tambah sedikit air jika perlu.
Perasakan dengan garam dan gula (selalunya kuah mee rebus mmg ada rasa sedikit manis) dan biar mendidih.
Masukkan santan dan asam keping, masak hingga pekat.
Rasa dan jika ok, boleh dimatikan api.
Penyediaan Mee Rebus :
Masukkan sedikit mee dalam mangkuk, susun tauhu dan telur rebus, cedokkan kuah bersama2 isinya dan tuang atas mee, hias dengan taugeh, taburan daun bawang/daun sup, bawang goreng, hirisan cili hijau dan belahan limau kasturi.
Siap dan bolehlah di makan..yummyyyyy...


Thursday, January 19, 2012

Kuih Lapis Noorsha



Assalamualaikum.
Akhirnya.....ku jatuh hati dengan Kuih Lapis Noorsha ni...serius....sedappp sangat pada Mas....rasanya yang sedang2 jerk manisnya, lembut2 kenyal dan tak lemak sangat rasanya, buat mulut ni tak boleh henti bila menguyah Kuih Lapis Noorsha ni. Daniel pun suka sangat...siap minta bawa bekal ke sekolah pagi ni...Ain jerk yang merasa sepotong dua....hmmmm..tak pe....Mas pun buat 1/2 adunan jerk...elok2 untuk 2 orang makan berulang...rasanya abang pun kureng sikit kuih2 gini..he3
Terima Kasih berbillion diucapkan pada tuan resepi kuih lapis ni iaitu Noorsha dan pada Izahdaut yang turut mencuba kuih lapis ni beberapa hari lepas...rasanya Zaliedana pun dah try kan...
Mas memang sangat suka kuih2 yang senang dibuat dan bahan2nya pun simple dan kuih tu....sedapppppp...menepati citarasa Mas. Untuk yang suka manis...boleh tambah gula dalam adunan tu yerk sebab pada Mas kuih ni sedang2 elok jerk manisnya....Selamat mencuba yerk.....

Kuih Lapis NOORSHA
Resepi : Noorsha
Sumber: Izahdaut dan Zaliedana

Bahan :
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
1 cawan santan kotak
1 cawan susu cair
2 cawan air
2 sudu besar minyak sayuran
secubit garam


Cara membuatnya :
 Panaskan kukusan. Sementara itu satukan semua bahan dalam mangkuk, kacau ala kadar hingga bersatu semua bahan² kemudian masukkan adunan tersebut ke dalam blender. Blend hingga smooth.
Bahagikan adunan sama banyak.Satu diletakkan sedikit pewarna merah dan satu dibiarkan plain.. boleh juga bubuh kaler kegemaran masing²....^^
Sapu acuan dengan minyak. Noorsha guna acuan lompang kali ni.. nak guna loyang pun boley.... Susun acuan dalam pengukus dan sudukan warna pink di setiap acuan. Kalau guna loyang, masukkan sesenduk demi sesenduk ye.. agak² lah...
Tutup kukusan dan kukus seketika. jgn lupe lapik dulu tudung periuk kukus ngan kain bersih ya..... kalau kukus guna acuan lompang @ acuan yang kecil x lama..lebih kurang 2-3 minit je....kalau guna loyang mungkin ambil masa 5 - 7 minit la, bergantung pada macammana tebalnye lapisan yg kite wat tadi tu :)
Buka tudung periuk, sudukan @ sendukkan pula warna plain pada setiap satu acuan @ loyang. Tutup semula periuk dan kukus lagi... Buat selang seli begitu hingga habis ya.....
Untuk lapisan terakhir, kukus sekitar 10 minit jika anda menggunakan acuan lompang @ acuan kecil... jika menggunakan loyang, kukus lebih kurang 15 - 20 minit untuk lapisan terakhir ini ya...
Tunggu sejuk dulu baru hidang :)


Ikan Masak Asam



Assalamualaikum.
Resepi yang simple dan sedapp...dan tak payah lauk lain dah klu nak makan Ikan Masak Asam ni ngan nasi. Selalunya kalau Mas dah jemu masak masakan bersantan, bersambal...Mas akan masak Ikan Masak Asam dan telur dadar jerk. Dah cukup sedapp untuk dimakan dengan nasi panas2....dan tempoh untuk memasak Ikan Masak Asam ni tak mengambil masa panjang, lepas goreng ikan, dah boleh terus masak kuahnya. Kalau yang kuat pedas, boleh tukar cili merah tu dengan cili padi...lagi ummmpphh rasanya sebab ada rasa masam dan pedas, untuk resepi ni, Mas guna cili merah jerk sebab anak2 nak makan kan....jadi terpulang pada citarasa sendiri yerk..selamat mencuba...

Ikan Masak Asam
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
4 ekor ikan kembung - ikan lain pun sedap juga 
1 biji bawang besar - dihiris2
2 ulas bawang putih - dihiris2
1 biji cili merah ( klu nak pedas, guna cili padi ) - dibelah2 @ dihiris2
1 cawan air asam jawa
sedikit garam dan gula secukup rasa
sedikit kiub ikan bilis
sedikit lada hitam yang ditumbuk

Cara memasak :
Lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan garam, serbuk kunyit dan lada sulah dan goreng, angkat dan toskan.
Lebihan minyak goreng ikan, cedok minyak untuk disimpan dan tinggal untuk ditumis ajerk.
Tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili hingga wangi dan masukkan air asam jawa ( pandai2 agak yerk asam jawa tu supaya tak masam sangat kuah tu ), biarkan mendidih dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ikan bilis, kacau sebati dan rasakan, boleh tambah lagi bahan2 untuk seimbangkan rasa tu dan bila ok, masukkan ikan goreng tadi dan serbuk lada hitam,kacau, biarkan seketika dan boleh diangkat.


Wednesday, January 18, 2012

Tart Telur Portugis



Assalamualaikum.
Hmmmmm...Tart Telur yang menjadi kesukaan semua. Enak dimakan ketika suam2...rangupppp diluar dan lembut didalam...memang asyik kalau dapat menguyah Tart Telur Portugis ni....memang compom tak cukup sebiji...salah satu desert yang sesuai dimakan bila2 masa jerk...nak membuatnya pun senang....klu ada tetamu yang datang mengejut....boleh juga buat Tart Telur Portugis ni untuk dihidangkan......senang kan...dok tunggu2 juga Izahdaut menayangkan Tart Telurnya.....Izah.....cepatttt tayang tart telur ko....ke kau belum buat lagi...muahahaha..sabo jerk ngan makcik sorang tu....

Tart Telur Portugis
Diolah : MasDuniaku

Bahan Untuk Crush :
1 paket puff pastry

Bahan filling :
1 cawan susu cair @ susu segar
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence


Cara membuatnya :

Untuk buat crust : 
Ambik sekeping puff pastry dan tekan2 rata puff pastry ke dalam bekas tart. Sekeping puff pastry tu boleh dapat 2 biji tart telur. 

Cara buat filling : 
Pukul manja gula dan telur biar sebati.
Masukkan semua bahan filling yang belum lagi dimasukkan. Kacau hingga sebati dan tapis adunan filling tadi. 
Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yang diletakkan puff pastry tadi.
Bakar pada suhu 190c selama 30 minit dengan api atas bawah.
Selamat menjamu selera!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...