Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, October 8, 2012

Bun Burger Resepi Kak Yani




Assalamualaikum.
Hmmmm...kalau dah start meroti.....mesti jadi gian meroti kan...kikikiki...tiba2 teringin makan burger...tapi tak nak roti burger beli.....homemade punya....jadi Mas try resepi Kak Yani, geram tengok bun burger Kak Yani yang cantik berkedut2 tu....nampak bun tu lembuttt jerk....tengok respon kat MyResepi pun, ramai yang dah menerainya....
TQ kak...memang best bun burger resepi akak nie...
lembut gebu jerk rotinya.....lepas bakar, Mas terus jerk belah dua, sapu butter ngan mayonis sikit dan letak inti burger, telur, sayur dan sos....hmmmm....lazat dinikmati...


Bun Burger

Bahan :
( 6 biji )
250 g tepung roti - Mas guna tepung gandum jerk
15 g butter
20 g gula
4 g garam
1 biji telur
1 sudu besar Horlick - Mas tambah
170 ml susu ( jumlah sukatan susu campur dgn 1 biji telur)
1 sudu kecil (3 g) dry yeast
bijan secukupnya





Cara :
Masukkan semua bahan-bahan kecuali bijani ke dalam breadmaker. 
Pilih untuk buat doh. On kan.
Bila dah siap, keluarkan dr breadmaker. Tumbuk-tumbuk utk keluarkan angin. Bahagikan kepada 6. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
Ambik sebiji roti. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Buat semula bentuk bulat. Ulang sampai habis dan susu doh atas dulang yang dilapik baking paper. Biarkan roti naik 2 kali ganda.
Sapu @ semburkan permukaan roti dengan air. Mas sapu susu pekat manis + sedikit air, kemudian taburkan bijan. 
Bakar dengan suhu 180 c selama 12 - 13 minit dengan api atas bawah.


20 comments:

  1. tembam roti tu...puashati buat sendiri kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...lembuttt gebuuu jerk bun nie tau..
      betul tu kak..
      puas hati buat sendiri..
      berbaloiii

      Delete
  2. rajinnya Mas buat roti sendiri, tapi gebu betul, memang kalah roti yang kat kedai tukan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala kak...
      bibik yg menguli...kikikiki
      tu la...memang best resepi kak yani nie..

      Delete
  3. mass.. senggol montot ko skeett, tumpang krusi nak makan beger ngan ko neh... hehehe.. aku rasa cam pernah gak aa try roti beger ni.. errr ye ke ek.. sama dah ngan roti sosej.. aku rasa aku pernah guna resepi ni untuk buat bun sosej.. err aku rasa la.. ko rasa tak apa yang aku rasa neh? ko tak rasa ye? hmmm bak aku rasa beger ko sketttt muahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyakk benorr rasa ko yerk jah...kikikikiki
      nak tumpang kerusi boleh...
      tapi ko makan bihun jerk yerk..
      burger dah abissss....
      klu ko nak juga...
      gi godek buat sendiri...
      lama dah tu bibik ko cuti..

      Delete
  4. akak pun nk try lah Mas dah lama tak meroti ni nampk benor gebus gebas roti tu kan

    ReplyDelete
  5. Wah Mas..x laku la nanti roti2 kat kedai nun..hehe, akak pun pernah buat roti resepi yani ni, mmg mcm roti burger sebenar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.....sesekali jerk kak...
      selalu mas beli jerk bun burger nie..
      betul tu...bestkan resepi kak yani ni...

      Delete
  6. Salam Kak Mas.. memang terbaekkk lah kak.. tgkpun dah tau cantiq n gebus strukturnyer... erma lum ader BM so kalau nak meroti memang kena guna tulang 4 kerat neh.. tu yang bercinta nak menguli he he he.. join burger akak.. nyum3

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikum salam erma.....
      ala erma...
      tangkap jerk satu bibik...
      senang nak meroti..

      Delete
  7. waduh..mmg gebus gebas roti bunmu itew!! akak dh lama x meroti sejak BM ku jatuh pencen..huhuuu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ina...
      tangkap bibik baru la kak....he3
      baru senang meroti..

      Delete
  8. wah gebusss gebass rotinya tu Mas...harus diambil resepinye ni...sesuai sgt la dgn fmly QH yg xramai ni...QH amik yer resepinya..tq

    ReplyDelete
  9. Mas.. Akak mmg wajib at least 2 hari sekali mesti meroti... Org2 dlm rmh ni suka sgt mkn roti... Kekadang sampai 2 kali sehari ... Bekpes dgn dinner. Tpg roti 3kg hy utk 2 minggu je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita kak...
      family mas pun memang suka roti....
      tu yang lagi seronok meroti kan...
      TQ kak ...
      memag best bun burger nie...sukaa

      Delete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...