Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, September 11, 2012

Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce





Assalamualaikum.
Rasanya dah berbelas kali Mas buat Crispy Anchovies in Honey Lemon ni.
Dah menjadi snack kegemaran family Mas. 
Asyikk bila mengunyah....
First time Mas jumpa resepi Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce ni kat dapur Kak Hana.
TQ pada chik mimi yang menyebarkan resepi Crispy Anchovies in Honey Lemon ni.
Memang terbaikkkkkk...


Crispy Anchovies in Honey Lemon 
Resepi : Amy Beh
Sumber : MasDuniaku

Bahan :
250 g ikan bilis kopek
1 cawan tepung ubi 
1 tbsp minyak bijan
4 batang cili kering - potong
6 biji cili padi - ketuk
1 biji bawang besar - hiris
2 biji lemon - perah ambil jus
3 tbsp madu
2 tbsp air - tak letak
1 tbsp sos ikan
Kacang gajus dan Mas tambah badam dan hazelnut - dipanggang 
bijan - Mas tak letak
daun kari


Cara :
Basuh ikan bilis. Rendam sekejap dlm 10 - 15min. Toskan kemudian lap dengan kitchen towel. Campurkan dengan tepung. Gaul. Panaskan minyak. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
Dalam kuali lain, panaskan minyak bijan. Goreng cili kering, bawang, cili padi dan daun kari sekejap.
Masukkan jus lemon, sos ikan, air dan juga madu. Kacau hingga agak pekat. Masukkan ikan bilis, kekacang serta taburkan bijan jika suka. Gaul rata dan sebati. Angkat dan hidangkan.



10 comments:

  1. Salam kak mas!! kita dtg bwk perut kosong :D sedap kunyah2 di petang hari ni kak :D kita tgh imejin ni rupanya mcm mana sbb tak kuar gmbr huh! mcm style org thai pun ya jugak ikan bilis di buat mcm nii nanti cuba beli ehehe...

    ReplyDelete
  2. selamat petang.. salam kenal ye.. :)
    wahhh tak penah rasa lagi ikan bilis wat camni.. nampak sangat2 sedap wat kudapan ni..

    ReplyDelete
  3. Assallamualaikum mas..

    Rajinnyaaaaa....Ada baby tecik si adam pun cam ketapi monorel mengupdate blog. Masak2 pun kencang ni...
    Like always, kNaz suka gambar2 maskan mas yg fokus dekat2 tu.. Cam betul2 dpn mata dan boleh ngap jer..hehehehe..

    ReplyDelete
  4. memang besssttt.. lama dah tak buat.. kalau buat aku sorang jek ngunyah. orang lain buat2 tak heran je..hehee

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Mas :D

    Sedap juga erk ikan bilis buat mcm ni...senang jer kalau nak cuba ni..

    ReplyDelete
  6. Ai like too! Errr ada ke yg aku x like? Sedap ni ngonyel sambil nonton...

    ReplyDelete
  7. wah..mengandungi kekacang berjenama..extra sedap ni Mas..

    ReplyDelete
  8. masss...nak semangkuk..ke sebalang?..aah tak kirala..meh kita krup krap sesama..Adam dok tepi ya...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...