Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, August 1, 2012

Red Velvet Marble Cheese Brownies




Assalamualaikum.
Nak menghabiskan stok cheese, Mas buat lagi Red Velvet Marble Cheese Brownies yang sedapp nie. Resepi datangnya dari Kak Maz - Ilhamdapur dan telah dipopulerkan oleh Kak Anim - My Kitchen......dan gara2 entry makcikkk Izahdaut sorang ni la, Mas mencubanya tahun lepas....tima kasih pada semua atas perkongsian resepi Red Velvet Marble Cheese Brownies yang sangat best nie....sesuai sangat dibuat untuk juadah hari raya nanti....
Selamat mencuba yerkkk....


Red Velvet Marble Cheese Brownies
Entry sebelum ni : MasDuniaku

Bahan :
 ( loyang 4 segi 7x7 inci ) 

125 g + 1 sudu besar tepung serba guna (all purpose flour) @ tepung kek @ tepung halus
1/2 sudu kecil garam
60 g mentega - suhu bilik
110 g gula halus  - * izah letak 100gm
1 biji telur saiz A - suhu bilik
1/2 sudu kecil essen vanilla
120 ml susu segar - suhu bilik
1/2 sudu besar jus lemon @ 1 sudu besar sunquick oren
1/2 sudu kecil pewarna merah - maz guna merah strawberi
kurang sikit dari 1/2 sudu kecil coklat emulco
1/2 sudu kecil cuka
1/2 sudu kecil baking powder

Cara :
1. Panaskan oven suhu 170 C. Alas loyang dengan paper sheet. Biar kertas lebih dari loyang, senang nak keluarkan kek nati.
2. Satukan susu segar dan jus lemon, biarkan 5 minit.
3. Ayak tepung dan garam. Ketepikan.
4. Dalam magkuk, pukul mentega hingga berkrim, masukkan gula dan pukul lagi dalam 2-3 minit. Kemudian masukkan telur dan vanilla, pukul sebati.
5. Satukan susu segar, pewarna merah dan coklat emulco. Kacau sebati.
6. Masukkan tepung dan campuran susu segar tadi secara bergilir-gilir dengan didahulu tepung dan diakhiri dengan tepung juga dalam adunan mentega. Habiskan dalam 3x tuang.
7. Satukan cuka dan baking powder, biar sehingga keluar buih, kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau sekata. Simpan 2 sudu besar adunan untuk buat marble.
8. Tuang dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan boleh la sediakan lapisan cheesenya.





Lapisan Cheese

Bahan :
200 g cream cheese - suhu bilik
1 biji telur saiz B @ A - suhu bilik
60 g gula galus  - * izah letak 50gm
1 sudu besar jus lemon


Cara :
1. Putar cream cheese sehingga berkrim, kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan jus leman dan telur. Putar biar sekata.
2. Tuang atas kek dan amik bancuhan yang disimpan tadi masukkan dalam plastik bag atau buat kelongsong guna paper sheet, pastu gunting sikit hujungnya biar ada lubang kecil, kemudian picit atas lapisan cheese buat garisan melintang, kemudian tarik turun guna lidi satay agar jadi lorek seakan berpetak-petak gitu.
3. Bakar selama 30 - 35 minit dengan suhu 150 C atau bergantung pada oven masing-masing dengan kaedah steam bath (masukkan loyang kek dalam loyang yang berisi air panas mendidih ye, bkn suam2, macam nak bakar cheesekek, tujuannya agar kek tetap moist dan tidak kering). 
4. Sejukkan betul-betul sebelum dipotong. (seeloknya biarkan kek 4-5 jam dalam peti sebelum dipotong agar lapisan cheese betul-betul mengeras). Kemudian keluarkan dan biar seketika dengan suhu bilik sebelum dihidangkan. 
5. Selamat Mencuba..


10 comments:

  1. Alahai rajinnya buat kek time pose2 nie...tp nmpk sedap juga tu....

    ReplyDelete
  2. salam rajin nya mas buat kek ..akk mg ketingalan kalau buat kek RV ni mmg x pernah buat dna rasa pun hehheheh....insyaallah satu hari nnt nak try juga....kejadian kek Mas pun cantik

    ReplyDelete
  3. Marvelousnya nampak kek tu... nanti raya akak cuba yerk

    ReplyDelete
  4. meriah betul warnanya....
    alahai sedapnya..........

    ReplyDelete
  5. Kak Mas,wat bila kek nih,sja tnya sbb nk tau dah abis ke blum,hehe..sy pernh wat rya taun lps,pastu time g umh kak nim,kak nim wat bronies nih ler,sdp..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Mas,
    Amboi! Nampak sedap dan cantik...bila agaknya Kak Lin dapat rasa ni Mas...terrrgoda tgk!

    ReplyDelete
  7. salam Mas, cantek nye brownies Red V. ni, di tambahkan cheese lagi bertambah lah yummy nye.....nak cuba lah this week end.......:-)D

    ReplyDelete
  8. Salam Mas...
    tergoda sangat dengan kaler brownies tu..nampak sangat cantek..tentunya sangat enak dinikmati ketika berbuka puasa...

    ReplyDelete
  9. Salam kak mas,
    Wah.. nampak meriah kek brownies red velvet ni. Memang lain dari yg biasa. Letak kat tengah2 hidangan raya, mesti cantik!
    Selamat berbuka buat kak Mas,baby baru, dan family tersayang.

    ReplyDelete
  10. Mas, bulan puasa pun rajin buat kek ni..memang tabik tul la..nanti raya buatkan utk akak lak yer..hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...