Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, April 21, 2012

Roti Sardin Rangup



Assalamualaikum.
Meh layan Roti Sardin  yang selalu Mas buat...
Simple dan sedapp rasanya....
Dan Mas kata rangup sebab roti ni digaringkan sekejap di non-stik kuali setelah disapu marjerin.....
Makan masa panas - panas....memang syok....tak sedar berkeping - keping masuk mulut....he3
Jadi meh layan resepinya yang simple nie...
Selamat Berhujung Minggu buat semuaa...

Roti Sardin Rangup
Resepi : MasDuniaku

Bahan inti sardin :
sardin  1 tin kecil
 bawang besar ( ikut nak byk mana )  - dihiris2 
sedikit cili padi - dihiris2
1 sudu besar mayonis
1/2 sudu kecil lada sulah
sedikit garam
sedikit jus limau nipis 

Caranya :
Panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak, tumis bawang besar, sekejap jerk dan masukkan sardin yang telah dihancurkan dan sosnya sekali.
Kacau dan masukkan cili, lada sulah, sedikit garam, sedikit jus limau.Sebatikan dan biar sebentar dan tutup api.
Masukkan mayonis dan sebatikan dan masukkan dalam bekas, ketepikan.

Bahan lain :
Roti
marjerin
air - untuk lekatkan roti tu

Caranya :
Ambik sekeping roti dan sapukan air disekeliling hujung roti tu.
Kemudian letakkan 1 sudu besar sardin tadi ke atas sekeping roti dan lipat biar bentuk 3 segi...
Ambik garfu dan tekan2 keliling roti tu..
Ambik marjerin dan sapu dibalik kiri dan kanan roti tadi dan tekapkan ke non-stik kuali yang panas......
Biarkan seketika hingga garing keperangan dan terbalikkan yang sebelah lagi...
Angkat dan boleh dimakan..
Sedap dimakan ketika panas2....



23 comments:

  1. salam kak mas... nk tumpang bekfes pun xblh, dh tengahari, sure dh habis kan. maklum laa, pas sekeping, sekeping masuk mulut ye.. hihi..

    ReplyDelete
  2. CIK ANON datang.... weh sedapnyer mas. nasib baik perut aku tengah kenyang. kalau idak aku kerjakan jugaks etin sardin kat dapo tu. hehehe


    Jlo

    ReplyDelete
  3. Uh..dapat imejin je rasa roti rangup ko ni mas..sedapnyer!cube ko campak ke sini..ko kate x cukup sekeping kan..ko simpan dlm bekas,baru anta sini ye..ni pun pinjam bekas ijah ni ha..kek kukus dia dah abis aku mkn..hee..

    ReplyDelete
  4. Salam kak mas! alahaiii sedapnyer! lama tak buat menu2 yg ada sardin nii, gmbr tak kuar pulak daaaaa... tak nmpk rupa roti sardin akak, kena masuk guna ipon jap :D

    ReplyDelete
  5. Salam Mas..sedap ni pepagi layan roti sardine gini

    ReplyDelete
  6. Salam Mas Cayang...... nak segigit boleh laa....

    ReplyDelete
  7. Salam Mas hee manu sarapan pg atau petang sdp ni...buat bekalan lg byk syok..nak pulak time lapar2 heheheh masuk list juga ni utk bekalan sekolah ehhehe

    ReplyDelete
  8. salam Mas,sedap nya nampak ranggup gitu mmg best makan panas2 kalau roti gini kan kak Noor mesti nk try jugaklah

    ReplyDelete
  9. salam mas...mmg nmpk pun kerangupan roti tu,perggghhhh sedapnya...nak2 pulak ngn inti sardin kat dlm tu...layannnnn,hihihhii

    ReplyDelete
  10. Aslmkum mas.. apa kbr jap jer dah 33 minggu kan.. masih rajin lagi ke dapur.. klau ada sardin mcm2 boleh diperlbagai.. sedap pulak tu

    ReplyDelete
  11. mas, ada lagi tak roti sardin ni?lambat sampai sure dh abis ni kan..sedap jer tgk roti mas ni.stok sardin lak tak de.

    ReplyDelete
  12. mas,akak suka betul makan roti.
    akak laaagi suka kalau roti garing gaya gini..
    akak pun suka jugak makan roti dgn sardin..
    eh!banyak betul kesukaan akak kan?..tu lah sebabnya makin debab skang ni..silap2 timbang kilo pun dah sama dgn mas yg ada org dlm perut tu...haha

    ReplyDelete
  13. menu ringkas yg semestinya sedap..akak mmng suka roti digandingkan dngn sardin..meh rasa sikit...pastu baru akak wat sendiri..he3..

    ReplyDelete
  14. Waaa..resepi baru lagi ni Mas...memang sesuai la utk minum petang ni kan..

    ReplyDelete
  15. salam Mas,
    Mas tunjuk sikit inti sardin tu je dah terliur..pantang jumpa nie..

    ReplyDelete
  16. Alamak stok roti tinggal 2 keping je. huhuhu mana cukup nak buat bekpes pagi sok

    ReplyDelete
  17. Belum makan pagi lagi ni dok skodeng sana sini.... Mas order roti sardin sedozen....heheheee

    ReplyDelete
  18. lama tak makan sardin... sedap pulak nengoknya..

    ReplyDelete
  19. juz blogwalking... cedapnyer roti sarin nih! jenguk2 ler my blog ada karipap sardin...hehehee :)

    ReplyDelete
  20. mas,,kita pun suka resepi simple gini..bakar2 je..sedapnya..:)

    ReplyDelete
  21. Assalam Mas,
    wah roti sardin rangup akak suka..boleh makan at least 3 keping sekali jalan..hahaha..maklum ler perut ada banayk space kat dalam ..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...