Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, April 24, 2012

Lepat Pisang



Assalamualaikum.
Jomm sarapan Lepat Pisang pagi nie. Mas buat petang semalam, boleh buat sarapan sekali untuk pagi nie...masa selongkar Myresepi cari resepi Lepat Pisang, terjumpa pulak resepi Lepat Pisang yang menggunakan tepung beras, terus tertarik nak  mencuba resepi ni....selalunya Mas guna tepung gandum jerk...hmmm....sedappp pulak lepat Lepat Pisang ni bila menggunakan tepung beras...lembutt jerk lepatnya....memang sedappppp....terima kasih pada tuan resepi yongnani....untuk membuat Lepat Pisang ni, Mas mengggunakan pisang masam dan agak2 jerk untuk sukatannya....Alhamdulillah...sedappp Lepat Pisang Mas ni....

Lepat Pisang

Bahan  :

 ( Dapat dalam anggaran 15 biji )

12 biji pisang abu - dilenyek

3/4 - 1 cawan tepung beras

3 sudu besar gula

1/2 biji kelapa parut - putih sahaja

secubit garam

daun pisang - dilayur di atas api dipotong 15cm setiap satu - anggaran shj




Cara membuatnya :
Campurkan tepung beras dan gula bersama pisang yang sudah dilenyek.
 Kacau hingga sebati, ( kalau cair tambah sedikit tepung beras lagi, agak2 macam buat cokodok tapi adunan cair sikit )
Gaulkan garam bersama kelapa parut dan ketepikan.
Kemudian ambil daun pisang dan letakan adunan pisang sebanyak 2 sudu makan atau 1/2 senduk. 
Kemudian letakan kelapa parut di atas adunan tadi.
Lipat daun pisang tu, ala macam yang selalu kita beli tu dan susun dalam loyang pengukus sehingga adunan habis
Panaskan air dalam pengukus dan kukus lepat pisang tadi bersama-sama selama 20-30 minit ( tak perlu tunggu air mendidih)


28 comments:

  1. Salam kak mas! kita kaya daun pisang ni kak sbb ahad itu hari kita borong daun pisang ehehe... itu hari dah plan nak buat lepat tp asyik tertunda sampai daun pisang yg sebelumnya kita beli kuning! hihihi... ni tak tahu ler kalau jadik atau tak lepat pisang ni nanti hihihi.. alasan lain yg relevan pisang dah habis akakaka.. itu kita ler tuu :D

    ReplyDelete
  2. Mas,

    kak chahpun suka versi tepung beras...sedap2.. terliur ai tau!

    ReplyDelete
  3. salam kak mas! morning!!! besnyer bau daun pisang.. tun x bape gemor lepat pisang.. tp dh lama x jumpa, sekali sekala teringin jugak nk rasa.

    ReplyDelete
  4. bak mai sini lepat seketul...hehehhe

    ReplyDelete
  5. Salam Mas.. gambar kuih yang terakhir tu buat mulut ni ternganga2 ni haa tau...

    ReplyDelete
  6. Mas,rindunya Rahel nak mkn lepat pisang ni..kadang beli je..malas nak kopek daun pisang hihi..

    ReplyDelete
  7. Salam Mas :)

    alahai tayang lepat pisang plak!!!
    Mmg menggoda sbb lama betul tak mkn!!
    aduh mcm nk ngap jer lepat tuh!! hehehe

    ReplyDelete
  8. salam Mas,
    rajin betul Mas ni walaupun dah sarat..bagi sepinggan boleh?..

    ReplyDelete
  9. fuh...sedapnya makn lepat pisang utk breakfast...pisang senang nak cari kat cni..yg susah daun pisang tuuu...huhuhu...

    ReplyDelete
  10. So rajin Mas ni.. part buat kuih ni if tak betul betul ku malas cos not all kuih my hubs suka.. huhu

    ReplyDelete
  11. eee Mas,
    pantang nampak lepat pisang..tersangat suka nyer.

    ritu buat gak lepat pisang nie,tapi guna tepung gandum dan santan..resipi turun temurun..hihihi

    ReplyDelete
  12. Salam Mas,
    akak kepingin lepat pisang ni..lepat labu pun..
    Tapi nak beli daun pisang tu adeiii..$8 sepeket kedekut! hahaha..

    ReplyDelete
  13. salam mas
    alahhaiii dah lama x makan lepat pisang...rindu pulak rasanya..:)

    ReplyDelete
  14. salam Mas lama nya tk makan lepas pisang ni teruja lah akak tengok ni

    ReplyDelete
  15. salam kak mas...sedapnyeee...mmm lepat mmg ada inti kelapa ek?

    ReplyDelete
  16. Lama betul x makan lepat. Daun pisang mahal sgt kat sini, berkira2 nak beli dan guna. Hehe..

    ReplyDelete
  17. Mas, mintak kat akak 2 ketuii lepat tuh...rajinnya diaaaa...mmg fav akak gak lepat2 nih..nak nak lepat ubi...bestnya letak inti kelapa muda kat tengah apa2 lepat pun.. ^__^

    ReplyDelete
  18. huhu semput datang umah ko mlam2 ni mas.. masssss... aku kan, ada sepupu kalau buat lepat guna tepugn beras sedap jek. lepat dia jadi moist tapi gebu. pelik sikit kan. tapi laki aku versi suke lepat tepung gandum jugak.. jadinya tak paham2 ke ma.s meh la makan ngan aku gader2 lepat tepung beras ni ek. hehehhe

    ReplyDelete
  19. salam kak mas...alahai kuih yg da lame kite ngidam..tp sini susah nk jmp daun pisang huhuh dapnyee nmpk..

    ReplyDelete
  20. sedapnya tgk lepat pisang mas ni..dah lama akak tk mkn ni mas..teringin la pula tapi daun pisang mahal sini import mari punya.

    ReplyDelete
  21. suka..suka..suka.. ada filling kelapa lagi...

    ReplyDelete
  22. Salam Masss..sedapnya lepat pisang kat sini...sesuai buat sarapan ni...

    ReplyDelete
  23. Mas..aku dah lama x mkn lepat mas.x kire la lepat ubi ke lepat pisang ke sume aku suka..ko x sian ke mas?meh buatkan aku..nanti aku supply daun pisang k?

    ReplyDelete
  24. salam mas..sedapnye lepat pise.. aku sduke yg xde kelapa tu mas.. alahai teringin lak.. ni yg masalah klo BW mesti tengok sume teringin.. hahaha..

    ReplyDelete
  25. ermm.. nie salah 1 kuih yg akak suka makan sejak akak kecik lagi... tp akak x reti buat sndiri.. hehehe... kalau nampak jer kuih nie.. pasti laju jer tangan nie nak capai... mmg sedap sgt..

    ReplyDelete
  26. Alahai... Mas ni buat Along teringin pulak... takda pisang, lagi pun dah malam nak titun dah ni....nite2

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...