Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, April 9, 2012

Kuih Ketayap Resepi Princessharyati



Assalamualaikum.
Aduhhhh...kejang perut jap pepagi nie baca n3 HaSue berkisahkan kelapa parutnya......
Kisah Mas pulak, bertangguh nak menerai Kaswi gara2 kelapa parut gakk..tapi idak la sampai tersalah hantar mesej....muahahaha
Elok jerk habiskan stok kelapa parut untuk buat inti kuih ketayap nie, Izahdaut lak tayang kaswi....sabarrrrr jerk...jadi meh layan Kuih Ketayap ni...Mas buat 1 adunan, dapat la nak dekat 20 biji...berebut2 lak ngan Ain ngan Daniel...terutama Daniel..suka sangat kuih ketayap ni...
Maceh pada tuan resepi princessharyati atas perkongsian resepi kuih ketayap nie. Memang sedappp...mungkin penggunaan telur yang banyak..ketayap ni rasa lembutt dan halus jerk..hmm..memang sedapp la...kalau tengok respon kat Myresepi pun, ramai gak yang dah mencubanya...memang terbaikk laaa

Kuih Ketayap 

Bahan :
Untuk kulit :
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan - boleh diganti dgn fresh milk
1 1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak masak
Beberapa titik pewarna hijau

Untuk inti :
1/2 biji kelapa parut
3/4 cawan gula merah - boleh dikurangkan
1 helai daun pandan

Cara :

Untuk Inti Kelapa :
Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. 
Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10 - 15 minit.
 Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.

Untuk Kulit :
Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. 
Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis. 
Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. 
Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.

Cara membuat Ketayap :
Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. 
Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. 
Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.

Cara Gulung :
Lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.



22 comments:

  1. Salam kak mas! sebelum kita bz jap lagi, baik abiskan meronda dulu :D nasib baik dah makan minggu lepas :D kalau tak mau mengidam seharian nak mkn kuih ni hihihi... gmbr tak nmpk lerrrr, kena masuk pakai ipon baru nmpk gmbr, gonjeng betull mozila skrg niii huh!

    ReplyDelete
  2. adeh taruk santan pulak resepi ni ye...ingat nak cuba..kena tengguh la nampaknya..heheheh..kita ada inti mas..memang nak buat kuihni..hari tu buat skit nye buruk kuih kita tang kulitnya...hehehhe

    ReplyDelete
  3. cantikkk je mas kulit nyer tu. licin mcm kulit aku. hakhak.. nanti aa nak try gak. skrg suke guna resepi ketyap bebaru ni aku buat. mmg kena ngan tekak aku n hubby. hehe.. yang ni masuk list...gi beli klapa parut lagi makan kaswi lak..;-)karang kesian baby tendng2 nak kaswi

    ReplyDelete
  4. mulus siot ketayap Mas tu..cm tapak tangan ai la Mas..errr..ke pakai BB cream yang kak Nor yang suka cubit garam tu pomot? hiiiiihi...

    ReplyDelete
  5. Waw..mulus jer kuih ketayap tu Mas...ambo nak makan ni..

    ReplyDelete
  6. Mas, akak dtng pepagi subuh kat sini nak tumpang bf ni..haha lapar lak tgk kuih ketayap mas ni.cantik kuih mas ni.

    ReplyDelete
  7. awat masing2 berkuih tradisional nih.. tun nyer versi biasa end up dgn cenkodok je. kalau nk join geng kelapa jugak, wat cekodok kelapa lah. hihi..
    dh lama x makan kuih ketayap. malas nk buat sbb nnti sorang2 je makan, hasben tun x minat.

    ReplyDelete
  8. Mas..cantiknya kulit ketayap tu..sehalus kulit bayi..;)

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Mas.. wah nampak sedap tang inti tu nyum2 tu kalau wat sendiri puas ati kalau beli kadang tu rasa hampas kelapa jek hu hu hu.. ni kuih feberet SK he he he

    ReplyDelete
  10. ini kuih peberet anak akak yg kecik bambam tu.. hehe...

    ReplyDelete
  11. sgt licin kulit ketayap ni...hehehe...myelerakan tgk

    ReplyDelete
  12. salam puan dapur. intai tgk ketayap tu, cantik greeny color. terliur lak..

    ReplyDelete
  13. As'salam Mas

    fav k.ct kuih dadar@ketayap ni...kalau buat sikit tak cukuplah Mas mahu nya dua adunan baru cukup..hehehe

    ReplyDelete
  14. Aslmkm. Walaaa... licin nya ketayap mu itew.... hubby Along suka kuih ni tapi bini dia byk sgt benda lain nak buat...shiannnn...hehe.

    ReplyDelete
  15. Sedap ni Mas.. tu inti kelapa nye sungguh lah mengugat diri ku dimalam hari.. huhu

    ReplyDelete
  16. sedapnya tngk kuih ketayap Mas ni..kalau inti tu letak durian lagi bestkan...suka makan kuih ni tapi malas nak buat inti...he3...

    ReplyDelete
  17. Assallamualaikum Mas..
    Wah sedapnya kuih ketayap mas tu. Posing pun cam nak dimasukkan dlm mulut akak jer..hehehe..Cantik halus mulus jer kulitnya Mas buat..

    ReplyDelete
  18. ogyep sula kuih ketayap ni... tapi tak rajin nak buat, kalau ada orang order... barulah merajinkan diri...

    ReplyDelete
  19. Sabo jelah aku baca n3 ko nih mas. Nanti aku silap anta msg minta buatkan kuih ketayap inti sdp2 ko jgn x buatkan pulak tau!aku dah terliur nih.hehe

    ReplyDelete
  20. inti yg akak buat thn lepas masih ada lagi dlm freezer tu mas..boleh lah akak buat masa bulan posa nanti..erkkk...???letak dlm freezer mas,masih elok lagi tu kan?..kan?..

    ReplyDelete
  21. As salam,kak mas kalo xpki santan xjd ke kuih ketayap ni..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...