Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, April 4, 2012

Chicken Chop Resepi 2



Assalamualaikum.
Menu lunch semalam, makan ala2 omputehhh lakk..he3...lama jugak Mas tak buat Chicken Chop gini, jadi bila sesekali makan, memang licin sepinggan...
Chicken Chop ni menggunakan Sos Carrot yang Mas tunjukkan semalam, memang mabeless...kekadang klu malas baru Mas buat Sos Black Paper. Jadi meh tengok resepinya pulak......

Chicken Chop 
Resepi : Mas Duniaku

Bahan untuk ayam :
2 keping dada ayam @ peha ayam tanpa tulang - di cucuk2 sikit supaya ayam tak mengecut masa digoreng.
sedikit garam
sedikit kiub ayam
1 sudu kecil lada sulah
1 biji telur - dipukul sedikit

Bahan tepung ( untuk salut ayam ) :
1 cawan tepung gandum 
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kastad

Satukan semua tepung dlm bekas bertutup dan goncang2 bekas utk sebatikan tepung.




Cara membuatnya :
Untuk Ayam :
Gaul sebati dada ayam @ peha ayam tanpa tulang dengan garam, kiub ayam dan serbuk lada sulah. Perap seketika.
  • Celupkan ayam yang diperap tadi kedalam telur dan kemudian salutkan dengan tepung yang telah disatukan tadi.
  • Goreng hingga garing dengan api sederhana dan toskan. Ketepikan.
  • Boleh dihidangkan dengan 
  • Sos Carrot .



    23 comments:

    1. tengok pun dah tau sdp, sb ni favourite akk n anak, akk cilok resipi eh..selalu tak salut tepong. Errrr....kalau x goncang tpg tu x jd ek? Hehe....nak senang je.

      ReplyDelete
    2. Assalamualaikum mas....

      akk tak pernah lagi makan chiken cop dgn sos carrot. selalunya kalo oder chiken cop dia curah sos black paper je. mas punya chiken chop ni betul2 menggoda tekak ler :)))))

      ReplyDelete
    3. Salam kak mas!!! nak nak nak nak!!! tp salad lebih2 kan sikit hihihi... lama sgt tak buat chop2 gini, ank2 kita ni jakun mesti nak kena ada nasik kalau buat benda2 mcm ni :D

      ReplyDelete
    4. SEDAP NYER MASSSS... aku dh lama tak maakn. tak pernah buat cume slalu makan kat The Ship je.. hikhik... nanti la rajin aku buat. ada ayam gedbak dalam peti es. kalau rajin aku kerjakan jugak nanti.. tapiiiii nak buat sos tu kena cucuk virus rajin dulu. ;-)

      ReplyDelete
    5. Salam Mas,
      Mulut tengah tak berselera, bila nengok chicken chop rasa tergoda pulak.

      ReplyDelete
    6. wow mas! idea menarik ngan sos carrot! akak suka soup carrot.. kalau sos nih tentu sedap jugak!

      ReplyDelete
    7. itu dier gabungan chicken chop bersama sos carrot!! menggoda u!!! dap2x

      ReplyDelete
    8. salam Mas ok tq resepi leh le buat utk hari ni...npk pun menyelerakan......tegoda tau

      ReplyDelete
    9. Massssss....sedapnyaaaa... Cam nak gigit jer skrin komputer ni..

      ReplyDelete
    10. nmpk sedap la pulak CC guna sos carrot ni...cmne la ekk rasenya...kena cuba la ni...xsabo nak buat...tq yer resepi ni...

      ReplyDelete
    11. menu omputihs ko mas..ko ada tinggalkan sepinggan utk aku x?

      ReplyDelete
    12. sedapnya..klu dapat nie..mmg x toleh2 blkg ..makan dengan tenang jew..:)sedapp

      ReplyDelete
    13. mana kontek lens biru nih..nk ngadap ciken mama chop, papa chop and mama and papa ngap ni...

      terliur lak tgk sos nya tu Mas..

      ReplyDelete
    14. ya ampun sedapnya mas...terliur dah ni.menarik mkn dgn sos carrot tu nanti akak cuba yer:)

      ReplyDelete
    15. Assalamualaikum Mas

      Anak2 Kak Lin suka makan Chicken Chop..tapi malangnya Ibunya tak pandai buat...hik3

      ReplyDelete
    16. massss...kita nak jugak..wahhh sedapnya...lama tak makan..bila la ada peluang nak buat sendiri...huhuhu

      ReplyDelete
    17. Mmmm nampak sodap tu ngan sos carrot n try la nanti....cerah mata mkn sos keret hehehe.

      ReplyDelete
    18. kak mass!! tun datang niiii... ada lagi x chicken chop tuu.. terliur la tun tengok..

      ReplyDelete
    19. kak mass!! tun datang niiii... ada lagi x chicken chop tuu.. terliur la tun tengok..

      ReplyDelete
    20. uwaaaaa menu omputihlah dia..nmpk sodap sangatttt...leh cuba ni makan dngn sos carrot...

      ReplyDelete
    21. minta keizinan utk amek resepi ya.teringin nak makan.. :)

      ReplyDelete

    Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...