Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, March 1, 2012

Nasi Tomato Kukus



Assalamualaikum.
Bersiaran di hari pertama bulan Mac dengan entry Nasi Tomato Kukus. Hari tu nampak Kak Quinnie tayang Nasi Tomato Kukus, terus teringin nak mencubanya.....kebetulan Mas baru jerk beli beras basmathi, jadi elokkk sesangat la kan..he3....satu percubaan yang tak menghampakan...suka sangat ngan nasi tomato versi kukus ni..nasinya lembuttt dan cantikk...tak melekat2.....dan Mas buat Ayam Masak Merah jerk untuk digadingkan ngan nasi tomato ni....maceh pada tuan resepi Kak Lina pg@myResepi.com. Kalau nak ke blog Kak Lina, boleh klik DISINI. Tapi resepi nasi tomato kukus tak de lak kat blog kak lina ni..puas gak Mas selongkar...he3...jadi sila rujuk dimyresepi yerk....

Nasi Tomato Kukus
Sumber : Kak Quinnie 

Bahan ( 5-6 org mkn ) :
4 cawan beras basmati
4 cawan air
1 cawan susu cair
1 kiub ayam - saya guna kiub ayam maggie

Bahan2 Tumis :
1 labu bawang besar - dikisar
2 biji buah tomato - dikisar
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 helai daun pandan - disimpul
5-6 sudu makan butter - untuk menumis
4 sudu makan tomato puri

Bahan Hiasan :
Daun sup 
Kismis 
Gajus

Cara memasak :
Beras dibersihkan, Rendam 15 - 20 minit. Kemudian toskan
Masukkan mentega, tumis bahan2 tumis ( kecuali tomato puri ) hingga wangi (Jangan terlalu garing nanti rasa pahit)
Masukkan tomato puri, Kacau sebentar. Kemudian masukkan beras, kacau sebati.(Jgn kacau kuat sangat nanti beras patah,tak cantik)
Kemudian masukkan air, susu cair dan kiub ayam. Kacau sekali sekali supaya nasi tak hangit kat dasar periuk.Tuggu hingga nasi kering.
Setelah nasi kering, pindahkan nasi tadi ke dalam kukusan (yang dipanaskan terlebih dahulu). Kukus selama 20 - 25 minit atau sehingga nasi betul-betul masak.
Setelah nasi masak, gemburkan nasi menggunakan garfu supaya nasi tidak patah.
Taburlah bahan hiasan ketika menghidang.


18 comments:

  1. Assallamualaikum Mas..
    Cantik kaler nasi tomato Mas.. Rasa cam nak jer sepinggan..

    ReplyDelete
  2. bhn ada tp malas jugak ada..eh..bkn..bkn..nak wat nasik karot dulu..haha

    ReplyDelete
  3. skrg waktu lapar, makin ditenung gambar tu makin lapar dibuatnya =0).
    kak mas, hari tu sori sangat2. saya x da kat area UM. kluar ke sana ke mari uruskan document biasiswa. nak reply sms pun tak sempat. sampai rumah, ingatkan nak sms kak mas...boleh terlupa dek penat giler. hadeh (T__T).

    ReplyDelete
  4. Assalam Mas, sihat kee...Waaahh nasi tomato kukus dia menggoda, mesti tukang masak tgh selera sakan skrg eh...rajiiin masak...ntah2 gegirl x Mas...hehehe, take care yea.. :)

    ReplyDelete
  5. Salam Mas..masak berapa gantang...akak nak anta mangkok tingkat ni...sedap nampak

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Ms memang nampak cntik kejadian nasitu.. peroi gitu.. warnapun cantik + + ngan ayam masak merah sedap tu... he he he

    ReplyDelete
  7. massssssssssssss...
    sedap nyerr.. lama dh aku tak masak nasi lauk pauk gini. dan sikitt.. masuk list la. aku pun ada gak tu stok beras basmati

    ReplyDelete
  8. eh pasal lak aku tak de nma tu.. hahahaha..

    ReplyDelete
  9. As'salam Mas

    Macam2 dah diversikan nasi sekarang nikan, yang digoreng dimasak sekarang dikukus..mesti lembut dan semestinya sedapkan Mas.

    teringat masa k.ct buat nasi lemak pandan kukus, perghhh memang sedap betul :)

    ReplyDelete
  10. salam rindu mas cayang, lama akak tak terbang sini..wahh sedapnya tgk set nasi tomato kukus mas ni.rajin betul la mas .akak tumpang mkn sini lah yer...hehe

    ReplyDelete
  11. salam kak mas...

    sedapnye menu nasi tomato kukus nih..
    tak pernah lagi buat nasi tomato nih..selalu p bungkus ja kat pasar malam...tumpang telan air liur la dulu yer :)

    ReplyDelete
  12. nani kukus mmg sedap.. lagi2 nasi tomato yg kukus.. xpernah buat, tp terasa2 kesedapan dia.

    ReplyDelete
  13. mas...duk selongkar rumah kak lina jugak ye? hehehhe...kita pun selongkar jugak hari tu..tapi tak dek resepi ni..kekekek....tu yg letak link blog kak lina je...hehhehe...

    ReplyDelete
  14. Waa..nampak gayanya kena cuba gak ni,kalau Mas dah cakap sedap..memang sedap la tu..nanti ditry resepinya ye...

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum mas...
    wah menarik ler resipi nie.. nasi tomato kukus.. akak x perna lg buat nie.. nampak sedap tu mas...

    ReplyDelete
  16. Lapor aku nengok nasik ko nih makyung..rajin ko nak buat nasi kukus bagai nih..makan ngan lauk apa mas?aku x nmpk gambar ni.hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...