Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, January 27, 2012

Light Cheese Cake



Assalamualaikum.
Alhamdulillah, hari ni dapat juga mengupdate blog...hmm...sebenarnya tidak la sibuk sangat...cuma kadang2 keadaan tidak mengizinkan....cewahhh...macam2 kan...meh layan dulu kek yang sangat sedappp ni....Mas pernah buat dulu sekali masa kek ni tengah panasss dipasaran..tapi kejadiaan kek ni masa tu amat mengecewakan...entah mana silap Mas...terus terbantut jap nak menerainya...tapi kan...disebabkan rasa kek tu yang memang serius sedapppp....jadi Mas pun menerainya lagi minggu lepas....haaaa....kek ni dah abisss tau....minggu lepas punya...he3...Alhamdulillah....Light Cheese Cake ni menjadi dengan jayanya....memang puas la makan untuk 1 adunan tu....kek yang lembab2 basah dan gebu ni, ditambah pulak dengan rasa cheese, hmmmmm....memang sangat marbeless....maceh Hasue atas resepi kek cheese yang sangat sedappp ni....memang terbaikkk....Izahdaut pun dah menerai Light Cheese Cake ni tapi sukatan resepinya lain sikit...jadi terpulang yerk nak guna sukatan resepi yang mana...tetap sama...sebab kalau tak silap Mas, ada 3 pilihan sukatan untuk resepi Light Cheese Cake ni....jadi..terpulang lah yerk nak guna yang mana...lagi pun memang ramaiii yang dah menerai Light Cheese Cake ni...betoiii kan...

Light Cheese Cake
Resepi : Hasue 
Sumber : Izahdaut

Bahan :
• 125g cream cheese 
• 200 ml susu segar 
• 70 g mentega atau marjerin
• 70 g tepung gandum 
• 70 gram gula halus 
• 2 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila @ jus lemon


Cara membuatnya :
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula mentega @ marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata (boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
5. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
7. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.

*Kek ni tak banyak songeh sangat. Menjadi ajee walaupun sukatan mungkin ada lari sikit. Yang penting putih telur diputar menggebu dan putih. InsyaAllah kek menjadi. Timing pembakaran pun elok sangat kejadiannya. Tak perlu tambah masa dan kuragkan masa. Oven kita sama la kot mek!! I likeeee
Untuk melihat step by step cara membuat Light Cheese Cake ni , boleh lihat DISINI.


30 comments:

  1. Assalamualaikum...
    amboi pagi2 dah tayang kek yan mabeles ni, jeles akak. Dalam hati nak buat japanese cotton tapi bila nak menjadi pun tak tau

    ReplyDelete
  2. Laaaaa ingatkan ada checkered cake... We want checkered cake! We want checkered cake!!!

    ReplyDelete
  3. Kak Mas,uiii light ciskek,sedapnyerrr..versi marble lagi..

    ReplyDelete
  4. makcikkkkk..
    ingat kan ko nak menyepi balik. huhu. aku tak mau kek ni, aku nak kek cekebod.. cepat buat.. hehehe

    ReplyDelete
  5. Salam Mas,apa2 cisssssssssssssssss...kek pun pasti sedap kan..

    ReplyDelete
  6. Mas, gebu kan kek cheese ni... k.gee pon pernah buat...memang sedap...

    ReplyDelete
  7. Kak Sam,

    he3...kak sam..
    buat satu2 dulu yerk..
    dua2 kek tu best...

    ReplyDelete
  8. chah,

    debik chah...muahahaha
    checkered cake...
    hmmmmmm....akan dipikirkan...kikikiki

    ReplyDelete
  9. Zaliedana.

    ct..versi marble memang best tau..
    marbeles...

    ReplyDelete
  10. izahdaut,

    makcik..biasa la...he3
    amboiiiiiii.....apa kata ko datang rumah aku buat kek tu...muahaha

    ReplyDelete
  11. Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot,

    kak ros..
    cisssssss...
    hmm...memang mabeles

    ReplyDelete
  12. Gee®,

    hmm..bestkan kak gee kek ni..
    lembab gebu jerk..
    i like

    ReplyDelete
  13. mmg kek ni sgt gorgeous!! tun suka sgt2 makan!

    ReplyDelete
  14. Salam MAs...

    Pagi2 jumaat dok tayang kek, buat kita terliur je

    ReplyDelete
  15. Salam Mas,waa sini pun ada ciskek ek..rindunya ngan ligh cheese cake ni..lama juga Rahel tak buat,tapi hari ni ada hidang caramel cheese cake gak..jemput mkn ye Mas..hehe.

    ReplyDelete
  16. slm mas....sihat ker, dh abiss ker uwek2 tu..he..he sedapnyer kek ni, nmpk lembut gebusss gitu....dh masuk list tapi lum t'buat2 lg la k'ida ni

    ReplyDelete
  17. terasa jugak nk buat ni maz.. kumpul kerajinan dulu eh.. hihihi

    ReplyDelete
  18. sedapnya tngk kek Mas tu, akak verangan nak buat tapi tak terbuat2...pnjng sngt list sampai tak terkejar di buatnya...

    ReplyDelete
  19. salam mas....terliur aku tgk kek ko nih..lame aku x mkn ciskek ni..adehh...perluke aku wat ciskek bile tgk pic ko ni...nyumnyum

    ReplyDelete
  20. tun_telani,

    tun..
    bestkan cis kek ni..
    kak mas pun dah jatuh hati..

    ReplyDelete
  21. Wanieyra,

    ira...
    maksudnya ira boleh try masa weekend ni...
    selamat mencuba...

    ReplyDelete
  22. rahel,

    rahel..
    apa2 yg berkaitan ngan cheese..
    memang sedapppkan..

    ReplyDelete
  23. Ida,Japan,

    kak ida..
    alhamdulillah..mas dah ok sekarang..
    hmm..mas pun..baru sekarang nak buat...
    sedapp tau kak cis kek ni...

    ReplyDelete
  24. dZana ,

    kak zana..
    terus jerk buat kak..
    kek ni tak de remeh sangat membuatnya...
    rasanya pun..
    sedappp sangat..

    ReplyDelete
  25. Yatie,

    kak yatie..
    cuba check balik..
    kot2 kek ni tertinggal..he3
    boleh terus buat kannn

    ReplyDelete
  26. nOOrsha,

    sha....
    sangat2 perlu kau ngeciss pulak...
    kek ni..
    sedappp sangat tau...

    ReplyDelete
  27. Masssssss...makkyunggg...!hhehee...
    Aku dtg lewat ni haa.. ada lagii x??x phm bahsa ni wpun ko dh bgtau siap2 yg kek ni dah abis..gojes kek ko mas..rajin ko nih..meh pas sikit rajin ko tuh nak ngupdate!hehe..
    Jgn lupa ajak aku mkn kek cekerbod nanti aaa mas

    ReplyDelete
  28. ai...mas,ske tgok kek light cheese yg mas wt,blh sy tau jnis cream cheese apa yg mas gna @jenama apa yg mas gna wktu wt kek ni...sye ingt nk cba wt bla dh ckp bhn2 nya nnt..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...