Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Wednesday, January 11, 2012

Kuih Lompang



Assalamualaikum.
Kali ni Mas nak share satu resepi Kuih Lompang yang pada Mas sangat sedap pada tekak Mas. Kuihnya yang lembut dan sedang2 jerk manisnya memang mengasyikkan bila dah mula menjamahnya....satu demi satu kuih lompang ni berkurangan dari pinggan tu....oppssss tak pe....kali ni kan Mas makan berduet...jadi boleh makan lebih sikitttt...kikikik.....resepinya diambik dari dapo mek ampang aka ijahdaut yang menyepi jappp tu...katanya ada masalah internet kat rumahnya....mudah2an esok ok kan jah.....rindu nak gaduh2 ngan kau.....he3. Kata Ijah resepi asal datangnya dari sweetlily01@myR. Tengok respon pun, ramai yang dah menerainya....maceh pada kalian berdua....resepi yang mudah dan sedappppp...i like.....

Kuih Lompang
Resepi : Izahdaut 
Resepi Asal :  sweetlily01@myR
Bahan :
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
2 cawan air
daun pandan
kelapa parut putih + garam + daun pandan simpul - kukus kejap


 Cara membuatnya :
Satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. Masak atas api kecil hingga gula larut. Sejukkan sebentar
Satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. Gaul rata
kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. Gaul hingga sebati dan tapis adunan tadi.
Panaskan pengukus dan panaskan dulu acuan lompang yang telah disapukan minyak baru  tuangkan adunan tadi ke dalam acuan lompang.
Kukus 10 minit atau hingga masak. Bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya
hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.



23 comments:

  1. Assalamualaikum Mas...

    *Jgn lupa tinggalkan Kak Lin sikit kuih lompang tu..Kak Lin suka tapi selalu beli jer....x taulah bila nak buat sendiri..

    ReplyDelete
  2. Salam Mas,
    kak rose nak jugak... pebret ni tp malas nak buat!

    ReplyDelete
  3. Cantiknya lompang yg Mas buat tu..rasa nak melompang gak tapi malas..mintak kat Mas boleh tak? hehe

    ReplyDelete
  4. Cantiknya lompang yg Mas buat tu..rasa nak melompang gak tapi malas..mintak kat Mas boleh tak? hehe

    ReplyDelete
  5. sedapnyer kuih lompang tu kak mas.. hehe.. skrg ni kalau naik berkilo2 pun xpe kan kak mas =)

    ReplyDelete
  6. salam mas....aku x pernah buat kuih lompang ni, acuannye ade tu tp x usik lg.. hihi...blhla try test nnti :)eh tp yg jenis kaler2 tu diowang gune gula pasir je ye....pastu bubuh kaler ek...ermmm....menarik2..nnti leh wat.. :)

    ReplyDelete
  7. Tinggalkan sedikit..malas nak ke dapur petang ni. Kita tukar dengan cinnamon pull apart bread nak???tapi ini yang semalam hari ini terasa malas sedikit

    ReplyDelete
  8. Akak memang sukayang ini,,,sedar2 nasi dah habis...resipi ini kena tanda "BAHAYA" SEKALI COBA HENDAK LAGI...I LIKE.....

    ReplyDelete
  9. Salam Mas

    akak pun dah lama tak buat kuih lompang..selalu kelapa parut akak beli kena congkong pi wat kuih lain..selalu apa taw... APAM..haha..

    ReplyDelete
  10. Bila tengok gambo ni terbayangkan keenakannya. Harap2 mood melompang mai cepat2

    ReplyDelete
  11. Memang comel2 je kuih lompang tu..jarang betul Rahel buat kuih ni..kebanyakan mkn kek pulak..hehe.

    ReplyDelete
  12. As'salam Mas

    k.ct suka..sukaa sangatt! kalau buat pun bila sejuk lom sempat simpan dah banyak juga yang masuk mulut..hehehe

    anak bujang yang bongsu tu suka kaler coklat tapi k.ct suka buat macam2 kaler nampak cantik dan menarik..hehehe

    ReplyDelete
  13. Mas,
    akak ingat nak ngendeng kuih lompang barang sebiji dua. Tapi mesti dah habis kan....

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum kak mas...

    kak mas sihat ker? amacam kandungan baby? diharapkan semuanya sihat2 belaka...

    dah lama tak makan lompang..rajin betul kak mass...

    ReplyDelete
  15. akak pun lama tak buat lompang ni...acuan ada tapi yg tak best tak ada kelapa freshla..pakai yg kering mcm tak best jer.

    ReplyDelete
  16. kuih kegemaran akak ni, kalau dekat maunya akak dah ngendeng kat Mas..terliur je tngk..

    ReplyDelete
  17. Kuih lompang ...kuih kaswi...bahan2 yg diguna selalunya hampir serupa kan...tak kisah lah panggil kuih apa pun...janji sedap dimakan...kan kan Mas...:)

    ReplyDelete
  18. masssssssssssss.. yuhuu. aaa pandai la ko alasan makan ber2 ek. tapi tak pe sebab badan ko menten hokey. aku pun dah lupa rasa lompang ni camne. nak kena try buat lagi ni. sukee kuih2 gini

    ReplyDelete
  19. ijah tu mmg suka melompang mas..semenjak dua menjak ni rajin juga mek tu akak tgkk.hehe
    dah pernah try buat lompang ni..mmg sedap kan mas?

    ReplyDelete
  20. kecur air lio lee..salam am yr new reader dtf dari blog kkaida :)

    ReplyDelete
  21. Assallamlualaikum Mas..
    Wah cantik kejadian kuih lompang ni Mas. Elok berlubang di tengahnya. Mas kukus dalam bekas lompang kaca ke plastik? Ada petua kata kalau nk dapatkan berlubang di tengah tu, elok dikukus dlm cawan lompang kaca.. Entahlah...

    ReplyDelete
  22. SALAM,,KAK,,SAYA NAK TANYA,,SAYA DAH 7 KALI BUAT KUIH LOMPANG NI,,TP DGN HAMPA DAN KECIWA TAK JD2 JUGOK,,PUTUS ASA LAH,,,HUHU,,JUMPA RESEPI AKAK..DAH CUBA JUGA,,TP MASAK ELOK CANTIK,,CUMA TAK BERLUBANG,,HUHU,,,CAMANE TAK TAU NAK BUAT LG,,YG SEBELOM NI,,SEMUA CAMPAK KAT TANAH,,,ADA TAK MASAK,,KUKUS SEJAM,,ADA,,DKT 2 JAM PUN ADA,,JD BANTAT LAH,,LEMBIK LAH,,HUHU,,KUIH YG SENANG CAMNI TAK JD2,,KUIH SERIMUKA DAN TOK AJI SERBAN ELOK JER MENJADI TU,,KENAPA TAK TAU,,MANA SILAPNYE,,KUIH LOMPANG NI,,TAK NAK LEKAT KAT TGN NI KOT,,HUIHU

    ReplyDelete
  23. dah lama cari resepi nih...pasti akan ditry :)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...