Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, January 19, 2012

Kuih Lapis Noorsha



Assalamualaikum.
Akhirnya.....ku jatuh hati dengan Kuih Lapis Noorsha ni...serius....sedappp sangat pada Mas....rasanya yang sedang2 jerk manisnya, lembut2 kenyal dan tak lemak sangat rasanya, buat mulut ni tak boleh henti bila menguyah Kuih Lapis Noorsha ni. Daniel pun suka sangat...siap minta bawa bekal ke sekolah pagi ni...Ain jerk yang merasa sepotong dua....hmmmm..tak pe....Mas pun buat 1/2 adunan jerk...elok2 untuk 2 orang makan berulang...rasanya abang pun kureng sikit kuih2 gini..he3
Terima Kasih berbillion diucapkan pada tuan resepi kuih lapis ni iaitu Noorsha dan pada Izahdaut yang turut mencuba kuih lapis ni beberapa hari lepas...rasanya Zaliedana pun dah try kan...
Mas memang sangat suka kuih2 yang senang dibuat dan bahan2nya pun simple dan kuih tu....sedapppppp...menepati citarasa Mas. Untuk yang suka manis...boleh tambah gula dalam adunan tu yerk sebab pada Mas kuih ni sedang2 elok jerk manisnya....Selamat mencuba yerk.....

Kuih Lapis NOORSHA
Resepi : Noorsha
Sumber: Izahdaut dan Zaliedana

Bahan :
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
1 cawan santan kotak
1 cawan susu cair
2 cawan air
2 sudu besar minyak sayuran
secubit garam


Cara membuatnya :
 Panaskan kukusan. Sementara itu satukan semua bahan dalam mangkuk, kacau ala kadar hingga bersatu semua bahan² kemudian masukkan adunan tersebut ke dalam blender. Blend hingga smooth.
Bahagikan adunan sama banyak.Satu diletakkan sedikit pewarna merah dan satu dibiarkan plain.. boleh juga bubuh kaler kegemaran masing²....^^
Sapu acuan dengan minyak. Noorsha guna acuan lompang kali ni.. nak guna loyang pun boley.... Susun acuan dalam pengukus dan sudukan warna pink di setiap acuan. Kalau guna loyang, masukkan sesenduk demi sesenduk ye.. agak² lah...
Tutup kukusan dan kukus seketika. jgn lupe lapik dulu tudung periuk kukus ngan kain bersih ya..... kalau kukus guna acuan lompang @ acuan yang kecil x lama..lebih kurang 2-3 minit je....kalau guna loyang mungkin ambil masa 5 - 7 minit la, bergantung pada macammana tebalnye lapisan yg kite wat tadi tu :)
Buka tudung periuk, sudukan @ sendukkan pula warna plain pada setiap satu acuan @ loyang. Tutup semula periuk dan kukus lagi... Buat selang seli begitu hingga habis ya.....
Untuk lapisan terakhir, kukus sekitar 10 minit jika anda menggunakan acuan lompang @ acuan kecil... jika menggunakan loyang, kukus lebih kurang 15 - 20 minit untuk lapisan terakhir ini ya...
Tunggu sejuk dulu baru hidang :)


21 comments:

  1. salam...time kasih mas sudi mencuba resepi aku yang simple ni je... maklumla aku bkn pro nak create resepi power²...hehehe..... apepun rasa sangat berbesar hati n terharu resepi mudah bwgini dpt memenuhi selera kau n daniel..... Alhamdulillah... :)

    ReplyDelete
  2. Salam Mas,betul2 rajin kat dapur ni...bole tumpang sekaki?

    ReplyDelete
  3. Rajinnya Mas melapis yerk... sedaplah daniel bila mama dia rajin ke dapor... mesti oder bagai2 kan...

    ReplyDelete
  4. nOOrsha,

    sama2 kasih sha...
    hmmm..memang citarasa kita lebih kurang sama...
    pada aku memang best resepi ko ni...
    aku ngan daniel suka sangat.....

    ReplyDelete
  5. rahel,

    nak tumpang yang mana tu...
    gi dapo atau makan...he3

    ReplyDelete
  6. Gee® ,

    he3...
    budak2 tu memang kak..
    mas layan jerk...

    ReplyDelete
  7. betul tu simple je bahannya...
    nampak pon sedap ni...

    ReplyDelete
  8. makcikkkk..
    dah habis ke..
    ko tak reti2 nak bagi aku sikit. aku pun suke kuih lapis si sha ni. dan manis2 lemak n rasa susu tu memang sedap. sebab tu bebudak ni pun suke. belen2 pun tak de ke mas? tak de? aku balik dulu la kunyah shell tart.inti tak de.. haha

    ReplyDelete
  9. Qhaifa Nur,

    nur....try la buat...
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  10. izahdaut ,

    aduhhhhh....sabo jerk ngan kawan yg sengal ni...
    sedapp ke ko kunyah shell tart yg kosong tu..muahahaha
    hmm..klu aku dah kata sedappp...
    compom aku nak makan puas2 kan...muahahaha

    ReplyDelete
  11. Wanieyra,

    ira..ada 4 ketoi lagi tu...
    nakkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  12. kak mas,mie nak 3 ketul...
    sedapnye kuih lapis ni..
    mie rajin makan je, nak membuatnye tu kureng rajin skit...hehheheh

    ReplyDelete
  13. wah sedapnya, selalu beli je, mmg tak pernah buat sendiri, nanti nak try lah buat =)

    ReplyDelete
  14. asslam mas, ini akak bawa donut 20 ketul..uish terpaksa buat lagi sebab yang tu dah habis tau..hahah
    marilah exchange kuih lapis mas ni buat akak bawa balik pulak..hhehe..donut tu makn pelan2 ya..

    ReplyDelete
  15. salam mas....akak nk mintak sepiring utk minum ptg nnt....hihihihi
    tgh mmboyot pun rajin mas ke dapur yer...

    ReplyDelete
  16. alamak.. tun terlambat!! daniel!! stop!! jgn makan lg yg last tu.. kasi kat aunty, nnti kan xlena tido malam nih xdpt rasa kuih lapis nih. nk melapis sindiri virus M tebal ngat. hehe

    ReplyDelete
  17. mas ni tengah mengandung pun rajin lagi memasak..kita duk kuarkan kelapa dgn masukkan balik dlm peti ais je sekarang ni..malas betul nak buat kuih..hihihi

    ReplyDelete
  18. mas, rajinnya buat kuih lapis...akak ni malas tul nk masuk dapur time sejuk beku kat sini..hehe

    ReplyDelete
  19. Assalam kak mas,owh daniel suka eks,ank ct pon suka juga,mybe lembut2 gitu kan,rasa pon xmanis sgt mmg ngamlah kan,kalo manis sgt pon xbest gak..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...